ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η NASA σχεδίασε ένα ρομποτικό φίδι για την εξερεύνηση του Διαστήματος (εικόνες)

Ενα ρομπότ εμπνευσμένο από το ζωικό βασίλειο σχεδίασε η NASA για την αναζήτηση ζωής στους γειτονικούς πλανήτες και τους δορυφόρους τους

Ενα ρομπότ εμπνευσμένο από το ζωικό βασίλειο σχεδίασε η NASA για την αναζήτηση ζωής στους γειτονικούς πλανήτες και τους δορυφόρους τους. 

Το EELS θα μπορούσε να είναι ο συνδυασμός χελιού, φιδιού και σκουληκιού και έχει τις κινητικές δυνατότητες να εξερευνήσει ποικίλα και διαφορετικά εδάφη, αξιολογώντας πόσο φιλόξενοι και δυνητικά κατοικήσιμοι είναι κοντινοί και μακρινοί εξωγήινοι κόσμοι, όπως το έκτο μεγαλύτερο φεγγάρι του πλανήτη Κρόνου, ο Εγκέλαδος.

Τα δεδομένα που συνέλεξε το διαστημικό σκάφος Cassini δείχνουν πως, κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του, ο Εγκέλαδος διαθέτει έναν ωκεανό. Οι πίδακες υλικών που εκρήγνυνται στην επιφάνειά του οδηγούν απευθείας σε νερό και αποτελούν ενδεχομένως τον πιο εύκολο δρόμο προς έναν κατοικήσιμο ωκεανό.

Υπάρχουν πολλές υποθέσεις για το περιβάλλον κάτω από την επιφάνεια του Εγκέλαδου, με βάση τα διαφορετικά μοντέλα για τις εκρήξεις. Εχοντας κατά νου το ποικιλόμορφο τερέν του φεγγαριού, το εργαστήριο JPL της NASA σχεδίασε τα EELS με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε συνθήκη, σε ένα μελλοντικό, μακρύ ταξίδι τους από την επιφάνεια του δορυφόρου στον ωκεανό. 

Η προσαρμοστικότητά τους θα επιτρέψει την πρόσβαση και σε άλλους δύσκολους προορισμούς, όπως τα πολικά τμήματα του Αρη και οι απότομες σχισμές σε στρώματα πάγου της Γης. Το εργαστήριο συνεργάζεται με γεωεπιστήμονες ούτως ώστε τα EELS να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους σε αποστολές σε δύσβατες τοποθεσίες. 

Η NASA σχεδίασε ένα ρομποτικό φίδι για την εξερεύνηση του Διαστήματος-1Πηγή JPL, NASA

Η NASA σχεδίασε ένα ρομποτικό φίδι για την εξερεύνηση του Διαστήματος-2Πηγή: NASA

Ο σχεδιασμός των EELS

Τα EELS είναι αυτοκινούμενα ρομπότ που αποτελούνται από πολλαπλά, πανομοιότυπα τμήματα με ποικίλους μηχανισμούς ενεργοποίησης και προώθησης, καθώς και ηλεκτρονικά συστήματα ισχύος και επικοινωνίας για την κίνησή τους.

Για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται περιστρεφόμενες μονάδες πρόωσης που λειτουργούν ως ερπύστριες, μηχανισμοί πρόσφυσης και προπέλες για υποβρύχια κίνηση σε αυτή την κατηγορία ρομπότ.

Ενα EELS θα μπορούσε θεωρητικά να κατέλθει έναν αγωγό στον Εγκέλαδο έως την ωκεάνια πηγή του.

Το σύστημα μπορεί να προωθήσει την εξερεύνηση του Ωκεάνιου Κόσμου με την προσαρμοστικότητά του σε διάφορους τύπους εδάφους, επιτρέποντας την εις βάθος εξερεύνηση σε περιοχές που κάποτε ήταν απροσπέλαστες.

Πηγή NASA

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Geek: Τελευταία Ενημέρωση