Kathimerini.gr
Στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρίσκεται η υπόθεση καταγγελίας σε βάρος του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη, η οποία αφορά στα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης.
Το απόγευμα της Δευτέρας έγινε γνωστό το αίτημα άρσης ασυλίας του ευρωβουλευτή και από το σημείο αυτό και μετά οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές.
Η Ελένη Χρονοπούλου προχώρησε στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση της, η πλευρά Γεωργούλη απάντησε μέσα από κοινή δήλωση των τριών δικηγόρων του, ενώ η υπόθεση έχει προκαλέσει «σεισμό» και στο εγχώριο πολιτικό σύμπαν.
Η πρώτη δήλωση της Χρονοπούλου
«Πριν από 3 χρόνια, στις αρχές του 2020, προχώρησα σε καταγγελία κατά συγκεκριμένου Έλληνα ευρωβουλευτή για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης», έγραψε η Ελένη Χρονοπούλου, στέλεχος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και νομική σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση της για την υπόθεση.
Σύμφωνα με την κ. Χρονοπούλου, η καταγγελία «έγινε την επόμενη μέρα του συμβάντος» με την προσκόμιση «των απαραίτητων στοιχείων (ιατροδικαστικές εκθέσεις, κ.α.)», ενώ σύμφωνα με την ίδια, 4 μήνες μετά, τον Μάιο 2020 η καταγγέλλουσα αισθάνθηκε έτοιμη να δώσει και το όνομα του θύτη στις βελγικές αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για το χειρισμό της υπόθεσης, όπως τονίζει.
Στην ανάρτηση της στα social media, επισημαίνει ότι «η δημοσιοποίηση του γεγονότος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έγινε μετά το επίσημο αίτημα των βελγικών αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή μετά από ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης», συμπληρώνοντας ότι η διαρροή του ονόματός της έγινε χωρίς τη δική της συναίνεση. «Είναι δε λυπηρό κάποιοι που παριστάνουν τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο βωμό της πολιτικής διαχείρισης, να με βάζουν στη δίνη χυδαίων και εξοργιστικών επιθέσεων», ανέφερε στην ανάρτηση της και κατέληγε στέλνοντας το μήνυμα ότι «έρθει ο καιρός το αίσθημα ντροπής και ενοχής να μη βαραίνει τα θύματα, αλλά τους δράστες ανάλογων περιστατικών και όσους τους ανέχονται».
«Αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες»
Μέσω των δικηγόρων του ο Αλέξης Γεωργούλης υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε για την εις βάρος του καταγγελία και «αρνείται επισήμως και κατηγορηματικά τις κατηγορίες που στρέφονται εναντίον του και επιθυμεί οπωσδήποτε το ταχύτερο δυνατόν να χυθεί όλο το φως σε αυτήν την υπόθεση».
Οπως αναφέρεται, μάλιστα, στη δήλωση των τριών δικηγόρων του, ο ίδιος υποστηρίζει ότι ενημερώθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή από το γραφείο της Ρομπέρτα Μέτσολα για το αίτημα άρσης της ασυλίας του. «Εχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο βελγικό δικαστικό σύστημα με το οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί ενεργά», επισημαίνεται σε ένα άλλο σημείο της δήλωσης.
Η δήλωση των συνηγόρων του
«Ο κ. Γεωργούλης ενημερώθηκε την Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023 από το Γραφείο της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ως προς το αίτημα της Εισαγγελίας των Βρυξελλών για την άρση της ευρωβουλευτικής του ασυλίας, ύστερα από καταγγελία που έχει γίνει εις βάρος του και για την οποία δεν είχε καμία απολύτως γνώση.
Την ίδια ημέρα ανταποκρίθηκε, αιτούμενος και ο ίδιος της άρση της ασυλίας του, με σκοπό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να διαλευκανθεί η υπόθεση. Τη Δευτέρα 17 Απριλίου 2023, έγινε και η ανάλογη ανακοίνωση από το Προεδρείο στην Ολομέλεια.
Ο κ. Γεωργούλης αρνείται επισήμως και κατηγορηματικά τις κατηγορίες που στρέφονται εναντίον του και επιθυμεί οπωσδήποτε το ταχύτερο δυνατόν να χυθεί όλο το φως σε αυτήν την υπόθεση που μόλις του γνωστοποιήθηκε. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο βελγικό δικαστικό σύστημα με το οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί ενεργά.
Οι Βέλγοι δικηγόροι του, Me Cédric Vergauwen και Me Olivia Venet, έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και θα επικοινωνήσουν σε εύθετο χρόνο σχετικά με αυτήν τη δικογραφία για την οποία ο κ. Γεωργούλης θεωρείται αθώος.
Έως τότε, δεν μπορούμε να προβούμε σε καμία περαιτέρω δήλωση πέραν αυτής της αθωότητας του.
Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι
Me Cédric Vergauwen
Me Olivia Venet
Σταματίνα Μαλλά».
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και το «καμία ανοχή» του Τσίπρα
«Ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης τίθεται εκτός της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε συνέχεια της ενημέρωσης που είχαμε σήμερα για καταγγελία εις βάρος του και δεδομένης της ανάγκης να διαλευκανθεί πλήρως η σχετική υπόθεση», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο τον Αλέξη Γεωργούλη να κάνει λόγο για «καταφανώς ψευδή και συκοφαντική καταγγελία».
