ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τεχνητή νοημοσύνη: Κάνει το κείμενο βίντεο

Η OpenAI, η εταιρεία που δημιούργησε το ChatGPT, αποκάλυψε χθες ένα νέο εργαλείο, το Sora, που παράγει ρεαλιστικά βίντεο βασισμένα σε γραπτές οδηγίες

Kathimerini.gr

Kάποτε θα αποτελούσε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως πλέον είναι απτή πραγματικότητα. Ο αμερικανικός κολοσσός στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης OpenAI ανακοίνωσε πως θέτει πλέον σε λειτουργία την εφαρμογή Sora (που στα ιαπωνικά σημαίνει «ουρανός»), η οποία θα έχει τη δυνατότητα να παράγει ρεαλιστικά βίντεο ακολουθώντας γραπτές εντολές. Οι χρήστες του θα μπορούν να περιγράψουν σε ένα μικρό κείμενο τι ακριβώς θέλουν να δουν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το Sora θα κατασκευάζει ένα πρωτότυπο κλιπ διάρκειας περίπου ενός λεπτού, που θα ανταποκρίνεται στις περιγραφές τους.

«Μια γυναικά περπατά στους βρεγμένους δρόμους του Τόκιο», ήταν μία από τις εντολές που έλαβε η εφαρμογή κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της. «Δύο σκυλιά που κάνουν ραδιοφωνική εκπομπή στην κορυφή ενός βουνού», ζήτησε άλλος χρήστης. Και στις δύο περιπτώσεις η εφαρμογή ανταποκρίθηκε άμεσα, δίνοντας ιδιαίτερα ρεαλιστικά βίντεο. Εάν συνυπολογιστεί δε και το νεαρό της ηλικίας της εφαρμογής που μετράει μόλις λίγες ημέρες ζωής, τότε οι δυνατότητες που αποκαλύπτονται για το μέλλον είναι αμέτρητες.

Εφαρμογή, με περιορισμένη πρόσβαση προς το παρόν, παράγει ρεαλιστικά βίντεο ακολουθώντας γραπτές εντολές.

Φυσικά, η ευθύνη που έρχεται με την κατοχή ενός τέτοιο λογισμικού είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό θα χρειαστεί χρόνος μέχρι η εφαρμογή να είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό. Η OpenAI αποφάσισε να επιτρέψει για αρχή πρόσβαση μόνο σε ορισμένους ερευνητές ή διαπιστευμένους δημιουργούς ψηφιακών εικόνων, εν είδει «πιλοτικής» δοκιμής του προγράμματος. Οι πολιτικές ασφαλείας που πρέπει να πληροί είναι πολλές. «Πριν κάνουμε το πρόγραμμα διαθέσιμο για όλους, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάδοση εικόνων μίσους, σεξουαλικού περιεχομένου ή παραβίασης της ταυτότητας διασήμων και μη ανθρώπων», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση. Aργά χθες το βράδυ ανακοινώθηκε πως στελέχη τεχνολογικών κολοσσών, όπως οι Google, Meta, TikTok και OpenAΙ, συνυπέγραψαν στη διάρκεια της διάσκεψης του Μονάχου συμφωνία με την οποία υιοθετούν εθελοντικά προληπτικά μέτρα για να καταπολεμήσουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για χειραγώγηση εκλογών ανά τον κόσμο.


Τα αποτελέσματα που παράγει η εφαρμογή του αμερικανικού κολοσσού OpenAI, με την ονομοσία Sora, είναι εντυπωσιακά.

Η OpenAI έκανε το ντεμπούτο πριν από μόλις δύο χρόνια με τον «δημιουργό» εικόνων Dall-E το 2021. Τον Νοέμβριο του 2022 χτύπησε ξανά με το διαβόητο ChatGPT, μια μηχανή παραγωγής κειμένου που απαντά σε ερωτήσεις χρηστών μιμούμενη τον ανθρώπινο τρόπο σκέψης. Το ChatGPT συγκέντρωσε 100 εκατομμύρια χρήστες μέσα σε λίγους μόλις μήνες κι έχει έκτοτε απασχολήσει με πολλούς τρόπους την επικαιρότητα, με θετικό αλλά και αρνητικό τρόπο. Τα νέα δεδομένα φέρνουν και νέα ηθικά ζητήματα. Η μηχανή παραγωγής κειμένου έχει χρησιμοποιηθεί φέρ’ ειπείν με μεγάλη επιτυχία από φοιτητές που προσπαθούν να «κλέψουν». Μάλιστα, καθηγητές πανεπιστημίου ζήτησαν πρόσφατα από την τεχνητή νοημοσύνη να απαντήσει σε ερωτήματα που έθεσαν στους φοιτητές τους σε παλαιότερες εξεταστικές περιόδους κι εκείνη μέσα σε δευτερόλεπτα παρήγαγε κείμενα που βαθμολογούνταν μέχρι και με άριστα.

Η εταιρεία δεν έδωσε λεπτομέρειες για την τεχνολογία που χρησιμοποίησε, όμως στέλεχός της αποκάλυψε στους New York Times πως για να εκπαιδευτεί το τεχνητό νευρωνικό δίκτυο χρησιμοποιήθηκε ένα τεράστιος αριθμός από βίντεο που βρίσκονται στο Διαδίκτυο, αλλά και από ιδιωτικά που παραχωρήθηκαν νόμιμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Geek  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση