ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χαμηλοί τόνοι από Μαξίμου έναντι αγροτών – Στο μπλόκο της Νίκαιας οι αποφάσεις

Κρίσιμο για τις κινητοποιήσεις θεωρείται το επόμενο 48ωρο - Πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών σήμερα στη Λάρισα

Kathimerini.gr

Του Σταύρου Παπαντωνίου

Σε μια άλυτη εξίσωση εξελίσσεται προσώρας για την κυβέρνηση το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων καθώς, παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Παρασκευή, τα μπλόκα δεν έχουν υποχωρήσει, με τους αγρότες να ζητούν επιπλέον οικονομικές ενισχύσεις. Η κυβέρνηση χθες επανέλαβε μέσω του κ. Μαρινάκη πως τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί και η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια πρόσθετη δημοσιονομική παρέμβαση για τους αγρότες, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη. Πάντως, παρά την κάθετη απόρριψη κάθε νέας ενίσχυσης, το ύφος της κυβέρνησης έναντι των αγροτών είναι ιδιαίτερα ήπιο. «Σεβόμαστε πλήρως τα αιτήματά τους, αλλά οι αντοχές είναι αυτές και δεν θα έχουμε άλλο μέτρο», είχε δηλώσει ένα 24ωρο πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του να αναφέρεται στο θέμα με συναινετικούς όρους. «Για εμάς δεν υπάρχει “αγροτικό μέτωπο”. Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους», τόνισε.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν στην «Κ» πως ένα βασικό πρόβλημα είναι πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κοινό συντονιστικό των αγροτών, καθώς υπάρχει πολυδιάσπαση στο μέτωπο. Δηλαδή, ακόμη και να συμφωνήσουν με ένα κομμάτι των αγροτών, μπορεί να αντιδράσει κάποιο άλλο. Εξ ου και σε αυτή τουλάχιστον τη φάση από το Μαξίμου παραπέμπουν για συνάντηση των αγροτών με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «που έχει πάντα ανοιχτές πόρτες». Την ίδια ώρα πάντως που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλειε κάθε πιθανότητα έξτρα οικονομικής ενίσχυσης, ο Μάκης Βορίδης άφηνε ανοιχτό παράθυρο για κάτι τέτοιο, όχι για τώρα, αλλά για τον Σεπτέμβριο, λέγοντας πως ο προϋπολογισμός μόλις άρχισε να εκτελείται και αφού περάσει λίγος καιρός, ώστε να φανεί πώς πάει, η κυβέρνηση θα εξετάσει νέα μέτρα. «Θα δούμε όταν έρθει η ώρα εκείνη, ο Σεπτέμβριος δηλαδή, τι είναι το πρόσθετο το οποίο χρειάζεται και μπορεί να γίνει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, κάνοντας νεύμα στους αγρότες να αφήσουν τώρα τις κινητοποιήσεις και να εξεταστούν όλα ξανά από το φθινόπωρο. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη, ένα 24ωρο πριν, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στα μπλόκα. Ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ. μίλησε για την ευρωπαϊκή στήριξη στους αγρότες και για χρήματα από το Ταμείο Αλληλεγγύης, δεσμευόμενος πως θα μεταφέρει τα αιτήματα των αγροτών στις Βρυξέλλες. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση έχουν στραμμένο το βλέμμα στις επόμενες 48 ώρες για να δουν πώς θα εξελιχθεί το θέμα, καθώς σήμερα θα συνεδριάσει στη Νίκαια της Λάρισας το συντονιστικό των μπλόκων από όλη τη χώρα προκειμένου να ληφθούν νέες αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις.

Εκτός από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, στην κυβέρνηση έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στα άλλα δύο μέτωπα που είναι ανοιχτά: τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τις καταλήψεις. Χθες, στην πρώτη συνεδρίαση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, οι εισηγητές των κομμάτων επιβεβαίωσαν τη διαφαινόμενη ευρύτατη πλειοψηφία επί των προωθούμενων διατάξεων, καθώς, εκτός της Ν.Δ., θετικά τοποθετούνται οι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Οσον αφορά τις καταλήψεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες πως «υπάρχει μια σειρά από επεμβάσεις εκκένωσης καταλήψεων», προσθέτοντας πως «ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται παντού».

Στο μπλόκο της Νίκαιας οι αποφάσεις

Της Τάνιας Γεωργιοπούλου

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους επεξεργάζονται οι αγρότες, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα στην πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια της Λάρισας. Οι αγρότες ζητούν να έχουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς χαρακτηρίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης ανεπαρκή, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Αθήνα προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν για τα προβλήματά τους.

Βασικό αίτημά τους παραμένει η δυνατότητα να χρησιμοποιούν αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως οι συνάδελφοί τους σε Γερμανία και Γαλλία, έτσι ώστε να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Τονίζουν επίσης ότι οι οριζόντιες αποζημιώσεις που δίδονται δεν στηρίζουν όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά αποτελούν επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης. Οπως σημειώνουν, υπάρχουν άνθρωποι που δεν πέρασε νερό από το σπίτι τους και όμως πήραν τα χρήματα της αρωγής (6.600 ευρώ) και άλλοι που έχουν ζημιές μηχανημάτων και υποδομών κόστους δεκάδων χιλιάδων ευρώ και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τις αποζημιώσεις που δόθηκαν.

«Χρειαζόταν να γίνουν αυστηροί έλεγχοι και να πληρωθούν οι παραγωγοί ανάλογα με τις ζημιές», τονίζει ο οινοπαραγωγός Βάιος Γκανής, που έχει τα κτήματα και το οινοποιείο του στον Δομοκό. Ο καλλιεργητής Χρήστος Πάντζιος (βαμβάκι, ελιές, ενεργειακά φυτά και αρωματικά φυτά) από τον Αλμυρό Βόλου αναρωτιέται πώς γίνεται μετά έξι μήνες να μην έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι, ώστε ο καθένας να γνωρίζει τι θα πάρει. «Υπάρχει μεγάλη ασυνεννοησία. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μας είπαν ότι μπορούμε να κάνουμε τις αιτήσεις και ηλεκτρονικά. Ακόμη κανένας μας δεν ξέρει τι θα πάρει τελικά», εξηγεί.

Οι καταστροφές από τις πλημμύρες έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα, χωρίς παράλληλα να φαίνεται η προσπάθεια αντιμετώπισής τους δραστικά, εξηγούν οι αγρότες που ανησυχούν, καθώς πολλοί χείμαρροι στη Θεσσαλία δεν έχουν ακόμη καθαριστεί. «Στον νομό Φθιώτιδας υπάρχουν ακόμη 8.000 στρέμματα τα οποία είναι σκεπασμένα με πέτρες και φερτές ύλες από την κακοκαιρία σε ύψος από πενήντα εκατοστά έως 2 μέτρα. Ποιος θα δώσει τα χρήματα για να καθαριστούν αυτά τα χωράφια και να μπορέσουν να ξανακαλλιεργηθούν», ρωτάει ο Βάιος Γκανής περιγράφοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί παραγωγοί μετά τις καταστροφές από τις φωτιές και τις πλημμύρες. «Εγώ από τα κτήματά μου έβγαλα 210 τόνους μπάζα και πλήρωσα μόνο γι’ αυτό 18.000 ευρώ», εξηγεί ο παραγωγός.

Τι ακριβώς ζητούν οι επαγγελματίες αγρότες; «Μια σταθερή δομή για να επιχειρήσω, να υπάρχουν κανόνες στην αγορά που να τους θέσει το κράτος και να τηρούνται για να υπολογίσω αν με συμφέρει να κάνω αυτή τη δουλειά», απαντάει ο κ. Γκανής. «Το κρασί μου φεύγει από το οινοποιείο στα 3,70 και φτάνει στην κάβα στα 12-15 ευρώ. Και στο εστιατόριο πωλείται 30-60 ευρώ. Ποιος τα παίρνει όλα αυτά τα χρήματα;», αναρωτιέται. «Κι έπειτα εγώ πρέπει να ανταγωνιστώ το κρασί από τη Χιλή, που πωλείται 0,85, ενώ εδώ μόνο η κενή φιάλη κοστίζει 1,20. Ακόμη περισσότερο, εσωτερικά έχω ανταγωνιστή την κάθε ένωση αγροτικών συνεταιρισμών, που του χαρίζονται τα χρέη και πουλάει φθηνά. Σ’ αυτά χρειάζεται να μας στηρίξει η κυβέρνηση», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση