Kathimerini.gr
Ο Φρέντης Μπελέρης χρίζεται σήμερα και επισήμως στο Στρασβούργο μέλος του Ευρωκοινοβουλίου.
Για το στέλεχος της ελληνικής μειονότητας, το «σίριαλ Χειμάρρα» τελειώνει, τουλάχιστον ως προς τη διεκδίκηση της δημαρχίας, και ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική διαδρομή του, αυτό της ενασχόλησης με την ευρωπαϊκή πολιτική, ανοίγει.
Ο ίδιος, περνώντας από την Αθήνα, όπου έγινε δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με προορισμό το Στρασβούργο, δήλωσε –αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, για τον οποίο είπε ότι «απέδειξε πως είναι ο ηγέτης όλου του ελληνισμού και προστατεύει όλους τους Ελληνες όπου κι αν βρίσκονται» και όσους του στάθηκαν στην περιπέτειά του– ότι θα συνεχίσει και από το νέο του πόστο τον «αγώνα για ελευθερία και κράτος δικαίου».
Ο Μπελέρης θα παραμείνει στο Στρασβούργο έως το Σάββατο, οπότε και βάσει άδειας θα πρέπει να γυρίσει πίσω στις φυλακές των Τιράνων όπου κρατείται. Με δεδομένο ότι θα επιστρέψει ορκισμένος ευρωβουλευτής, το ερώτημα είναι εάν θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του που ολοκληρώνεται στις 12 Οκτωβρίου.
Σε μια παρόμοια περίπτωση, αυτή της Ιταλίδας ακτιβίστριας Ιλάρια Σάλις, που είχε φυλακιστεί στην Ουγγαρία για αντιφασιστική δράση, ο Ορμπαν την άφησε ελεύθερη με το που εξελέγη στις 9 Ιουνίου ευρωβουλευτής στην πατρίδα της. Βέβαια η Ουγγαρία είναι μέλος της Ε.Ε. και ο Ορμπαν δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά.
Ομως η εικόνα της Αλβανίας, μιας χώρας που κοιτάζει με αξιώσεις προς την Ε.Ε., την οποία ο Ράμα καλλιεργεί διεθνώς, θα δεχόταν πλήγμα με φυλακισμένο ένα μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, και αυτό ο Ράμα το γνωρίζει καλά.
Οι πληροφορίες θέλουν τον Αλβανό πρωθυπουργό να είχε διαμηνύσει σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, που υπογείως του ασκούσαν πιέσεις να δώσει στον Μπελέρη άδεια ορκωμοσίας στο Ευρωκοινοβούλιο και αμέσως μετά να τον αποφυλακίσει, ότι «θα βρεθεί μια λύση που θα δικαιώνει τους λογικούς και όχι τους ακραίους εθνικιστές».
Είναι πλέον πιθανή η πρόωρη αποφυλάκισή του, στις 31 του μηνός, είτε λόγω καλής διαγωγής στη φυλακή είτε με προεδρική χάρη.
Βέβαια τους χρησμούς του Ράμα δύσκολα μπορεί να τους ερμηνεύσει κανείς, ωστόσο ως πλέον πιθανό σενάριο πρέπει να θεωρείται η πρόωρη αποφυλάκισή του –ακούγεται η ημερομηνία της 31ης Ιουλίου– με κάποια δικαστική φόρμουλα, όπως διακοπή ποινής λόγω «καλής διαγωγής στη φυλακή», με βάση το γεγονός ότι απέτρεψε την αυτοκτονία ενός συγκρατουμένου του, ή ακόμα και με χάρη του προέδρου της Δημοκρατίας Μπαϊράμ Μπεκάι, όπως ακούγεται στα Τίρανα.
Εξάλλου ο Ράμα δεν έχει κανένα λόγο πλέον να κρατάει τον Μπελέρη έστω και για λίγους μήνες ακόμα στη φυλακή. Πέτυχε τον στόχο του να τον εκδιώξει από τα δημαρχιακά δρώμενα στη Χειμάρρα και, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στο περιβάλλον του, ελάχιστα έως καθόλου τον ενδιαφέρει το πολιτικό μέλλον του στην Ευρώπη.
Εκλογή αξιωματούχων
Πλην της Ελλάδας που επέμενε και αγωνιζόταν σε πολλά επίπεδα για την αποφυλάκιση του Μπελέρη, το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων εταίρων προέκυψε σχετικά όψιμο και μετά την εκλογή του στις 9 Ιουνίου, καθώς θα προσμετρηθεί ως μία ακόμη ψήφος στη δύσκολη αριθμητική της εκλογής των αξιωματούχων της Ε.Ε. Ετσι, σήμερα θα κληθεί να ψηφίσει τη Ρομπέρτα Μέτσολα για πρόεδρο της Ευρωβουλής, την Πέμπτη την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρόεδρο της Ε.Ε. κ.ο.κ., ενώ στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου θα βρίσκεται επίσης και η 76χρονη κτηνοτρόφος από το Κουφόβουνο Εβρου Γαλάτω Αλεξανδράκη, η οποία εξελέγη με το κόμμα της Ελληνικής Λύσης.
Στα Τίρανα, πάντως, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ράμα για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, της ανεξαρτησίας της οποίας υπεραμύνεται στην υπόθεση Μπελέρη, εγείροντας ερωτήματα για το πώς του δόθηκε τώρα πενθήμερη άδεια για την Ευρωβουλή και δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά του για ολιγόωρη έξοδο από τη φυλακή ώστε να μπορέσει να ορκιστεί δήμαρχος.