ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πύρινη παγίδα για 18 μετανάστες στον Έβρο

Εγκλωβίστηκαν στο δάσος και απανθρακώθηκαν – Ακόμη μία εφιαλτική νύχτα έζησε η Αλεξανδρούπολη

Ιωάννα Φωτιάδη

Τραγικό θάνατο βρήκαν δεκαοκτώ άνθρωποι στο χωριό Αβαντας του Έβρου, στον οποίο μαίνονταν πυρκαγιές για τέταρτη ημέρα. Όπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για μετανάστες που δεν είχαν προφανώς τη σχετική ενημέρωση για την πορεία της φωτιάς. «Ήταν συνολικά 18 απανθρακωμένοι, όλοι τους άνδρες και δύο εξ αυτών ήταν παιδάκια. Βρέθηκαν όλοι σε ομάδες δύο-τριών ατόμων σε μια απόσταση 500 μέτρων, προφανώς, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν και κάποιοι εξ αυτών είχαν καεί μέσα σε ένα μαντρί», δήλωσε χθες ο ιατροδικαστής Αλεξανδρούπολης Παύλος Παυλίδης, ο οποίος εξέτασε μακροσκοπικά τις απανθρακωμένες σορούς.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., το σημείο στο οποίο εντοπίστηκαν δεν βρίσκεται κατά μήκος της διαδρομής που συνήθως ακολουθούν οι μετανάστες, μέσω δηλαδή του ορεινού όγκου από τη συνοριογραμμή προς το εσωτερικό της χώρας. Είχαν προφανώς επιλέξει να κινηθούν στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης, με συνέπεια να εγκλωβιστούν από τη φωτιά και να καούν ζωντανοί. Στο ερώτημα εάν υπάρχουν υπόνοιες ή προβληματισμός για την εκδήλωση πυρκαγιών στην περιοχή του Έβρου η ίδια πηγή ενημέρωσης απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι «η μεγάλη πυρκαγιά που μας απασχολεί προκλήθηκε από κεραυνό, όπως η ίδια η Πυροσβεστική έχει διευκρινίσει επισήμως». Ως προς το εάν τα κυκλώματα διακινητών επιχείρησαν να εκμεταλλευθούν την πυρκαγιά προκειμένου να προωθήσουν μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας, αρμόδιοι αξιωματικοί από την περιοχή του Έβρου διευκρίνισαν ότι η μεταναστευτική πίεση είναι μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, καθώς και οι ίδιοι οι μετανάστες και οι διακινητές έχουν φοβηθεί εξαιτίας των πυρκαγιών. Στον Έβρο μετέβη ήδη από το βράδυ της Δευτέρας ο προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ., ενώ κινητοποίηση υπάρχει και στην ΕΥΠ, με αρμόδιους αξιωματούχους πάντως να ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν προκύψει στοιχεία περί οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού. Παρά τις επίσημες, ωστόσο, διαβεβαιώσεις, σε τοπικό επίπεδο καλλιεργούνται και αναπαράγονται θεωρίες που συνδέουν τις πρωτόγνωρες για την περιοχή πυρκαγιές με τους μετανάστες. Ως εκ τούτου, σε ορισμένα χωριά έχει εκδηλωθεί ένταση και έχουν συσταθεί άτυπες «πολιτοφυλακές», οι οποίες, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας είναι απασχολημένες με την κατάσβεση, δρουν ανενόχλητες εις βάρος μεταναστών.

Στην Αλεξανδρούπολη και τα προάστιά της προηγήθηκε μια εφιαλτική νύχτα, καθώς η φωτιά «έτρεξε» μια απόσταση 22 χιλιομέτρων μέσα σε λίγες ώρες. «Τα δύο μέτωπα της φωτιάς, η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 19/8 στον οικισμό Μελία και η άλλη που ξεκίνησε εντός της Δαδιάς τη Δευτέρα ενώθηκαν περικυκλώνοντας ουσιαστικά την πόλη της Αλεξανδρούπολης», περιγράφει από την Αλεξανδρούπολη στην «Κ» ο κ. Παύλος Γεωργιάδης, εθνοβιολόγος με ειδικότητα στην αναγέννηση δασικών οικοσυστημάτων. «Βάσει των δορυφορικών δεδομένων, το τελευταίο 24ωρο κάηκε μεγαλύτερη έκταση απ’ ό,τι τις τελευταίες δύο ημέρες», τονίζει ο ίδιος σε δημόσια ανάρτησή του. «Ανησυχούμε για το τεράστιο μέτωπο με ΒΔ κατεύθυνση, που μοιάζει να είναι περίπου 60 χλμ., κινείται δε εντός προστατευόμενων δασικών εκτάσεων». Σύμφωνα με τον ίδιο, η φωτιά έχει επίσης κάψει σημαντικό μέρος του υδροβιότοπου του Δέλτα του Έβρου αλλά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όπως η σπάνια ποικιλία ελιάς στον αρχαίο ελαιώνα της Μάκρης. «Να αναλάβουμε επειγόντως αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, ώστε η ζοφερή αυτή πραγματικότητα να μη γίνει η νέα κανονικότητα, αλλά να αντιμετωπισθεί με αποφασιστικότητα και τόλμη», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκφράζοντας την οδύνη της για τον χαμό πολλών συνανθρώπων μας στον Έβρο και την αγωνία της για την πορεία των καταστροφικών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα.

