ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Τριγωνική» αντιπαράθεση στην Ελληνική Βουλή

Πού θα εστιάσουν, αύριο, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης και Φάμελλος

Kathimerini.gr

Σε μια μάχη με τρεις βασικούς πρωταγωνιστές και με βαθύτατα πολιτικά χαρακτηριστικά παρά το προφανές δημοσιονομικό φόντο, οδεύει αύριο Κυριακή η πενθήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία επί του ετήσιου προϋπολογισμού για το 2025, που αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με τη φανερή ονομαστική ψηφοφορία των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας.

Αν και εκ της διαδικασίας δεν προβλέπεται μεταξύ τους άμεσος διάλογος, όπως συμβαίνει στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις, ο πρωθυπουργός και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται πως με τις ομιλίες τους θα δώσουν το στίγμα «της επόμενης ημέρας», θέτοντας το πλαίσιο της αντιπαράθεσης ή και των όποιων πιθανολογούμενων συγκλίσεων, ειδικά ενόψει των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τη συνταγματική αναθεώρηση ή και άλλων επιμέρους ζητημάτων, όπως αυτά τα οποία αφορούν τα ελληνοτουρκικά.

Οπως μεταδίδεται από τα στρατηγεία των μεγαλύτερων κομμάτων, αλλά και όπως σαφώς προκύπτει από τις έως χθες δημόσιες παρεμβάσεις εντός και εκτός Βουλής, οι κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σωκράτης Φάμελλος θα αποφύγουν εκτενείς αναφορές σε οικονομικά στοιχεία, τα οποία συζητήθηκαν και αναλύθηκαν εκτενώς, άλλωστε, τόσο από τους υπουργούς όσο και από τα κομματικά στελέχη-βουλευτές στις μαραθώνιες συνεδριάσεις της Ολομέλειας από το πρωί της Τετάρτης.

Τρία χαρακτηριστικά

Είναι στο πλαίσιο αυτό που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πρωθυπουργική παρουσία θα χαρακτηριστεί από «δύο συν ένα» χαρακτηριστικά:

• Πρώτον, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προαναγγελθείσα παρέμβαση στο ζήτημα των τραπεζικών χρεώσεων προς όφελος των πολιτών – ένα θέμα το οποίο σε μέγιστο βαθμό καθόρισε και την ατζέντα της συζήτησης στη Βουλή.

• Δεύτερον, στον απόηχο όλων των δημοσκοπικών ευρημάτων αλλά και της πρωτόγνωρης θεσμικής ανακατάταξης εντός Κοινοβουλίου με την εναλλαγή ρόλου αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εκτιμάται πως θα εστιάσει περισσότερο τα βέλη του στον κ. Ανδρουλάκη, με εκ των κεντρικών επιχειρημάτων του ότι οι όποιες προτάσεις κατατίθενται από το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κοστολογημένες και ως εκ τούτου δεν μπορούν να συνιστούν «αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση».

• Τρίτον, στη σκιά των πολεμικών συρράξεων στην ευρύτερη περιοχή, όπως και των οικονομικών και άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ισχυροί παράγοντες στην Ε.Ε. (όπως Γερμανία και Γαλλία), ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται ότι θα προβάλει το στοιχείο της πολιτικής σταθερότητας και δημοσιονομικής συνέπειας της χώρας.

Απέναντί του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προσδώσει στην ομιλία του χαρακτηριστικά προσωπικής σύγκρουσης με τον πρωθυπουργό, έχοντας στόχο να καταδειχθεί ότι εκείνος αποτελεί πλέον τον κεντρικό αντίπαλο του κ. Μητσοτάκη και ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα, ως κορμού μιας αυριανής κυβερνητικής λύσης. Στα χαρτιά της ομιλίας του, πάντως, θα έχει συμπεριλάβει και απαντήσεις στην κριτική που αναμένεται να δεχθεί κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά από τον κ. Φάμελλο: ο τόνος των απαντήσεων αυτών θα εξαρτηθεί από την οξύτητα της επίθεσης την οποία θα δεχθεί.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις θα ανεβάσει τους τόνους της επιθετικής κριτικής του τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς το ΠΑΣΟΚ, σε μια επιπρόσθετη προσπάθεια να περάσουν στη «σκιά» τα συνεχιζόμενα έντονα εσωκομματικά προβλήματα της Κουμουνδούρου: πέραν των μαζικών αποχωρήσεων βουλευτών, προέκυψε χθες εξόφθαλμη διαφοροποίηση του κατά δήλωσή του εκφραστή του μισού κόμματος Παύλου Πολάκη ως προς το ζήτημα των τραπεζών, ενώ καταγράφονται και διαφωνίες στο εσωτερικό της Κ.Ο. ως προς την ψήφιση ή όχι των αμυντικών δαπανών. Στη φαρέτρα του κ. Φάμελλου υπάρχει και το βέλος ότι το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «ταγκό που θέλει δύο» σε μια πορεία αναζήτησης συναινέσεων, όχι μόνο λειτουργεί σαν «βολική αντιπολίτευση», αλλά και αυτοσυστήνεται σαν πιθανός κυβερνητικός εταίρος σε μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό με τη Ν.Δ.

Η «πράσινη» απάντηση σε αυτό το τελευταίο αναμένεται να είναι διά στόματος Ανδρουλάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε ως αξιωματική αντιπολίτευση να ασκήσει ουσιαστική πίεση στην κυβέρνηση ώστε να την αναγκάσει σε μια διαφορετική, πιο ισορροπημένη πολιτική, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που είναι αυτό το οποίο εξανάγκασε με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του σε πρωθυπουργικές και κυβερνητικές κινήσεις, όπως στις περιπτώσεις της «χρυσής βίζας» και εσχάτως των τραπεζών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων θα επιδιώξουν να κερδίσουν κάποιες εντυπώσεις με τις παρεμβάσεις τους και οι ανεξάρτητοι βουλευτές να δηλώσουν «παρών» στις διεργασίες μέσω της ψήφου τους ιδίως ως προς τις αμυντικές δαπάνες. Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, ότι τα θέματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής σήμερα αναμένεται εκτός απροόπτου να κυριαρχήσουν, αφού έως χθες το βράδυ δεν είχε προγραμματιστεί να μιλήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί Νίκος Δένδιας και Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

«Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για την πρόθεσή μου —μετά από μια πενταετία— να ολοκληρώσω στο τέλος του έτους το έργο μου στην ...
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ
X