Γιάννης Σουλιώτης
Θέμα χρόνου είναι η λύση του μυστηρίου με τον θάνατο των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα. Οι ιστολογικές και τοξικολογικές στην Τζωρτζίνα έχουν ολοκληρωθεί και τα ευρήματα βρίσκονται στα χέρια του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη ο οποίος θα συντάξει το πόρισμα με το οποίο θα προσδιορίζει την αιτία θανάτου της 9χρονης.
Ο πρώτος γύρος των τοξικολογικών εξετάσεων ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη, με τον κ. Μπουζιάνη να ζητά περαιτέρω έλεγχο του δείγματος εξαιτίας «ύποπτης» ουσίας που ανιχνεύτηκε στην 9χρονη. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης πρόκειται για φαρμακευτική ουσία η οποία δεν συγκαταλέγεται στα μυοχαλαρωτικά και αντιεπιληπτικά σκευάσματα -τρία έως πέντε τον αριθμό- που χορηγούνταν στο άτυχο κορίτσι. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega η εν λόγω ουσία είναι η κεταμίνη.
Ο ιατροδικαστής ζητά να μάθει την ποσότητα της ουσίας που βρέθηκε προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι ικανή να προκαλέσει θάνατο ή όχι. Πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι σε περίπτωση υπερδοσολογίας μπορεί να γίνει τοξική προκαλώντας αλλεργική αντίδραση και σε σύντομο χρόνο θάνατο από ασφυξία λόγω οιδήματος που αποφράσει τις αεραγωγούς οδούς.
Στον οργανισμό της 9χρονης είχει εντοπιστεί σε μεγάλες συγκεντρώσεις και η ουσία τροπονίνη. Το συγκεκριμένο εργαστηριακό εύρημα, είχε ανιχνευτεί στον οργανισμό της Τζωρτζίνας όσο ακόμα βρισκόταν εν ζωή και πιο συγκεκριμένα όταν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Πάτρας. Η τροπονίνη είναι μια πρωτεϊνη και είναι πιθανό τα αυξημένα επίπεδά της να οφείλονται στην κατάσταση της υγείας της 9χρονης.
Υπενθυμίζεται ότι οι ιατρικοί φάκελοι και των τριών παιδιών της οικογένειας (Μαλένας, Ίριδας και Τζωρτζίνας) βρίσκονται στα χέρια των αστυνομικών του Ανθρωποκτονιών, οι οποίοι συγκεντρώνουν καταθέσεις, μεταξύ άλλων, από γιατρούς και νοσηλευτές που ενεπλάκησαν στη διαχείριση των τριών περιστατικών.
Η περιπέτεια της Τζωρτζίνας ξεκίνησε στις 8 Απριλίου του 2021 μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Καραμανδάνειο» της Πάτρας, με τη μητέρα της να ενημερώνει το προσωπικό ότι το κορίτσι πάθαινε σπασμούς.
Υπεβλήθη σε σειρά από νευρολογικές εξετάσεις, δίχως ωστόσο οι γιατροί να εντοπίσουν το παραμικρό πρόβλημα, ενώ σε όλο το διάστημα της νοσηλείας της η μικρή Τζωρτζίνα δεν παρουσίασε κανένα ανησυχητικό επεισόδιο. Ένα πρωί, το διάστημα που παρέμενε νοσηλευόμενη και ενώ οι γιατροί την είχαν εξετάσει διαπιστώνοντας ότι είναι καλά στην υγεία της, η μητέρα της ενημέρωσε νοσηλεύτριες και γιατρούς ότι «κάτι συμβαίνει με την Τζωρτζίνα». Εκείνοι πήγαν στον θάλαμο και μόνο ύστερα από 45 λεπτά καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης επανήλθε στη ζωή. Με τον εγκέφαλό της, πάντως, να έχει υποστεί σοβαρές βλάβες.
‘Επειτα μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο, όπου παρέμεινε νοσηλευόμενη για ενάμιση μήνα. Το διάστημα που ακολούθησε η 9χρονη μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για να της τοποθετηθεί βηματοδότης, ενώ υπεβλήθη σε εξετάσεις, από τις οποίες αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να πάσχει από γενετικές παθήσεις που θα μπορούσαν να ενοχοποιηθούν για αιφνίδιους θανάτους σε παιδιά.
Τελικά, κατέληξε στα τέλη Ιανουαρίου 2022 στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».