Ιωάννα Μάνδρου
Υστερα από πολύμηνες εισαγγελικές έρευνες, που προέκυψαν από δημόσιες καταγγελίες, οι οποίες απασχόλησαν έντονα τα μέσα ενημέρωσης, για μη νόμιμες πρακτικές που εφάρμοζαν οι υπεύθυνοι της «Κιβωτού του Κόσμου», αλλά και έπειτα από καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις, η Εισαγγελία της Αθήνας προχώρησε σε ποινικές διώξεις για κακομεταχείριση δεκάδων τροφίμων της δομής από το αρμόδιο προσωπικό.
Γι’ αυτές τις παράνομες πρακτικές, με κακοποιητικές συμπεριφορές εις βάρος ανηλίκων, η βασική ευθύνη (διώκεται ως ηθικός αυτουργός) αποδίδεται στον πατέρα Αντώνιο, εμβληματικό πρόσωπο, ο οποίος ίδρυσε τη δομή και που προσφάτως βρέθηκε σε δίκη καταγγελιών εις βάρος του για σωρεία θεμάτων.
Ειδικότερα, έπειτα από προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας της Αθήνας, εις βάρος του πατρός Αντωνίου ασκήθηκε δίωξη για ασέλγεια κατά ανηλίκων, ύστερα από καταγγελίες ενός 19χρονου, σήμερα, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν τρόφιμος της δομής, και ενός 15χρονου, που συνεχίζει να διαμένει στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Ποινικές διώξεις και κατά εργαζομένων
Παράλληλα, ποινικές διώξεις ασκήθηκαν και κατά επτά εργαζομένων στην Κιβωτό για σειρά κακοποιητικών συμπεριφορών εις βάρος ανήλικων τροφίμων της δομής, για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, όπως σωματικές βλάβες με διάφορους βαθμούς ποινικής επικινδυνότητας, όπως επικίνδυνες σωματικές βλάβες, απλές σωματικές βλάβες, αλλά και για το αδίκημα της έκθεσης ανηλίκων σε κίνδυνο. Για όλα αυτά τα αδικήματα, αποδίδεται κατηγορία ηθικής αυτουργίας στον πατέρα Αντώνιο, ενώ η έρευνα θα συνεχιστεί σε δομές της Κιβωτού σε μονάδες της στην επαρχία, καθώς αντίγραφα της σχετικής δικογραφίας θα σταλούν στις Εισαγγελίες Πειραιά και Χίου.
Ο ίδιος ο πατήρ Αντώνιος, οποίος θα βρεθεί στη συνέχεια αντιμέτωπος με τον ανακριτή, στο προκαταρκτικό εισαγγελικό στάδιο έρευνας, αρνήθηκε τις κατηγορίες σε βάρος του, κυρίως σε ό,τι αφορά τις σεξουαλικές κακοποιήσεις κατά των δύο ανηλίκων που τον κατήγγειλαν, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι αληθείς, ενώ αναφέρθηκε με υπόμνημα στο πολυετές έργο στήριξης ανήλικων παιδιών, το οποίο ξεκίνησε ο ίδιος και το οποίο ανέπτυξε στη συνέχεια. Παράλληλα σε ό,τι αφορά την κατηγορία, που του αποδίδεται, ότι γνώριζε κακοποιητικές συμπεριφορές εργαζομένων σε βάρος ανηλίκων, δηλαδή σκληρές και απαξιωτικές τιμωρίες και λοιπά, επίσης αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση για αυτές.
Πέραν όμως από την ποινική έρευνα, για τη δράση του πατρός Αντωνίου στην Κιβωτό, στην οποία πλέον έχει οριστεί προσωρινή διοίκηση, διατάχθηκε και έρευνα για τη διαχείριση των οικονομικών της δομής, με την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος να διαβιβάζει, προ καιρού, στον εισαγγελέα πόρισμα προς αξιολόγηση. Με βάση αυτό το πόρισμα, ο αρμόδιος εισαγγελέας συνεχίζει ακόμα την έρευνα του.
Πάντως για τις διώξεις που ασκήθηκαν από την Εισαγγελία, εκείνες που αφορούν σε κακοποιητικές συμπεριφορές εργαζομένων της δομής σε τρόφιμους, επειδή διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, και κινδυνεύουν με παραγραφή, θα κινηθούν άμεσα οι δικαστικές διαδικασίες για να παρεπεμφθούν σε δίκη. Η παραγραφή αποτελεί κίνδυνο, γιατί τα αδικήματα φέρεται να τελέστηκαν πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, το 2018, αλλά καταγγέλθηκαν μόλις πριν από λίγους μήνες.
Η υπόθεση της Κιβωτού πάντως και οι αποκαλύψεις για τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούσαν σε αυτή, προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη, ενώ τώρα καλείται η δικαιοσύνη να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να επιβεβαιώσει ή μη τα καταγγελλόμενα.