ΚΥΠΕ
Το ρεκόρ της μεγαλύτερης παραμονής στο διάστημα κατέρριψε ο 60χρονος Ρώσος κοσμοναύτης Oleg Kononenko με 1.111 ημέρες σε πέντε αποστολές.
Ο Kononenko επέστρεψε τη Δευτέρα εντός του ρωσικού διαστημόπλοιου Soyuz MS-25 μαζί με άλλους δύο αστροναύτες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη σε απόσταση 346 χιλιομέτρων.
Μαζί του επέστρεψε και η αστροναύτης της ΝΑΣΑ Tracy Caldwell Dyson που ολοκλήρωσε μια αποστολή 184 ημερών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπως και ο κοσμοναύτης Nikolai Chub ο οποίος μαζί με τον Ρώσο συνάδελφό του μέτρησαν τη μεγαλύτερη παραμονή μεμονωμένης αποστολής στον ΔΔΣ με 374 ημέρες.
Για τον Kononenko, ωστόσο, η προσγείωση στις στέππες του Καζακστάν σηματοδότησε επίσης ρεκόρ 1.111 ημερών στο διάστημα, κατανεμημένες σε πέντε πτήσεις.
Ο Kononenko είναι ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που ξεπέρασε τις 1.000 ημέρες μακριά από τη Γη. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν οι 878 ημέρες που κατέγραψε ο κοσμοναύτης Gennady Padalka κατά τη διάρκεια πέντε αποστολών.
"Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους μου για τη φιλία σας. Ήταν υπέροχη περίοδος και ευχαρίστηση να δουλεύουμε και να περνούμε χρόνο μαζί εδώ ως μια μεγάλη οικογένεια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό", είπε ο Kononenko, αποχαιρετώντας τους αστροναύτες στον ΔΔΣ.
«Αυτή τη στιγμή φεύγω από το δεύτερο σπίτι μου», είπε συγκινημένος.
Τον κοσμοναύτη αποχαιρέτισε εκ μέρους της αποστολής η αστροναύτης της ΝΑΣΑ Sunita Williams, η οποία ανέλαβε τη διοίκηση του σταθμού από τον Kononenko κατά τη διάρκεια τελετή παράδοσης την Κυριακή.
«Όλεγκ, θα μας λείψουν οι εκατοντάδες ιστορίες σου γύρω από το τραπέζι του δείπνου, αλλά υποθέτω ότι αυτό συμβαίνει όταν έχεις πάνω από χίλιες μέρες στο διάστημα», είπε η αστροναύτης της NΑΣΑ.
Ο σταθμός κατοικείται μόνιμα από έξι αστροναύτες σε εναλλαγή.
Είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, αφού τα φωτοβολταϊκά που διαθέτει αντανακλούν το ηλιακό φως. Έχει μέγεθος (109 μέτρα x 51 x 20) και ταξιδεύει με ταχύτητα που ξεπερνά τα 27.000 χιλιόμετρα την ώρα, κάνοντας σχεδόν 16 περιστροφές γύρω από τη Γη. Φυσικά η ταχύτητα αυτή δεν γίνεται αντιληπτή από τους αστροναύτες.
Ο σταθμός έχει δεχτεί πάνω από 200 αστροναύτες από πολλές χώρες και ήταν ο προορισμός των πρώτων τουριστών του διαστήματος. Θεωρείται η πιο δαπανηρή ανθρώπινη κατασκευή με κόστος 120 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αποτελεί λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας, καθώς πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ των διαστημικών οργανισμών NASA των ΗΠΑ, Roscosmos Ρωσίας, JAXA Ιαπωνίας, CSA (Καναδά) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος ESA.
Ο διαστημικός σταθμός αποτελεί ένα ερευνητικό εργαστήριο μικροβαρύτητας και βιολογίας σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας. Οι αστροναύτες βρίσκονται εκεί προκειμένου να εκτελέσουν πειράματα σε διάφορους τομείς, όπως η βιολογία, η φυσική, η αστρονομία, η βιολογία, η ιατρική, η μετεωρολογία κτλ.
Όλα αυτά τα πειράματα, καθώς και ο έλεγχος των διαστημικών συστημάτων αποσκοπούν στην κατάκτηση του διαστήματος. Είναι γεγονός ότι ο ΔΔΣ είναι ο καταλληλότερος χώρος για να γίνεται έλεγχος των διαστημικών συστημάτων και εκείνου του απαραίτητου εξοπλισμού που απαιτείται για μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη, τον Άρη και σε αστεροειδείς.
Η NAΣA έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί πλήρως και να λειτουργεί με ασφάλεια τον διαστημικό σταθμό μέχρι το 2030. Ωστόσο, μετά, ο σταθμός θα καταστραφεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και η ΝΑΣΑ θα τον αντικαταστήσει με μικρότερους σε χαμηλή τροχιά.
Καθώς ο ΔΔΣ πλησιάζει στο τέλος της επιχειρησιακής του ζωής, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τη συμμετοχή της μέχρι το 2028 και μετά θα κατασκευάσει τον δικό της σταθμό.