ΚΥΠΕ
Ο Επικεφαλής Επιστήμονας της Κύπρου για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία, Δημήτρης Σκουρίδης, και ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Σιγκαπούρη, Νίκος Παναγιώτου, ολοκλήρωσαν αυτήν την εβδομάδα μια σειρά «στρατηγικών συναντήσεων» στη Σιγκαπούρη με στόχο την παρουσίαση του οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, συμμετείχαν στη Σύνοδο Καινοτομίας και Τεχνητής Νοημοσύνης της Ασίας 2024 που διοργανώθηκε από τον Economist.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία, η συμμετοχή της κυπριακής αντιπροσωπείας λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που ο Επικεφαλής Επιστήμονας αναπτύσσει συνεργασίες με μερικές από τις πιο τεχνολογικά προηγμένες χώρες καινοτομίας στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας, της Γαλλίας, του Ισραήλ, της Ινδίας και της Σιγκαπούρης. Η Κύπρος παράλληλα, εφαρμόζει την στρατηγική της για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στο πλαίσιο του προγράμματος Vision 2035 για την ανάδειξή της σε περιφερειακό κόμβο καινοτομίας, τεχνολογίας και έρευνας.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο κ. Σκουρίδης και ο κ. Παναγιώτου συναντήθηκαν με κορυφαίες προσωπικότητες στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι στρατηγικές επαφές περιλάμβαναν μεταξύ άλλων, την Υπουργό Ψηφιακής Ανάπτυξης της Σιγκαπούρης, Josephine Teo, και τον Υφυπουργό Διεθνών Υποθέσεων της Ιαπωνίας, Yoichi Iida και άλλους σημαντικούς αξιωματούχους και ακαδημαϊκούς στον τομέα της τεχνολογίας και την τεχνητής νοημοσύνης.
Η εκδήλωση τόνισε τις ευκαιρίες και τους κινδύνους από την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, με τη Σιγκαπούρη να εφαρμόζει ενεργά την Τεχνητή Νοημοσύνη, μέσω πολιτικών και επενδύσεων που τη θέτουν ως περιφερειακό ηγέτη, και την Ιαπωνία να υιοθετεί μια ευέλικτη προσέγγιση βασισμένη στα ρίσκα για τη ρύθμιση της ΤΝ, αναφέρεται.
Η Υπουργός της Σιγκαπούρης, Josephine Teo, τόνισε τη στρατηγική χρήση της ΤΝ στην επιστήμη, την ανακάλυψη φαρμάκων και τη βιομηχανία, αναφέροντας ότι το οικοσύστημα της Σιγκαπούρης περιλαμβάνει πάνω από 1.100 νεοφυείς επιχειρήσεις και 150 ερευνητικές ομάδες που επικεντρώνονται στην ΤΝ.
Η κυπριακή αντιπροσωπεία φιλοξενήθηκε από εξέχουσες προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένης της Δρ. Sintia Teddy-Ang από την AI Singapore. Ο κ. Σκουρίδης παρουσίασε την ετοιμότητα και τις δυνατότητες του οικοσυστήματος της Κύπρου στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ η Δρ. Teddy-Ang αναφέρθηκε στην εμπειρία της Σιγκαπούρης, τονίζοντας τη σημασία της AI Singapore, που ιδρύθηκε το 2017 ως εθνική προτεραιότητα.
Επιπλέον, προστίθεται, παρουσιάστηκε η πλατφόρμα AI Makerspace, η οποία παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, ανοικτές πηγές και προ-κατασκευασμένες λύσεις για την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και startups. Συζητήθηκαν επίσης προγράμματα, όπως το AI4Industry και το AI SG PhD, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).
Εξετάστηκαν επίσης στρατηγικές συνεργασίες με τον Ashish Kapashi, CEO του ASEAN SCALE HUB, για τη δημιουργία αμφίδρομων διευκολύνσεων για κυπριακές εταιρείες καινοτομίας που επιδιώκουν να επεκταθούν στην αγορά ASEAN, καθώς και για ASEAN startups που ενδιαφέρονται να μετεγκατασταθούν στην Κύπρο ως πύλη για την Ευρώπη. Κατά τη συζήτηση, ο κ. Σκουρίδης προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ASEAN Scale Hub Initiative, που εκτιμάται ότι θα ξεκλειδώσει μια νέα αγορά αξίας 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030.
Αυτές και άλλες στρατηγικές συναντήσεις έδωσαν τη δυνατότητα στην κυπριακή αντιπροσωπεία να ενημερώσουν τους διεθνείς εταίρους για τη στρατηγική της Κύπρου στην Έρευνα και Καινοτομία, να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές και να διερευνήσουν συνεργασίες σε πεδία όπως η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες καινοτόμες τεχνολογίες, προστίθεται.
«Είμαι βέβαιος ότι το 2025 θα υποδεχτούμε στη χώρα μας startups από τη Σιγκαπούρη, συμπεριλαμβανομένων ερευνητικών οργανισμών με επίκεντρο την κβαντική υπολογιστική», δήλωσε ο κ. Σκουρίδης.
Σημείωσε ότι η Σιγκαπούρη κατατάσσεται στις κορυφαίες 7 χώρες σε καινοτομία και τεχνολογία και είναι τέταρτη στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας.
Πρόσθεσε ότι στην προσπάθειά υλοποίησης του «Οράματος2035», έχουν ήδη συνάψει μνημόνια συνεργασίας με την Ιαπωνία και το Ισραήλ και έθεσαν τις βάσεις για στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία και τη Σιγκαπούρη. Αυτές οι στρατηγικές συνεργασίες, όπως είπε, είναι καίριες για την ανάδειξη της Κύπρου ως περιφερειακού κόμβου καινοτομίας και τεχνολογίας.