Καμένο αυτοκίνητο και κοντέινερ. Η καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς στον oικισμό Παλαγία. [ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ]

Το βράδυ της Δευτέρας ξεκίνησε η εκκένωση του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, καθώς η φωτιά βρισκόταν σε κοντινή απόσταση (στις 3.30 π.μ. σε μόλις 800 μέτρα από το νοσηλευτικό ίδρυμα) και η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν απαγορευτική για ασθενείς. Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, υφυπουργοί Υγείας, αλλά και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, ήταν παρόντες. Η διαδικασία ξεκίνησε μετά τις 9 το βράδυ, διήρκεσε τέσσερις ώρες και κρίθηκε ως επιτυχής. Συνολικά, μεταφέρθηκαν 159 ασθενείς. Εξ αυτών 42 μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στα νοσοκομεία Ξάνθης και Καβάλας, 94 με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ – 25 στο νοσοκομείο της Κομοτηνής και 69 στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής», που για λίγες ώρες μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο. Μεταξύ των νοσηλευομένων ήταν και έντεκα νεογνά, τα οποία μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στην Καβάλα. Τέλος, μια έγκυος, που ήταν η τελευταία που εγκατέλειψε το νοσοκομείο, γέννησε μέσα στο ασθενοφόρο, κατά τη διακομιδή της στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου – μια εξέλιξη που ενίσχυσε το ηθικό των εμπλεκομένων. Στη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν πολλοί οικισμοί, κάτι που συνεχίστηκε και στη διάρκεια της ημέρας.

Ασθενείς του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκαν με το πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» στην Καβάλα. [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ]

Τα αγροτικά δεν σταμάτησαν να δουλεύουν επί 48 ώρες στο χωριό Λουτρά. Αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος «άμυνας» των κατοίκων έναντι της φωτιάς. «Οργωναν ασταμάτητα, για να μη βρει καθόλου βλάστηση να κάψει η φωτιά και έτσι κατάφεραν και έσωσαν το χωριό», περιγράφει η κ. Βάσω Κεσούδη, που ζει στην Παλαγία. «Στο δικό μας χωριό η καταστροφή ήταν μεγάλη – κάηκαν 4-5 σπίτια και το σχολείο μας, στο οποίο φοιτούν περί τα 120 παιδιά», περιγράφει η ίδια το πρωί της Τρίτης. «Πάλευαν με τις φλόγες οι πυροσβέστες και οι εθελοντές, πάρα πολλοί νέοι από εδώ», λέει η κ. Κεσούδη, που κάνει λόγο για ενεργή συμμετοχή των κατοίκων στην κατάσβεση.

Παράλληλα, δεκάδες εθελοντές, φιλόζωοι και μη, συμμετείχαν στη μεταφορά 81 σκύλων που φιλοξενούνταν στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Δήμου Αλεξανδρούπολης, η οποία λόγω των εκτάκτων συνθηκών έγινε… τρεις φορές. «Αρχικά, τα μεταφέραμε με Ι.Χ. και φορτηγά, από τη Νίψα στον Αβαντα και μετά είπαν ότι ο κίνδυνος πέρασε και γι’ αυτό τα γυρίσαμε στη Νίψα», περιγράφει η κ. Κεσούδη, «η φωτιά όμως απειλούσε και πάλι το καταφύγιο, γι’ αυτό οργανώσαμε έναν τελευταίο απεγκλωβισμό». Τελικά, τα ζώα φιλοξενούνται σε ανοιχτό γήπεδο στην Αλεξανδρούπολη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X