ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αποδέχονται την Τεχνητή νοημοσύνη οι εργαζόμενοι

Δίνουν προτεραιότητα στις δεξιότητες, σύμφωνα με έρευνα

ΚΥΠΕ

Παγκόσμια έρευνα της PwC “Global Workforce Hopes & Fears 2024” καταδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι αποδέχονται την Τεχνητή Νοημοσύνη και δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων εν μέσω του αυξανόμενου φόρτου εργασίας τους και του επιταχυνόμενου ρυθμού αλλαγών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της PwC, σχεδόν οι μισοί (45%) εργαζόμενοι δηλώνουν ότι ο φόρτος εργασίας τους έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, ενώ περισσότερο από το ένα τέταρτο των εργαζομένων (28%) δηλώνουν ότι είναι πολύ ή εξαιρετικά πιθανό να αλλάξουν εργοδότη κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Επίσης, οι εργαζόμενοι δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων: λιγότεροι από τους μισούς (46%) συμφωνούν απόλυτα ή μέτρια ότι ο εργοδότης τους, τους παρέχει επαρκείς ευκαιρίες για την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους εργαζόμενους που σκέφτονται να αλλάξουν δουλειά: τα δύο τρίτα (67%) δηλώνουν ότι οι ευκαιρίες για εκμάθηση νέων δεξιοτήτων είναι βασικός παράγοντας για οποιαδήποτε απόφαση αλλαγής εργασίας

Περισσότεροι από το 80% των εργαζομένων που χρησιμοποιούν καθημερινά την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένουν ότι θα βελτιώσει την αποδοτικότητά τους στην εργασία κατά τους επόμενους 12 μήνες. Οι μισοί (49%) περίπου αναμένουν ότι αυτή θα οδηγήσει σε υψηλότερους μισθούς.

Ανάμεσα σε περισσότερους από 56.000 εργαζόμενους από 50 χώρες και επικράτειες, πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι δίνουν προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους για να επιταχύνουν την εξέλιξη της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας εν μέσω του αυξανόμενου φόρτου εργασίας τους και της μεγάλης εργασιακής αβεβαιότητας, σύμφωνα με την έρευνα της PwC "2024 Global Workforce Hopes & Fears Survey".

Εν μέσω ενός αυξανόμενου μείγματος πιέσεων, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε εγρήγορση για άλλες ευκαιρίες εργοδότησης και είναι ιδιαίτερα επικεντρωμένοι στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Περισσότεροι από το ένα τέταρτο (28%) δηλώνουν ότι είναι πιθανό να αλλάξουν εργοδότη μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό,τι κατά τη διάρκεια του κύματος της "Μεγάλης Παραίτησης" (19%) του 2022. Τα δύο τρίτα (67%) όσων σκέφτονται να μετακινηθούν δηλώνουν ότι οι δεξιότητες αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην απόφασή τους να παραμείνουν στον σημερινό τους εργοδότη ή να μεταπηδήσουν σε ένα νέο.

Καθώς οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν αυξημένες πιέσεις στο χώρο εργασίας, στρέφονται σε νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (GenAI) για να βοηθηθούν. Μεταξύ των εργαζομένων που χρησιμοποιούν την GenAI καθημερινά, το 82% αναμένει ότι αυτή θα κάνει τον χρόνο τους στην εργασία πιο αποδοτικό μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Οι εργαζόμενοι είναι επίσης αισιόδοξοι σχετικά με τις ευκαιρίες που προσφέρει η GenAI για να υποστηρίξει την ανάπτυξή τους. Οι μισοί (49%) περίπου αναμένουν ότι η GenAI θα οδηγήσει σε υψηλότερους μισθούς - μια προσδοκία που είναι ακόμη μεγαλύτερη (76%) μεταξύ των εργαζομένων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία καθημερινά. Ποσοστό άνω του 70% συμφωνεί ότι τα εργαλεία GenAI θα δημιουργήσουν ευκαιρίες ώστε να είναι πιο δημιουργικοί στην εργασία τους (73%) και να βελτιώσουν την ποιότητά της (72%).

Οι εργαζόμενοι δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για να μετριάσουν τις ανησυχίες τους και να επιταχύνουν την εξέλιξη της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Οι εργαζόμενοι που δηλώνουν ότι είναι πιθανό να αλλάξουν εργοδότη μέσα στους επόμενους 12 μήνες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους σ’ αυτή τους την απόφαση και είναι σχεδόν διπλάσιοι σε σύγκριση με τους εργαζομένους που σκοπεύουν να παραμείνουν (67% έναντι 36%). Αυτό συμβαίνει καθώς λιγότεροι από τους μισούς (46%) εργαζόμενους συμφωνούν εν μέρει ή απολύτως ότι ο εργοδότης τους παρέχει επαρκείς ευκαιρίες για την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων που θα είναι χρήσιμες για τη σταδιοδρομία τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση