ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠΑΣΟΚ: Φόβοι για ανακωχή με ημερομηνία λήξης

Η επόμενη ημέρα στις σχέσεις Χαριλάου Τρικούπη με Λοβέρδο και το ιστορικό των συγκρούσεων κορυφής στο ΠΑΣΟΚ

Δώρα Αντωνίου

Σε μια άτυπη συμφωνία ανακωχής, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου, εισέρχονται οι σχέσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Η κρίση που εκδηλώθηκε αμέσως μετά τις αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη σε πολιτικό πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού, αλλά όχι τους κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, θα πρέπει να θεωρείται σε ύφεση, αν και οι δύο πλευρές με τις δηλώσεις τους κατέστησαν σαφές ότι η απόφασή τους να μην τραβήξουν περισσότερο το σχοινί αφορά το τώρα.

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι τα ερωτήματα που μπήκαν στο τραπέζι και η διαφωνία που εκδηλώθηκε θα επανέλθουν αμέσως μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, πιθανότατα περισσότερο εμφατικά, ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίζεται ως άτυπος επικεφαλής μιας τάσης μέσα στο ΠΑΣΟΚ που απορρίπτει οποιαδήποτε προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εχει εκφράσει πολλές φορές τη διαφωνία του με τη στρατηγική ίσων αποστάσεων που εν πολλοίς επέλεξε ο κ. Ανδρουλάκης. Η συζήτηση για τις μετεκλογικές επιλογές θα επαναφέρει ως εκ τούτου στο προσκήνιο τις διαφορετικές προσεγγίσεις.

Υπό την προϋπόθεση ότι το κόμμα θα καταφέρει να βγει ενισχυμένο σε σχέση με τις εκλογές του 2019 και να αποκομίσει διψήφιο ποσοστό. Διότι σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι δεν θα συζητήσει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ η συνολική στρατηγική του την προεκλογική περίοδο θα αμφισβητηθεί.

Οι ρήξεις στο παρελθόν

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε «πολεμικό» κλίμα στην πορεία προς τις εκλογές. Κάθε άλλο. Το κόμμα που βίωσε την περίοδο απόλυτης κυριαρχίας του στην πολιτική ζωή του τόπου με αδιαμφισβήτητο ηγέτη τον Ανδρέα Παπανδρέου, απόλυτο κυρίαρχο και σε θέση να αποκρούει εν τη γενέσει τους τις ελάχιστες κινήσεις αμφισβήτησής του, από το 2007 και μετά έχει βυθιστεί αρκετές φορές σε περιδίνηση εξαιτίας συγκρούσεων κορυφής.

Η «βελούδινη» διαδοχή του Κώστα Σημίτη από τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν η τελευταία φορά που είχαμε αλλαγή ηγεσίας χωρίς σκληρή αντιπαράθεση.

Το 2007, όταν το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε στο Ζάππειο την υποψηφιότητά του, ανοίγοντας μέτωπο με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος πάντως κέρδισε τις εκλογές.

Ο κ. Βενιζέλος απειλήθηκε με διαγραφή από τον κ. Παπανδρέου όταν επιχείρησε να προχωρήσει στην ίδρυση ομίλου προβληματισμού, και τελικά υπαναχώρησε.

Το 2012, με το κόμμα να βρίσκεται σε διαδικασία μεγάλης απώλειας δυνάμεων εξαιτίας των μνημονίων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαδέχεται τον Γιώργο Παπανδρέου στην ηγεσία.

Ωστόσο, οι μεταξύ τους σχέσεις επί της ουσίας ποτέ δεν ομαλοποιήθηκαν. Οι αντιπαραθέσεις κορυφώθηκαν πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και οδήγησαν σε διάσπαση το κόμμα, με τον κ. Παπανδρέου να προχωράει στην ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ, το οποίο δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή και το 2018 συμμετείχε ως συνιστώσα στην ίδρυση του ΚΙΝΑΛ, μέσω του οποίου ο κ. Παπανδρέου επανήλθε στη Βουλή. Σε τροχιά ρήξης κινήθηκαν και οι σχέσεις του κ. Βενιζέλου με τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον οποίο διέγραψε από το ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβριο του 2012, με αφορμή την ίδρυση από τον κ. Λοβέρδο της Ριζοσπαστικής Κίνησης Σοδιαλδημοκρατικής Συμμαχίας.

Ο σχηματισμός μετεξελίχθηκε σε Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα και συμμετείχε ως συνιστώσα στην ίδρυση της «Ελιάς» τον Μάρτιο του 2014 και ακολούθως στο ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά, που κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές το 2015, ήρθε σε ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος τελικά, τον Ιούνιο του 2019, αποχώρησε από το ΚΙΝΑΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση