Kathimerini.gr
Ηλίας Κάνιστρας , Πέννυ Μπουλούτζα
Προβληματισμό ακόμα και στους επιστήμονες που γνωρίζουν καλά τον χώρο της Υγείας προκάλεσε το περιστατικό του 49χρονου που αντί να αντιμετωπιστεί στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» Πατρών, παραπέμφθηκε στο εφημερεύον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου και έχασε τη ζωή του πριν φτάσει εκεί. Οπως ανέφεραν στην «Κ» γιατροί αλλά και επαγγελματίες του χώρου, «από τότε που τα τμήματα επειγόντων περιστατικών στελεχώθηκαν με δικό τους προσωπικό, υπό κανονικές συνθήκες, θα πρέπει να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες ακόμα και εάν δεν εφημερεύουν». Αποσυνέδεαν, δε, την εμφανή κόπωση του συστήματος υγείας λόγω της πανδημίας και τις χρόνιες παθογένειες και ελλείψεις του ΕΣΥ από το συγκεκριμένο περιστατικό. «Οσες ελλείψεις και να έχει το σύστημα, εάν σε ένα νοσοκομείο απευθυνθεί ασθενής με προκάρδιο άλγος, πρέπει να δεχθεί τις πρώτες βοήθειες», ανέφερε στην «Κ» γιατρός του ΕΣΥ.
Ως προς το χρονικό του τραγικού περιστατικού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 49χρονος μετέβη αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο νοσοκομείο και φθάνοντας στην είσοδο του τμήματος επειγόντων περιστατικών ενημέρωσε άτομο του νοσηλευτικού προσωπικού ότι είχε πόνους στην πλάτη. Παράλληλα, ανέφερε ότι τις πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας είχε επισκεφθεί ιδιώτη γιατρό, ο οποίος διέγνωσε ψύξη και του χορήγησε φαρμακευτική αγωγή. Ομως, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 49χρονος εξακολουθούσε να πονάει, για αυτό και αποφάσισε να μεταβεί στο νοσοκομείο, αφού ανησυχούσε για την κατάσταση της υγείας του.
Τότε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, του συνεστήθη να μεταβεί στο εφημερεύον πανεπιστημιακό νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις, με το σκεπτικό πως περπατούσε, επικοινωνούσε και είχε φθάσει στο «Αγιος Ανδρέας» με το δικό του αυτοκίνητο. Στη συνέχεια ο 49χρονος κάλεσε συγγενικό του πρόσωπο για να τον μεταφέρει με το αυτοκίνητο, αλλά στη διαδρομή προς το Ρίο άφησε την τελευταία του πνοή.
Το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό αναδεικνύει το ζήτημα της λειτουργίας του τμήματος επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου που δεν εφημερεύει. Με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι «σε όποιον καταφθάνει εκτάκτως σε νοσοκομείο οφείλουμε να παρέχουμε τη δέουσα φροντίδα είτε το νοσοκομείο εφημερεύει είτε όχι» και γι’ αυτό ζήτησε την άμεση διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης, με την οποία θα αναζητηθούν ευθύνες του νοσηλευτικού προσωπικού που επιμελήθηκε το συμβάν αλλά και τυχόν ευθύνες των διοικητικών οργάνων του νοσοκομείου, για ενδεχόμενες πλημμέλειές τους για το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται σε τέτοια περιστατικά. Είχε προηγηθεί εντολή του υπουργού Υγείας για διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί το συμβάν, από τη στιγμή που εισήλθε στο νοσοκομείο ο 49χρονος μέχρι και τη στιγμή που έφυγε από αυτό. Αλλά και η οικογένεια του ασθενούς έχει ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
«Γιατρός ετοιμότητας»
Οπως ανέφεραν πηγές της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην «Κ», «πάντα εφημερεύουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων στο “Αγιος Ανδρέας”, διότι υπάρχει η μικρή εφημερία, ώστε να αντιμετωπίζονται τα όποια έκτακτα περιστατικά». Στο ζήτημα της παρουσίας γιατρών στο νοσοκομείο όταν αυτό δεν εφημερεύει παρενέβη ο Τάκης Γεωργακόπουλος, διευθυντής ΕΣΥ στη ΜΕΘ του «Αγιος Ανδρέας». Σε δηλώσεις που έκανε ανέφερε ότι «δεν φταίνε οι γιατροί για αυτό που συνέβη» και πρόσθεσε: «Οταν το νοσοκομείο δεν είναι σε γενική εφημερία, θεωρείται ότι είναι κλειστό. Οι εφημερεύοντες γιατροί είναι μόνο για τις κλινικές, για τη ΜΕΘ, για τα χειρουργεία. Επομένως δεν μπορεί ένας γιατρός, ο οποίος με βάση το πρόγραμμα εφημερίας έχει οριστεί να εφημερεύει σε άλλο χώρο, να καλείται και στα Επείγοντα. Οταν υπάρχει ένα επείγον περιστατικό, τότε το νοσοκομείο οφείλει να οργανώσει τη λειτουργία του, ώστε να υπάρχει γιατρός σε ετοιμότητα και στα Επείγοντα».
Και συμπλήρωσε: «Παλαιότερα είχαμε καταφέρει για μια περίοδο να ορίσουμε γιατρό, βάσει προγράμματος, ο οποίος βρισκόταν πάντα στα Επείγοντα». Αναφερόμενος στη διοίκηση του νοσοκομείου είπε ότι «πρέπει να παραδειγματιστεί από το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό και να συμπληρώσει το πρόγραμμα εφημερίας με ένα γιατρό που να είναι σε μεικτή εφημερία και το βράδυ να θεωρείται ως γιατρός ετοιμότητας».