ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Πράσινο φως» για το νέο πολεοδομικό σχέδιο στο Μάτι

Με στόχο την ανάρτηση της πολεοδομικής μελέτης για το Μάτι τον Ιούλιο, πριν από την επέτειο των 4 ετών από την τραγωδία, κινείται πλέον η κυβέρνηση

Γιώργος Λιάλιος

Με στόχο την ανάρτηση της πολεοδομικής μελέτης για το Μάτι τον Ιούλιο, πριν από την επέτειο των 4 ετών από την τραγωδία, κινείται πλέον η κυβέρνηση της χώρας. Tο Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε «το πράσινο φως» για το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, με το οποίο εγκρίνεται το νέο πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής, οι όροι δόμησης και οι χρήσεις γης και η οριοθέτηση 8 ρεμάτων. Το νέο πλαίσιο πάντως θα ολοκληρωθεί με κάποιες περιοχές σε εκκρεμότητα, καθώς η ανάρτηση του δασικού χάρτη λήγει τον Μάιο.

Το πρακτικό επεξεργασίας του ΣτΕ έφθασε τις 52 σελίδες, για το σχέδιο προεδρικού διατάγματος των 18 σελίδων. Οι περισσότερες παρατηρήσεις ωστόσο κρίνονται επουσιώδεις, με εξαίρεση τρεις:

• Το ΣτΕ ζήτησε να διευκρινιστεί ότι δεν νοείται αναστολή οικοδομικών αδειών και εργασιών στις ζώνες προστασίας των ρεμάτων και στις πλημμυρικές ζώνες αλλά πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη απαγόρευση.

• «Εκοψε» από τις προτεινόμενες για τις δασικές εκτάσεις χρήσεις εκείνη του «δασικού χωριού», προκειμένου να ξεκαθαριστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ως όχημα νομιμοποιήσεων.

• Ζήτησε να χαραχθούν και στον χάρτη που συνοδεύει το διάταγμα οι έξοδοι διαφυγής προς τη θάλασσα στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Κατά τα λοιπά, το ΣτΕ έκρινε νόμιμο τον σχεδιασμό της περιοχής μέσω ειδικού πολεοδομικού σχεδίου, ενώ δεν εξέφρασε αντιρρήσεις στις πολεοδομικές ρυθμίσεις και στη διαδικασία οριοθέτησης των ρεμάτων. Κι αυτό, παρότι κατά την παρουσίαση του σχεδίου είχε γίνει ξεκάθαρο ότι μέσω τεχνικών έργων θα καταβαλλόταν προσπάθεια να μην κατεδαφιστούν πολλά σπίτια μέσα σε κοίτες ρεμάτων (προφανώς το ΣτΕ δέχθηκε την ευθύνη της διοίκησης στην αδειοδότηση πολλών από αυτά τα κτίρια). Επίσης, το ΣτΕ δέχθηκε τη μείωση της ελάχιστης απόστασης της δόμησης από τον αιγιαλό σε 30 μέτρα από 50 μέτρα, εξαιτίας της ύπαρξης νομίμων κτιρίων στην απόσταση αυτή.

Σε εκκρεμότητα

Το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για το Μάτι αφήνει σε εκκρεμότητα δέκα περιοχές, τις οποίες ονομάζει «περιοχές με ειδικό νομικό καθεστώς», ανάμεσα στις οποίες η Αμπελούπολη και η Προβάλινθος. Πρόκειται για περιοχές που εμπλέκονται με τη δασική ή την αρχαιολογική νομοθεσία, αλλά στις οποίες το υπουργείο Περιβάλλοντος θα αναγνωρίσει τις νόμιμα εκδοθείσες οικοδομικές άδειες (το πώς εκδόθηκαν κάποιες νόμιμες άδειες σε δασικές περιοχές ή ζώνες προστασίας αρχαιολογικών χώρων είναι κάτι που μάλλον δεν θα απαντηθεί ποτέ). Οι περιοχές αυτές θα «ξεκαθαρίσουν» μέσα στα επόμενα χρόνια, αφού εξεταστούν οι ενστάσεις επί του δασικού χάρτη και δοθεί η δυνατότητα νομιμοποίησης οικιστικών πυκνώσεων.

Με δεδομένες τις καθυστερήσεις (σε σχέση με τους αρχικούς στόχους της κυβέρνησης) που έχουν καταγραφεί στην όλη διαδικασία, η προσοχή τώρα έχει στραφεί στην ταχεία ολοκλήρωση της πολεοδομικής μελέτης, ώστε αυτή να αναρτηθεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Θα ακολουθήσει βέβαια η διαδικασία των ενστάσεων, η έκδοση των πράξεων εφαρμογής (που θα κάνουν συγκεκριμένες ανά ιδιοκτησία τις ρυθμίσεις, λ.χ. για τη διαπλάτυνση δρόμων, τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων κ.ο.κ.) και η διαδικασία των ενστάσεων επί αυτών, ώστε να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός της περιοχής. «Η ανασυγκρότηση και η ανάπλαση της περιοχής, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2018, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας», σχολίασε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας. «Είναι στο χέρι όλων μας να χρησιμοποιήσουμε τα διδάγματα αυτής της διαδικασίας για να ωφεληθεί όλη η χώρα, ενόψει της εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την Ελλάδα», προσέθεσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X