ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θετικό σήμα από την Αγκυρα για ελληνοτουρκικά

Τα επόμενα βήματα του διμερούς διαλόγου δεν θα επηρεαστούν από τη δεινή ήττα του Ταγίπ Ερντογάν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ομαλή συνέχιση των επόμενων βημάτων του «οδικού χάρτη» του ελληνοτουρκικού διαλόγου διαβλέπει η Αθήνα, ιδιαίτερα μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από την τουρκική πλευρά ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στάσης της Αγκυρας, μετά τη συντριβή του κυβερνώντος κόμματος AKP στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Αλλωστε, η εντολή της κυβέρνησης υπό τον Ταγίπ Ερντογάν είναι ακόμη νωπή, ενώ αιφνιδιαστικές πολιτικές εξελίξεις δεν μπορούν να προκληθούν και λόγω πολιτεύματος, εξηγούν διπλωματικές πηγές. Επομένως, Αθήνα και Αγκυρα συνεχίζουν να εστιάζουν σε βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους, καθώς κοινή επιδίωξη, όπως φαίνεται, αποτελεί η συντήρηση της ηρεμίας, που θα διευκολύνει περαιτέρω την προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αγκυρα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν συναντήσεις στις 22 και 26 Απριλίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και για τη θετική ατζέντα αντίστοιχα, ενώ στις 30 Απριλίου θα εφαρμοστεί η θεώρηση εισόδου λίγων ημερών Τούρκων επισκεπτών και στα δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Αγκυρα, όπου πάντως δεν πρόκειται να υπογραφεί κείμενο, όπως αυτό της Διακήρυξης των Αθηνών του Δεκεμβρίου. Θα υπάρξει ωστόσο «πακέτο» συμφωνιών και για το μεταναστευτικό, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ενώ στόχο αποτελεί να παραμείνουν σταθερές οι ροές.

Πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα έχει προηγηθεί έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-18 Απριλίου όπου –όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές– θα γίνει συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και θα περιληφθεί ειδική παράγραφος στα συμπεράσματά του. Για τον λόγο αυτό, Αθήνα και Λευκωσία αναμένεται να πυκνώσουν τις επαφές τους. Παράλληλα η Αθήνα θεωρεί δεδομένη και την ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία παραμένει βασική προτεραιότητα, όπως άλλωστε και για το ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα, πάντως, όπως και αρκετά κράτη-μέλη της Συμμαχίας εκφράζει επιφυλάξεις για τις προτάσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ για άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ με την ανάληψη συντονισμού σε θέματα στρατιωτικής ενίσχυσης του Κιέβου ή για ταμείο ύψους 100 δισ. δολαρίων πενταετούς διάρκειας, κυρίως λόγω των πολυετών δεσμεύσεων που καλούνται να αναλάβουν κυβερνήσεις, ενώ επίκεινται ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές και υπάρχουν αντίστοιχες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Προσεκτική στάση αναμένεται να κρατήσει η Αθήνα και για το ζήτημα της υποψηφιότητας του Μαρκ Ρούτε για τη θέση του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, καθώς εκτιμά ότι δεν έχει ακόμη «κλείσει», παρά τη σαφή αναγνώριση ποιοτικών χαρακτηριστικών της υποψηφιότητας του Ολλανδού πρωθυπουργού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση