ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τραγωδία στην Πύλο: Στους 79 οι νεκροί από το ναυάγιο

Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου, όπου το ναυάγιο ενός αλιευτικού σκάφους με εκατοντάδες μετανάστες οδήγησε σε μία από τις πλέον πολύνεκρες τραγωδίες στη Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί οι σοροί 79 μεταναστών, ενώ εκφράζονται φόβοι πως ο απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Βίντεο με πλάνα από Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

Στο σημείο επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του Frontex.

Όλα τα μέσα έχουν διατεθεί κατόπιν εντολής του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και η φρεγάτα «Κανάρης» ανέλαβε τον συντονισμό, από τη στιγμή που έφτασε στον τόπο του ναυαγίου.

Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, πλωτάρχης Νικόλαος Αλεξίου δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ: «το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν γεμάτο με κόσμο, το ίδιο εικάζουμε και για το εσωτερικό. Μιλάμε για αρκετούς ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε όμως ακριβή αριθμό. (…) Αυτό που αντίκρυσαν οι συνάδελφοί μου όταν πήγαν στο σημείο, αποδεικνύει ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, αφού οι άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι στο κατάστρωμα. Δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγάλο».

Ο κ. Αλεξίου, επιβεβαίωσε ότι το ναυάγιο σημειώθηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου. «Προφανώς από κάποια μετατόπιση των ανθρώπων που ήταν μέσα στο πλοίο, αυτό βυθίστηκε», εκτίμησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι επιβαίνοντες είχαν, ως επί το πλείστον, καταγωγή από Συρία, Πακιστάν και Αίγυπτο.

Συνδρομή C-130 τις βραδινές ώρες

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας, πλωτάρχης Λ.Σ, Νικόλαος Αλεξίου δήλωσε στην «Κ» πως το βράδυ η επιχείρηση θα συνεχιστεί με τη συνδρομή ενός C-130 το οποίο θα πετά πάνω από το σημείο του ναυαγίου και θα φωτίζει την περιοχή, έτσι ώστε να μη σταματήσουν οι επιχειρήσεις εντοπισμού.

«Ευτυχώς επικρατούν πολύ καλές καιρικές συνθήκες στην περιοχή. μόλις 2-3 μποφόρ και αυτό κάνει εύκολη την έρευνα. Πρόκειται όμως για ένα δύσκολο ναυάγιο, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από την ακτή, στα όρια των ελληνικών υδάτων. Επίσης είναι ένα ναυάγιο με πολλούς επιβαίνοντες, αν και δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε τον ακριβή αριθμό. Οι συνάδελφοι που αντίκρισαν το πλοίο κάνουν λόγο για ένα κατάστρωμα γεμάτο με άτομα. Καταλαβαίνετε ότι η έρευνα θα κρατήσει μέρες».

Στη δημοσιότητα δόθηκε φωτογραφία από το αλιευτικό πριν βυθιστεί, στην οποία φαίνονται στοιβαγμένοι άνθρωποι στο κατάστρωμα.

Το αλιευτικό σκάφος ήταν μήκους 30 μέτρων και σε αυτό φέρεται να επέβαιναν εκατοντάδες άτομα, στην πλειονότητά τους από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Αξιωματούχος που επικαλείται ο βρετανικός Guardian ανεβάζει τον αριθμό στους 600. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί συνολικά 104 μετανάστες.

Είκοσι οχτώ εκ των διασωθέντων έχουν διακομιστεί στο γενικό νοσοκομείο Καλαμάτας. Οι υπόλοιποι έχουν μεταφερθεί σε αποθήκες του Λιμενικού και την Πέμπτη θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας στην Μαλακάσα.

«Στο νοσοκομείο μας νοσηλεύουμε 28 διασωθέντες. Ο τελευταίος ήρθε πριν από λίγο. Οι πρώτοι ήρθαν γύρω στις 13.00 και μετά από καμιά ώρα άρχισαν να έρχονται και οι υπόλοιποι» δήλωσε στην «Κ» η Ελένη Αλιφέρη, διοικήτρια νοσοκομείου Καλαμάτας.

Οι ηλικίες των νοσηλευόμενων ξεκινούν από 16 ετών και είναι όλοι έφηβοι ή άντρες. «Ημασταν σε επιφυλακή από χθες τα ξημερώματα, όταν και ειδοποιηθήκαμε ότι είναι πολύ πιθανό να χρειασθεί να συνδράμουμε. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν βατά προβλήματα: υπογλυκαιμία, πυρετό, υποθερμία, αναπνευστικά προβλήματα. Σε κάποιους κάναμε εισαγωγή για παρακολούθηση. Παραμένουμε σε επιφυλακή για όσο χρειαστεί».

Κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν φορούσε σωσίβιο.

REUTERS/Stelios Misinas

Το αλιευτικό σκάφος φέρεται να είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ της Λιβύης· οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν σχετικά από τις ιταλικές. Τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Το χρονικό

Ραντάρ μη επανδρωμένου σκάφους της Frontex είχε εντοπίσει το αλιευτικό «Αντριάνα» ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης. Το αλιευτικό έπλεε από τις ακτές της Αφρικής προς την Αδριατική και είχε γίνει αντιληπτό και από δύο παραπλέοντα πλοία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ υπήρξε επικοινωνία με τον θάλαμο έρευνας και διάσωσης, αλλά δεν αιτήθηκε συνδρομή, ούτε στις ιταλικές ούτε στις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν είχε αναφερθεί ούτε ο αριθμός των επιβαινόντων ούτε κάποιο πρόβλημα. στο πλοίο

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, το σκάφος φάνηκε να αλλάζει κατεύθυνση αρκετές φορές, διατηρώντας χαμηλή ταχύτητα. Ακολούθησαν κι άλλες επικοινωνίες στις οποίες επίσης δεν ζητήθηκε βοήθεια. Σύμφωνα πάντα με το κρατικό κανάλι, ένα φορτηγό πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό προσέφερε φαγητό και νερό, στους μετανάστες που, κατά τα φαινόμενα, ταξίδευαν επί 4 μέρες.

Αργά το βράδυ σκάφος του Λιμενικού πλησίασε το αλιευτικό και το έθεσε υπό παρακολούθηση. Το «Αντριάνα» απομακρύνθηκε τότε στα 47 μίλια, σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου.

Μέχρι και τη στιγμή του ναυαγίου, στις 2 τα ξημερώματα, οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές. Ελέγχονται μαρτυρίες για επιβάτες σε κλειστούς χώρους του πλοίου. Το ελληνικό Λιμενικό που ήδη βρισκόταν σε μια επιφυλακή και έσπευσε στο σημείο, σε συνεννόηση και με το ιταλικό Κέντρο Διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, διασωθέντες εκτιμούν πως στο πλοίο επέβαιναν 500 με 700 άτομα και φέρεται να λένε πως γυναίκες και παιδιά επέβαιναν σε αμπάρια του «Αντριάνα».

Intime

Φρεγάτα με σορούς από το ναυάγιο αναμένεται να δέσει στο λιμάνι τις Καλαμάτας στις 8μμ. Οι σοροί θα μεταφερθούν με νοικιασμένο – φορτηγό – ψυγείο σε νεκροτομεία της Αθήνας και του Πειραιά. Πρόκειται, ως επί το πλείστον, για μετανάστες από τη Συρία, την Αίγυπτο και το Πακιστάν.

Εκτιμάται πως οι επιβαίνοντες είχαν καταβάλει περί τα 5.000 με 6.000 ευρώ για το ταξίδι τους έως Ιταλία. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, είχε παρουσιαστεί πρόβλημα στις μηχανές του πλοίου, ενώ βρισκόταν ακόμα σχετικά κοντά στις ακτές της Λιβύης. Ορισμένοι πρότειναν να γυρίσουν πίσω, αλλά υπερίσχυσαν εκείνοι που επέμεναν να συνεχιστεί ο πλους, ώστε να «μη χαθούν τα χρήματα».

Δίπλα στο αλιευτικό σκάφος βρισκόταν σκάφος Λιμενικού Σώματος. Όταν έσβησε η μηχανή επικράτησε πανικός, κινήθηκαν όλοι προς τη μία πλευρά του πλοίου και ανετράπη. Ο ιταλικός θάλαμος ειδοποιήθηκε από τηλεφώνημα γυναίκας από ΜΚΟ και όχι από κάποιον από τους επιβαίνοντες, σύμφωνα με πληροφορίες. Εχουν σωθεί ως επί το πλείστον άνδρες, και εκφράζονται φόβοι πως γυναίκες και παιδιά επέβαιναν σε καμπίνα.

Πολιτική Προστασία: Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως μετά το ναυάγιο και κατόπιν σχετικού αιτήματος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενεργοποιήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών και στη συνέχεια με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.

Οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων, «έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης – το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής – να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων».

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στην Καλαμάτα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στην πόλη της Καλαμάτας μετέβη η πρόεδρος της Δημοκρατίας, και συμμετείχε σε σύσκεψη στο λιμεναρχείο. Στη συνέχεια επισκέφθηκε διασωθέντες που είχαν διακομιστεί στο νοσοκομείο της περιοχής.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Σαρμά

Για την υπόθεση υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να ενημερωθεί για τις συνθήκες του τραγικού ναυαγίου και για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Λόγω του ναυαγίου, η προγραμματισμένη για σήμερα προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ. στην Πάτρα, με ομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναβάλλεται. Στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ακύρωσε τη σημερινή του ομιλία στη Σητεία, και γνωστοποίησε ότι στελέχη του κόμματος θα μεταβούν στην Καλαμάτα. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επίσης ενημέρωσε πως θα μεταβεί εκτάκτως σήμερα στην Καλαμάτα. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος θα μεταβεί στο λιμάνι της πόλης, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό ναυάγιο.

Μεγάλη κινητοποίηση για την περίθαλψη και τη φροντίδα των διασωθέντων

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των αρχών και των φορέων στην Καλαμάτα για την περίθαλψη και τη φροντίδα των διασωθέντων. Οπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, που βρίσκεται στην Καλαμάτα, «έχουμε δημιουργήσει υπαίθριο ιατρείο στην περιοχή του λιμανιού, όπου εξετάζονται όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας».

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί, εκτός από το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, και τα νοσοκομεία της Κυπαρισσίας, της Σπάρτης και της Τρίπολης, ενώ στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει φτάσει μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από όμορους νομούς, αλλά και από την Αθήνα. «Εχει ήδη δημιουργηθεί ένας πρόχειρος χώρος φιλοξενίας των μεταναστών στις παλιές αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας, μέχρις ότου ληφθεί απόφαση για τη μετακίνησή τους».

 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «ο δήμος έχει ανοίξει τον χώρο που υπάρχει στο λιμάνι της πόλης, ενώ έχει φροντίσει, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα, να έρθουν στρώματα, κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειάζεται». Ανέφερε, επίσης, ότι «έχουν εγκατασταθεί παροχή νερού, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες, τέντες, ενώ ήδη υπάρχει κινητοποίηση για την παρασκευή και τη διανομή φαγητού στους μετανάστες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση