ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Ανετη εκλογή της Ελλάδας

Μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με 182 θετικές ψήφους

Γιώργος Μπουρδάρας

Σε μια κρισιμότατη συγκυρία για την παγκόσμια κοινότητα, με δύο πολύ σοβαρές συρράξεις –εκ των οποίων μάλιστα η μία επί ευρωπαϊκού εδάφους– στην ευρύτερη γειτονιά μας, καθώς και κρισιμότατα προβλήματα, όπως η κλιματική κρίση, η επισιτιστική ανασφάλεια και το μεταναστευτικό, όχι μόνο να παραμένουν άλυτα αλλά και να οξύνονται διαρκώς, η Ελλάδα για τρίτη φορά στην ιστορία της συμμετοχής της, ως ιδρυτικό μέλος, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών εξελέγη χθες και για την προσεχή διετία σε θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ελαβε 182 ψήφους, σε σύνολο 184 χωρών που ψήφισαν.

«Είναι μια μεγάλη τιμή για τη χώρα, μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα. Η Ελλάδα υπηρετεί μια πολιτική αρχών ως προς την εξωτερική πολιτική και προφανώς όταν κάθεσαι στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να λαμβάνεις και ορισμένες αποφάσεις οι οποίες δεν μπορούν πάντα να ικανοποιούν τους πάντες», σχολίασε την εξέλιξη, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του (ΕΡΤ), ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Για «ιστορική στιγμή για την Ελλάδα» μίλησε από τη Νέα Υόρκη, μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης. Η εξέλιξη της ψηφοφορίας, πρόσθεσε, «αποδεικνύει το σημαντικό κεφάλαιο που διαθέτει η Ελλάδα στον κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον και στους διεθνείς οργανισμούς. Kαθίσταται στην πραγματικότητα συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής. Τώρα», συμπλήρωσε, «αρχίζει η ώρα της ευθύνης». Aπό την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαιρέτισε την εκλογή της χώρας μας και επισήμανε ότι «αποτελεί διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της, καθώς και της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μία ημέρα νωρίτερα και στο πλαίσιο της παρουσίας του στην έδρα του ΟΗΕ, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Οπως σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, είπε στον επικεφαλής του ΟΗΕ πως η Ελλάδα φιλοδοξεί από τη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας «να μπορέσει να ενώσει τον Βορρά με τον Νότο, την Ανατολή με τη Δύση, έτσι ώστε να δημιουργήσει μια φωνή λογικής, μια φωνή του διεθνούς δικαίου μέσα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για να μπορεί να ακουστεί η φωνή της Ελλάδας και όλων των κρατών που έχουν την ίδια κατανόηση». Και ο κ. Γεραπετρίτης συνέχισε: «Κάθε μορφής επιθετικότητα θα πρέπει να σταματήσει. Η ανθρωπιστική καταστροφή είναι πέρα από κάθε φαντασία. Δεν μπορούμε άλλο να καθυστερούμε την ειρήνη και την ευημερία στον κόσμο».

Στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης οι δύο άνδρες συζήτησαν, παρουσία και της κ. Μαρίας Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, προσωπικής απεσταλμένης του γ.γ., για το Κυπριακό. Οπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, η ελληνική πλευρά επανέλαβε «τη βασική μας θέση ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, να συζητήσουν με ειλικρίνεια και να συζητήσουν έτσι ώστε να μπορεί να χτιστεί μια αμοιβαία εμπιστοσύνη στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο Σ.Α. του ΟΗΕ. Για να μπορέσει να επέλθει στην Κύπρο η κατάσταση την οποία όλοι επιθυμούμε και η οποία είναι και μια διαχρονική απαίτηση του διεθνούς δικαίου και των Ηνωμένων Εθνών». Και ο κ. Γεραπετρίτης πρόσθεσε: «Με τον γενικό γραμματέα συμφωνήσαμε ότι είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι μια ευκαιρία την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη, και προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός με την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος του Κυπριακού».

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας είχε εκλεγεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις διετίες 2005-2006 και 1952-1953. Το σύνθημα της υποψηφιότητάς μας ως μη μονίμου μέλους, με θητεία που αρχίζει την 1/1/2025, συνοψίζεται ως εξής: «Διάλογος, Διπλωματία, Δημοκρατία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Η «στρατηγική προσωπικότητας» που είχε ως στόχο τη διεύρυνση του ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