ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς είναι η ζωή με μηδενική ανοχή – Η μαρτυρία ενός Έλληνα της Σαγκάης

Έλληνας επιχειρηματίας, κάτοικος της Σαγκάης, περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούν

Kathimerini.gr

Οσοι δυσφορούσαν με την καραντίνα στην Ελλάδα το 2020, θα άλλαζαν γνώμη αν βρίσκονταν στη Σαγκάη το 2022. Στην πόλη των 25 εκατ. κατοίκων, με μόλις 25.000 κρούσματα και μόνο 1.000 με συμπτώματα, οι κινεζικές αρχές έχουν θέσει στόχο το μηδέν, λαμβάνοντας πρωτόγνωρα μέτρα.

Ο 40χρονος Χρήστος Μπασαγιάννης, Ελληνας επιχειρηματίας, κάτοικος της Σαγκάης, περιγράφει στην «Κ»:

«Εχουν κλείσει τα πάντα: εστιατόρια, delivery, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία. Το λιμάνι, το μεγαλύτερο στον κόσμο σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, υπολειτουργεί. Η κυβέρνηση έχει πάρει τον έλεγχο αποθηκών και εγκαταστάσεων τροφίμων και έχει αναλάβει τη διανομή των απολύτως απαραίτητων αγαθών στα 20.000 συγκροτήματα κατοικιών.

Επίσης, μπορούν να εφοδιάζουν ορισμένες μεταφορικές, με ειδική άδεια. Κάθε 7 μέρες όλη η Σαγκάη υπόκειται σε μοριακό τεστ, υποχρεωτικά. Στις περιοχές με έστω ένα κρούσμα γίνονται τεστ καθημερινά. Οσοι εντοπίζονται θετικοί μεταφέρονται σε κεντρικές δομές καραντίνας. Όποιος αρνείται, τον παίρνουν με το ζόρι. Τις πρώτες μέρες του lockdown, παράγοντες της τοπικής Αρχής φέρεται ότι ζήτησαν να θεσπιστεί η δυνατότητα καραντίνας στο σπίτι. Αμέσως μετά ακούσαμε για καρατομήσεις».

«Zero Covid»

Η αυστηρή πολιτική προκαλεί εύλογα την έντονη δυσαρέσκεια του πληθυσμού της Σαγκάης, ο οποίος διαφέρει από άλλες περιοχές της χώρας, μια και αντιπροσωπεύει το πιο εκμοντερνισμένο, φιλελεύθερο παράδειγμα της Κίνας.

Τα μέτρα κλονίζουν την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και έχουν θορυβήσει πολίτες άλλων χωρών που ζουν στη Σαγκάη. Αυτό φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη από την κεντρική εξουσία, η οποία σε ένα βαθμό αρχίζει να προσαρμόζει την πολιτική της.

Τα προηγούμενα 24ωρα η κυβέρνηση προχώρησε σε κάποιας μορφής χαλάρωση των περιορισμών, που άρχισαν σαν πρωταπριλιάτικο αστείο περίπου στην αρχή του μήνα, δίνοντας τη δυνατότητα εξόδου από τα συγκροτήματα κατοικιών αφού περνούν 14 μέρες χωρίς κρούσμα.

«Μας επέτρεψαν να βγούμε στη γειτονιά με ποδήλατο. Ο 4χρονος γιος μου στην αρχή ήταν πολύ διστακτικός και μιλούσε ψιθυριστά. Του πήρε τουλάχιστον 5 λεπτά να συνηθίσει. Ομως αν βρεθεί έστω ένα κρούσμα στο συγκρότημα, στο οποίο κατοικούν 400 άτομα, τότε θα χάσουμε ξανά το δικαίωμα εξόδου για 14 μέρες. Θυμίζει video game…»

Οσο για το viral βίντεο με εσώκλειστους κατοίκους να ουρλιάζουν; «Δεν το έκαναν από απόγνωση. Ηταν εκδήλωση διαμαρτυρίας με πρωτοβουλία μουσικοσυνθέτη. Τουλάχιστον αυτό ξέρω εγώ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ασία  |  Κίνα  |  Coronavrius  |  Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση