ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρακολουθήσεις: Το απόρρητο «φρέναρε» την ενημέρωση

Χωρίς σημαντικά νέα στοιχεία η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών

Γιώργος Σ. Μπουρδάρας

Με την επίκληση του απορρήτου, πρόσωπα-κλειδιά στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, που προσκλήθηκαν σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής χθες, δεν ανέφεραν κάτι συγκεκριμένο ούτε ως προς τα αίτια της επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ν. Ανδρουλάκη, αλλά ούτε και για το εάν παρακολουθούνται οι επικοινωνίες άλλων πολιτικών προσώπων. Κατά τη διάρκεια της, όπως εξελίχθηκε, μαραθώνιας συνεδρίασης, πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις επίμαχες υποθέσεις της συγκυρίας ή και για όλες τις άλλες κατά την τελευταία τριετία αναφέρθηκε πως δεν υπήρχε εκ των προτέρων ενημέρωση του πρωθυπουργικού γραφείου, αλλά ούτε και στη συνέχεια για τις περιπτώσεις που δεν προέκυπταν επιβαρυντικά στοιχεία.

Ως γνωστόν, η συνεδρίαση της επιτροπής πραγματοποιείτο βάσει του Κανονισμού και νομικής δέσμευσης, καθώς αφορούσε θέματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σε περιβάλλον αυστηρών μέτρων προστασίας και απορρήτου ως προς τα όσα θα λέγονταν κατά τη διάρκειά της. Ωστόσο, πληροφορίες έφθασαν στα δημοσιογραφικά γραφεία, ορισμένες εξ αυτών αντικρουόμενες, χωρίς να υπάρχει εξαιτίας των προαναφερόμενων κανονιστικών δεσμεύσεων δυνατότητα επιβεβαίωσής τους.

Επί της ουσίας, και σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, επικαλούμενοι το απόρρητο αρνήθηκαν να απαντήσουν, είτε θετικά είτε αρνητικά σε ερωτήσεις αναφορικά με το αν παρακολουθούνται από την ΕΥΠ πολιτικοί, κατ’ αρχήν τόσο ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων όσο και ο τέως γ.γ. του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης. Με το ίδιο επιχείρημα ο κ. Κοντολέων αρνήθηκε να μιλήσει και σχετικά με το αν υπάρχει ή όχι ο φάκελος που αφορά τον κ. Ν. Ανδρουλάκη, ενώ παράλληλα φέρεται να πρόσθεσε ότι το πρωθυπουργικό γραφείο ενημερωνόταν με υπηρεσιακά σημειώματα μόνο όταν κρινόταν απαραίτητο από τα αποτελέσματα σε περιπτώσεις παρακολουθήσεων και όχι πριν γίνουν οι επισυνδέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θέμα της ενημέρωσης του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρθηκε και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θ. Δεμίρης, στον οποίο αποδίδεται η επισήμανση πως θα ενημερώνει το Μαξίμου για τις επισυνδέσεις. Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης άκουσαν διαφορετικά την επισήμανση, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Δεμίρης ισχυρίστηκε πως έχει ενημερώσει αναδρομικά τον πρωθυπουργό για όλες τις υποθέσεις. Αργότερα, πληροφορίες φέρουν και τους εισαγγελείς Βασ. Βλάχου και Κ. Τζαβέλα να επικαλούνται το στοιχείο του απορρήτου, με την πρώτη μεταξύ άλλων εξ αυτού του λόγου να μην αναφέρεται στις αιτίες που οδήγησαν στην επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη. Οι ίδιες πληροφορίες τη φέρουν μόνο να σημειώνει πως το αίτημα για την επισύνδεση αυτή έφερε, όπως προβλέπεται, τις απαραίτητες υπογραφές στελεχών της ΕΥΠ, και συνοδευόταν από όλα τα στοιχεία που καθιστούν την επισύνδεση απαραίτητη.

Στο θέμα των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ αναφέρθηκε γενικώς και ο πρώην διοικητής της υπηρεσίας (την εποχή διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) Γ. Ρουμπάτης, σημειώνοντας σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ότι η επισύνδεση όταν γίνεται από την ΕΥΠ δεν μπορεί να είναι παράνομη. Σε αντίθεση, ωστόσο, με τους προηγούμενους δεν επικαλέστηκε το απόρρητο και είπε πως επί των ημερών του δεν παρακολουθούνταν πολιτικά πρόσωπα. Κληθείς, πάντως, να σχολιάσει όσα είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για παρακολούθηση των τηλεφώνων του πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα και του πρώην γ.γ. της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Σπ. Σαγιά, ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι άκουγαν τα δύο πολιτικά πρόσωπα επειδή συνομιλούσαν με άτομα των οποίων τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν, και όχι διότι υπήρχε επισύνδεση των τηλεφώνων των πολιτικών. Επ’ αυτού σημειώνεται ότι υπήρξαν αντικρουόμενες πληροφορίες – σε συνδυασμό με όσα αποδόθηκαν και στον επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου διοικητή της ΕΥΠ Θ. Δραβίλλα τόσο για το αν υπήρχε επισύνδεση των τηλεφώνων των συγκεκριμένων δύο πολιτικών προσώπων όσο και ως προς το πότε αυτή άρχισε.

Στον επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρ. Ράμμο αποδίδεται η εκτίμηση πως επίκληση απορρήτου δεν μπορεί να προβληθεί ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι το οποίο επίσης αποδόθηκε και στον «γαλάζιο» βουλευτή Κ. Τζαβάρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X