ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠΚ: Σημαντικό ερευνητικό έργο σε πλατφόρμες υπολογιστικής νεφέλης

Συντονιστές του έργου είναι ο Λέκτορας Γεώργιος Πάλλης και ο Καθηγητής Μάριος Δικαιάκος.

ΚΥΠΕ

Ένα πολύ σημαντικό ερευνητικό έργο στις πλατφόρμες υπολογιστικής νεφέλης (cloud computing), εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Εργαστήριο Διαδικτυακού Υπολογισμού (LIΝC) του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Συντονιστές του έργου είναι ο Λέκτορας Γεώργιος Πάλλης και ο Καθηγητής Μάριος Δικαιάκος.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου, με προϋπολογισμό πέραν των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ (450.000 ευρώ για το Πανεπιστήμιο Κύπρου), το πρόγραμμα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, προσελκύοντας νέους ερευνητές στον τομέα του Διαδικτυακού Υπολογισμού με έμφαση στις υπολογιστικές νεφέλες.

Στόχος του έργου CELAR είναι η ανάπτυξη μεθόδων και εργαλείων για την παροχή των προσφερόμενων πόρων ενός νέφους υπολογιστών με πλήρες αυτοματοποιημένο τρόπο βελτιστοποιώντας τις υπηρεσίες ενός παροχέα νέφους. Το σύστημα που θα αναπτυχθεί θα προσφερθεί στην κοινότητα σε μορφή ανοιχτού κώδικα.

Στο πλαίσιο της προβολής και της επικύρωσης της τεχνολογίας που θα αναπτυχθεί, θα αναπτυχθούν δύο υποδειγματικές εφαρμογές. Η πρώτη εφαρμογή θα παρουσιάσει τη χρήση του CELAR αναπτύσσοντας ένα διαδικτυακό παιχνίδι, ενώ η δεύτερη θα επικεντρωθεί στην περιοχή της βιοπληροφορικής, για τους υπολογισμούς καρκινικών γονιδιωμάτων.
Τα υπολογιστικά νέφη αποτελούν ένα νέο μοντέλο στο χώρο του Διαδικτυακού Υπολογισμού που επιτρέπει πρόσβαση μέσω Διαδικτύου σε διαμορφώσιμους πόρους με την μορφή υπηρεσίας στους χρήστες του συστήματος, όπως υπολογιστική ισχύ, υποδομή, αποθηκευτικό χώρο, εφαρμογές κ.λπ. που μπορούν να δεσμεύονται και να απελευθερώνονται ταχέως με ελάχιστη διαχειριστική προσπάθεια ή επέμβαση από τον πάροχο της υπηρεσίας.

Το ερευνητικό πρόγραμμα CELAR, θα διεξαχθεί από ένα δίκτυο ευρωπαϊκών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Athena Research And Innovation Center In Information Communication & Knowledge Technologies, Ελλάδα, Technische Universitaet Wien, Αυστρία, Institute Of Cancer Research - Royal Cancer Hospital, Μεγάλη Βρετανία,  Greek Research And Technology Network S.A, Ελλάδα) και εταιρειών υψηλής τεχνολογίας (PlayGen Ltd, Μεγάλη Βρετανία, Sixsq Sarl, Ελβετία,  Flexiant Limited , Μεγάλη Βρετανία).

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση