ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το παρασκήνιο πίσω από το τελεσίγραφο Κασσελάκη

Βέρτιγκο διαρκείας στην Κουμουνδούρου προκαλεί η σφοδρότατη σύγκρουση της ηγεσίας με την εσωκομματική αντιπολίτευση

Αντώνης Αντζολέτος

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης, είτε ο ίδιος είτε μέσω του γραφείου του, κάλεσε όλους τους βουλευτές που δεν τον είχαν στηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές προκειμένου να τους προτείνει να αναλάβουν κάποιον τομέα ευθύνης.

Σύμφωνα με την «αριθμητική» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, εκτός από την Εφη Αχτσιόγλου, την οποία είχε συναντήσει, πρέπει να εισέπραξε περίπου 10 αρνήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», επικοινώνησε και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προτείνοντάς του να αναλάβει τομεάρχης Οικονομικών. O νέος πρόεδρος στη «βιτρίνα» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήθελε να δώσει έναν ενωτικό τόνο, ωστόσο η απόφασή του να βάλει στο διευθυντήριο της Κ.Ο. τον Παύλο Πολάκη φέρεται να ήταν καθοριστική για τις αρνήσεις που εισέπραξε.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η σύσκεψη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη ήρθε να ανάψει νέες «φωτιές» στην Κουμουνδούρου.

Η αναφορά πως «όποιος υπονομεύει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος» προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις, με στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να τη χαρακτηρίζουν «αντικαταστατική και αλαζονική».

Υπενθύμιζαν πως οι νομαρχιακές επιτροπές επιλέγουν και στο τέλος η Κεντρική Επιτροπή είναι που εγκρίνει τα ψηφοδέλτια στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο πρόεδρος. Υποστήριζαν μάλιστα με δηκτικό τρόπο πως η ανάρτηση «αφορούσε άλλο κόμμα».

Τι έκανε στην πραγματικότητα ο Στέφανος Κασσελάκης; «Σήκωσε το γάντι» απέναντι στους επικριτές του. Πρόσωπα που βρίσκονται στο περιβάλλον του τόνιζαν στην «Κ» πως, με δεδομένο ότι δεν είναι βουλευτής, η επίδειξη πυγμής απέναντι σε συμπεριφορές «μαύρης απεργίας» ήταν μονόδρομος. Επιθυμεί να τελειώνει με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του; Ισως αυτή να είναι η απάντηση, καθώς κατά πολλούς το χθεσινό επεισόδιο ήταν το σοβαρότερο από όλα όσα έχουν συμβεί.

O χρόνος θα δείξει αν στο μέλλον θα επιστρατευτεί και το «όπλο» των διαγραφών. Από την αριστερή πτέρυγα τονίζουν πως αν επιθυμούσε να κατευνάσει τα πνεύματα και να «αναχαιτίσει» αρνήσεις για συμμετοχή στη σκιώδη κυβέρνηση, θα μπορούσε πολύ απλά να βρει μια άλλη θέση για τον Παύλο Πολάκη.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι ο Στέφανος Κασσελάκης περιφρονεί τις διαδικασίες του κόμματος, για αυτό άλλωστε μεταθέτει και τη διεξαγωγή του συνεδρίου το νωρίτερο για τον Φεβρουάριο.

Στο εκρηκτικό κλίμα που κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου έρχεται να προστεθεί και η ομιλία του στον ΣΕΒ, όπου αναφέρθηκε στη διάθεση μετοχών των εταιρειών στους εργαζομένους τους. Η «Ομπρέλα» βράζει, με τον Νίκο Βούτση μιλώντας στο Action 24 να δηλώνει πως «το δικό μου μέλημα είναι το κόμμα μας, σταδιακά, γρήγορα ή λιγότερο γρήγορα, να μη μεταλλαχθεί σε ένα κόμμα του Κέντρου, της δεξιάς Σοσιαλδημοκρατίας».

Μικροί εμφύλιοι

Στην Κουμουνδούρου είναι σε εξέλιξη μικροί εμφύλιοι. Η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει ενοχληθεί από τη στάση της νέας γραμματέως της Κ.Ο., Θεοδώρας Τζάκρη, που τη χαρακτήρισε ακραία και μειοψηφική. Η απάντηση ήρθε από την Πέτη Πέρκα που στο Open ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κ. Τζάκρη έχει έρθει στο κόμμα μας από ένα άλλο κόμμα, την καλοδεχτήκαμε και πολύ καλά κάναμε, αλλά υπάρχουν και αρχές».

Στα άκρα έχει φτάσει η κόντρα του Πάνου Σκουρλέτη με τον Χρήστο Σπίρτζη, με το debate να λαμβάνει χώρα δημόσια μετά την πρόταση του δεύτερου να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος, μιλώντας και για κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. «Ο κ. Σπίρτζης ήταν ο υπεύθυνος για να οργανώσει την αυτοδιοικητική δουλειά. Παρέδωσε “λευκή κόλλα” και παραιτήθηκε», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης, με τον πρώην υπουργό Υποδομών να απαντάει: «Πολύ πριν από την παραίτησή μου, παραδόθηκαν στη γραμματέα, στον αναπληρωτή γραμματέα και στην Π.Γ. προτάσεις για τις περιφέρειες και για τους 100 μεγαλύτερους δήμους».

Νέοι τομεάρχες και κατηγορίες για «λευκή απεργία»

Δεν υπάρχει πλέον εσωκομματική διαδικασία στην Κουμουνδούρου που να είναι ανέφελη. Μετά την ανακοίνωση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας και τους τριγμούς που προκάλεσε η τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη στη θέση του υπερσυντονιστή ήρθε το ανανεωμένο σχήμα των τομεαρχών να φέρει νέα «τρικυμία» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη και βουλευτές που έχουν ταχθεί με την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη κάνουν λόγο για συμφωνημένη «λευκή απεργία» από την πλευρά των ηττημένων των εσωκομματικών εκλογών, που δεν δέχθηκαν να μετάσχουν. Από τους 28 νέους τομεάρχες οι 24 είτε στήριξαν τον νέο πρόεδρο στις εσωκομματικές εκλογές είτε είχαν τηρήσει ουδέτερη στάση. Μόνο ο Κώστας Μπάρκας που αναλαμβάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Κυριακή Μάλαμα στον τομέα του Πολιτισμού, ο Συμεών Κεδίκογλου, σκιώδης υπουργός Πολιτικής Προστασίας και ο Γιώργος Ψυχογιός για τη Μετανάστευση είχαν ταχθεί υπέρ της Εφης Αχτσιόγλου.

Το χθεσινό ρεπορτάζ της «Κ» για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν το δύσκολο έργο να ελέγχουν τα χαρτοφυλάκια της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκε πλήρως. Τομεάρχης Οικονομικών αναλαμβάνει ο Νίκος Παππάς, Εσωτερικών η Γιώτα Πούλου και αρμόδιος για το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ο Πέτρος Παππάς. Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος τοποθετείται τομεάρχης Υγείας και η Αθηνά Λινού στο Παιδείας. Αναπληρώτρια στο Παιδείας θα είναι η Ράνια Θρασκιά, ενώ το κομμάτι του Αθλητισμού παίρνει ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης θα είναι ο Γιάννης Σαρακιώτης, αρμόδια για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα η Ελενα Ακρίτα και με τον απόδημο ελληνισμό θα ασχολείται ο Οθωνας Ηλιόπουλος. Ο Βασίλης Κόκκαλης θα ελέγχει το νομοθετικό έργο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με αναπληρωτή τον Γιώργο Παπαηλιού και ο Γιώργος Γαβρήλος θα «τρέξει» τον τομέα της Εργασίας. Στο χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας θα δραστηριοποιείται ο Μίλτος Ζαμπάρας, με το Τουρισμού η Καλλιόπη Βέττα και η Νίνα Κασιμάτη με τον Αλέξανδρο Αυλωνίτη αναλαμβάνουν τους τομείς Μετανάστευσης και Νησιωτικής Πολιτικής αντίστοιχα. Αρμόδιος για την ακρίβεια στην αγορά και για την Ανάπτυξη θα είναι ο Χρήστος Γιαννούλης, για τη Διαφάνεια η Ραλλία Χρηστίδου και για την Ψηφιακή Πολιτική ο Γιώργος Καραμέρος. Στον τομέα των Υποδομών τοποθετήθηκε ο Χάρης Μαμουλάκης και της Πρόνοιας η Κατερίνα Νοτοπούλου. Ηταν αναμενόμενο η Ρένα Δούρου να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και ο Ευάγγελος Αποστολάκης το Αμυνας.

Το «μπρα ντε φερ» θα συνεχιστεί στην Πολιτική Γραμματεία που πιθανότατα θα διεξαχθεί στις αρχές της άλλης εβδομάδας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ το βράδυ της Κυριακής και η επιλογή που έχει εξεταστεί είναι να μετέχει στη συνεδρίαση διαδικτυακά. Και αυτό βέβαια δεν αποκλείεται να αποτελέσει νέα εστία έντασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση