Kathimerini.gr
Ο Guardian γνωστοποίησε σήμερα στους αναγνώστες του πως δεν θα δημοσιεύει πλέον περιεχόμενό του σε κανέναν επίσημο λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).
Οπως διευκρινίζεται στην ενημέρωση «θεωρούμε πως τα οφέλη της παρουσίας στο Χ αντισταθμίζονται πλέον από τα αρνητικά και ότι οι πόροι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα για την προώθηση της δημοσιογραφίας μας αλλού».
Η βρετανική έντυπη και online εφημερίδα υψηλού κύρους διαθέτει πάνω από 80 λογαριασμούς στο X και μετρά περίπου 27 εκατομμύρια ακόλουθους.
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, πρόκειται για απόφαση που η διευθυντική και συντακτική ομάδα της εφημερίδας εξέταζε εδώ και καιρό «δεδομένου του συχνά ενοχλητικού περιεχομένου που προωθείται ή βρίσκεται στην πλατφόρμα, μεταξύ αυτών ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας και ρατσιστικό υλικό».
«Η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ λειτούργησε μόνο για να υπογραμμίσει αυτό που πιστεύουμε εδώ και καιρό: Οτι το X είναι μια τοξική πλατφόρμα και ότι ο ιδιοκτήτης του, Ελον Μασκ έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να διαμορφώσει τον πολιτικό διάλογο».
Οι χρήστες του X θα μπορούν να μοιράζονται τα άρθρα του Guardian και οι δημοσιογράφοι του βρετανικού μέσου θα μπορούν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για λόγους ειδησεογραφικούς, «όπως ακριβώς χρησιμοποιούν και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία ο Guardian δεν συμμετέχει επισήμως», διευκρινίζεται.
View this post on Instagram
«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο για τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς και να μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε νέα ακροατήρια, αλλά, σε αυτό το σημείο, το Χ παίζει πλέον μειωμένο ρόλο στην προώθηση του έργου μας. Η δημοσιογραφία μας είναι διαθέσιμη και ανοιχτή σε όλους στον ιστότοπό μας και θα προτιμούσαμε οι άνθρωποι να έρχονται απ’ευθείας στο theguardian.com και να υποστηρίζουν το έργο μας εκεί».
Πέρυσι, το NPR, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης με έδρα την Ουάσιγκτον, ανέστειλε τις δημοσιεύσεις του στο X, αφού η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης το χαρακτήρισε «μέσο συνδεόμενο με το κράτος». Αναλόγως έπραξε για τους ίδιους λόγους και το PBS, δημόσιος τηλεοπτικός οργανισμός των ΗΠΑ.
Από τη στιγμή εξαγοράς του Χ, το 2022, έναντι 44 δισ. δολαρίων, ο Ελον Μασκ δέχεται καταιγισμό επικρίσεων από οργανώσεις, πολίτες και διεθνείς θεσμούς. Ο αυτοαποκαλούμενος θιασώτης της «απολυταρχίας της ελευθερίας του λόγου» έχει επαναφέρει απαγορευμένους λογαριασμούς που προωθούν τη ρητορική μίσους – μεταξύ αυτών του Αλεξ Τζόουνς, του Αντριου Τέιτ και του Τόμι Ρόμπινσον.