«Δυστυχώς ζούμε σε δύσκολες και επικίνδυνες εποχές. Προς μεγάλη μου έκπληξη πληροφορούμαι ότι υποβλήθηκε σε βάρος μου καταφανώς ψευδής και συκοφαντική καταγγελία, για περιστατικό που δήθεν συνέβη πριν τρία χρόνια.
Απέναντι σε αυτήν την ψευδή και προσβλητική επίθεση, που πραγματοποιείται -μάλλον όχι τυχαία- λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, προτίθεμαι να δώσω τη μάχη μου στη δικαιοσύνη για την αλήθεια και την αποκατάσταση του ονόματός μου, αιτούμενος ο ίδιος την άρση της ευρωβουλευτικής μου ασυλίας», ανέφερε στη δήλωσή του.
«Στηρίζουμε την άρση της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη και περιμένουμε την κρίση των βελγικών αρχών. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: μηδενική ανοχή στη σεξουαλική παρενόχληση», δήλωνε την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης για το θέμα.
«Υπήρχαν φήμες και για τον λόγο αυτόν ο κ. Γεωργούλης κλήθηκε αρμοδίως για να απαντήσει αν υπήρχε κάτι και το αρνήθηκε κατηγορηματικά λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», είχε αποκαλύψει νωρίτερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στον ANT1.
Κατόπιν, ο ευρωβουλευτής διευκρίνισε πως ο Αλέξης Γεωργούλης είχε κληθεί από τον επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, όταν υπήρξαν οι φήμες, και τις είχε διαψεύσει.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πόπη Τσαπανίδου, μιλώντας στο Mega, είπε πως «ο κ. Γεωργούλης πέρα από τις εξηγήσεις που έχει να δώσει στο δικαστήριο, θα πρέπει να δώσει και εξηγήσεις στον κόσμο που τον ψήφισε. Ζητήσαμε την έδρα του πίσω χθες. Δεν έχει απαντήσει ακόμα».
Για τις καταγγελίες εις βάρος του Αλέξη Γεωργούλη και την αποπομπή του από το κόμμα μίλησε από το Λαύριο και ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.
«Ο μέχρι χθες ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Γεωργούλης, κατηγορείται για κάτι πολύ σημαντικό. Ο καθένας μπορεί να κριθεί από τη Δικαιοσύνη. (…) Για εμάς δεν υπάρχουν “ναι μεν αλλά” σε θέματα έμφυλης βίας, σε θέματα βίας κατά των γυναικών. Καμία ανοχή, καμία συγκάλυψη, όσο ψηλά κι αν είναι κάποιος. Να μάθουμε στα παιδιά πώς να συμπεριφέρονται», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.
ΠΑΣΟΚ: Οργισμένες αντιδράσεις και επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Θέση για την υπόθεση Γεωργούλη έχει πάρει και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο από το απόγευμα της Δευτέρας έκανε λόγο για «σοβαρά ποινικά αδικήματα» που «ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται πρωτίστως από τον ελεγχόμενο από τη δικαιοσύνη. Κανείς άλλος δεν έχει δώσει πολιτικές προεκτάσεις παρά μόνο ο ίδιος», ανέφερε το Γραφείο Τύπου του κόμματος.
Τόσο αυτή η ανακοίνωση, όσο και άλλες παρεμβάσεις που ακολούθησαν σήκωναν τους τόνους κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ντροπή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τ’ άλλα δηλώνουν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διαρρέουν ονόματα μη σεβόμενοι την ποινική προδικασία», σημείωνε η Χαριλάου Τρικούπη.
«Κάποιοι δήθεν δικαιωματιστές από τον ΣΥΡΙΖΑ που κόπτονται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, τη διασφάλισης των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου αλλά και του θύματος, είναι οι ίδιοι που έσπευσαν να διαρρεύσουν ονόματα ουσιαστικά παραβιάζοντας οποιαδήποτε έννοια ποινικής προδικασίας», δήλωνε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η διαρροή του ονόματος της καταγγέλλουσας έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η επιτομή του φαρισαϊσμού. Βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με την ανακοίνωση του κ. Γεωργούλη, η οποία είναι ένα μνημείο χυδαιότητας», σημείωνε ο Παναγιώτης Δουδωνής, γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο Mega.
Η επόμενη μέρα
Την υπόθεση ξεκίνησε να χειρίζεται, αμέσως μετά την καταγγελία, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα Βρυξελλών και, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, έχουν ήδη υπάρξει προανακρίσεις και έρευνες, προτού κατατεθεί το σχετικό αίτημα στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άρση της ασυλίας του Ελληνα ευρωβουλευτή.
Οπως προβλέπεται στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), το αίτημα άρσης της ασυλίας ενός ευρωβουλευτή ανακοινώνεται από τον/την πρόεδρο του Ε.Κ. στην Ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI).
Αυτό συνέβη χθες, όταν η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανακοίνωσε ότι έλαβε «αίτημα από τις αρμόδιες αρχές του Βελγίου για άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη». Το αίτημα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.
Πριν εγκρίνει τη σύστασή της προς το σύνολο του Κοινοβουλίου να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει κάθε πληροφορία που κρίνει αναγκαία από τον γενικό εισαγγελέα των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της ακρόασης της εν λόγω Επιτροπής θα ακουστεί για πρώτη φορά ολόκληρο το κατηγορητήριο και ο ενδιαφερόμενος ευρωβουλευτής έχει τη δυνατότητα να απαντήσει.