Γιάννης Σουλιώτης
Το φορτίο με προορισμό τη Ρωσία δεσμεύτηκε στη Βουλγαρία. Τα πλοκάμια όμως των διακινητών του, που συνελήφθησαν, φτάνουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Σιγκαπούρη. Οι συλληφθέντες ήταν Έλληνες. Κι όπως δείχνει η έρευνα της «Κ», δεν ήταν άγνωστοι στις ελληνικές αρχές.
Στα μέσα Οκτωβρίου η υπηρεσία πληροφοριών της Βουλγαρίας –SANS (State Agency for National Security)– ανακοίνωσε ότι δώδεκα άτομα, ανάμεσά τους δύο Ελληνες, συνελήφθησαν στη Σόφια κατηγορούμενοι ότι έστελναν στρατιωτικό εξοπλισμό στα μέλη της μισθοφορικής ομάδας Wagner στη Ρωσία, παραβιάζοντας το εμπάργκο.
Ο ένας από τους δύο Έλληνες, με στοιχεία Ρωμανός Β., περιγράφεται ως αρχηγός του λαθρεμπορικού δικτύου. Μέχρι τη σύλληψή του διατηρούσε προφίλ ισχυρού επιχειρηματία με εταιρείες στη Βουλγαρία, στη Σιγκαπούρη και όχι μόνο. Ως συνέταιρός του εμφανίζεται ο δεύτερος Ελληνας κατηγορούμενος, Τάκης Τρ. Πριν από μια δεκαετία είχε κατηγορηθεί ότι συμμετείχε σε συμμορία που διέπραττε ένοπλες ληστείες στη Βόρεια Ελλάδα.
Από τη Θεσσαλονίκη
Σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια ο επικεφαλής της SANS δήλωσε ότι στην έρευνα είχαν πάρει μέρος «συνεργαζόμενες υπηρεσίες», με πηγές εντός Ελλάδος να σημειώνουν ότι η δράση του δικτύου αποκαλύφθηκε χάρη και στη συνδρομή της ΕΥΠ.
Από τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Κ» προκύπτει πράγματι ότι η υπόθεση άρχισε να εκτυλίσσεται, όχι από το Πλόβντιβ της Βουλγαρίας όπου έχει την έδρα της η μια από τις εταιρείες του Ρωμανού Β., αλλά από τη Θεσσαλονίκη. Καθώς και ότι στην έρευνα πήραν μέρος, εκτός από την ΕΥΠ, το τελωνείο του αεροδρομίου «Μακεδονία», η αστυνομία και ο στρατός. Προέκυψε ακόμη ότι οι δύο Έλληνες διατηρούν εταιρεία και εντός συνόρων και συγκεκριμένα μια μονοπρόσωπη ΙΚΕ με έδρα την Ανατολική Μακεδονία και κύριο αντικείμενό της «κατασκευαστικές εργασίες».
Οι δύο Έλληνες κατηγορούμενοι έλκουν την καταγωγή τους από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ενώ ως τόπο διαμονής τους δηλώνουν πόλη της Βορείου Ελλάδος.
Στο προφίλ του στο Facebook ο Ρωμανός Β. έχει αναρτημένες ρωσικές σημαίες, φωτογραφίες του προέδρου Πούτιν και ειρωνικές – υβριστικές φωτογραφίες και εικονίδια (memes) για τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. Εμφανίζεται ακόμη ως οικονομικός διευθυντής εταιρείας τεχνολογίας με έδρα χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και διαχειριστής εταιρείας εμπορίας άνθρακα με έδρα τη Βουλγαρία.
Ο Τάκης Τρ., αντίστοιχα, διατηρεί αναρτημένες στο Διαδίκτυο φωτογραφίες του, που παραπέμπουν στην περίοδο που βρισκόταν έγκλειστος σε φυλακή της χώρας, αλλά και σε ταξίδια του στη Μόσχα. Αστυνομικές πηγές περιγράφουν ότι συμμετείχε σε ομάδα ενόπλων που την περίοδο 2012-2013 είχε διαπράξει κινηματογραφικές ληστείες στις Σέρρες, στην Καβάλα και αλλού. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, μέλη της σπείρας είχαν κυκλώσει το Α.Τ. Σερρών ανοίγοντας πυρ και εγκλωβίζοντας τους αστυνομικούς στο εσωτερικό του κτιρίου, την ώρα που συνεργοί τους λήστευαν τράπεζα στο κέντρο της πόλης. Ο Τάκης Τρ. είχε κατηγορηθεί ότι έθαψε τα όπλα των ληστών σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του.
Στο διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου 2023 το λαθρεμπορικό δίκτυο αποπειράθηκε να στείλει από την Ελλάδα στη Ρωσία μέσω Τουρκίας υλικά διττής χρήσης. Επρόκειτο κυρίως για ασυρμάτους, σκοπευτικά λέιζερ, διόπτρες νυκτός κ.ά., η εξαγωγή των οποίων υπόκειται σε κυρώσεις από την Ε.Ε.
Το φορτίο εντόπισαν υπάλληλοι στο τελωνείο του αεροδρομίου «Μακεδονία» οι οποίοι ενημέρωσαν ΕΛ.ΑΣ., ΕΥΠ αλλά και κλιμάκιο του στρατού, προκειμένου να αξιολογήσουν εάν τα υπό εξαγωγή προϊόντα ενέπιπταν στις απαγορευτικές διατάξεις του νόμου για τα αγαθά διπλής (στρατιωτικής και μη στρατιωτικής) χρήσης.
Πηγές που μίλησαν στην «Κ», υπό τον όρο της ανωνυμίας, περιέγραψαν ότι προέκυψε διχογνωμία μεταξύ των συναρμοδίων αρχών, με την εισαγγελέα Θεσσαλονίκης που είχε την ευθύνη της υπόθεσης να δίνει εντολή για αποδέσμευση του φορτίου και απόδοσή του στους εξαγωγείς. Τελικά, έπειτα από παλινωδίες εβδομάδων, το φορτίο δεσμεύθηκε με παρέμβαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, η οποία εξέδωσε μόλις πρόσφατα τη σχετική διάταξη.
Στο μεταξύ, πάντως, για την υπόθεση η ΕΥΠ ενημέρωσε την ομόλογη υπηρεσία της Βουλγαρίας, η οποία ξεκίνησε μυστική έρευνα. Στις 9 Οκτωβρίου μέλη της ομάδας συνελήφθησαν, ενώ επιχειρούσαν να εξάγουν στη Ρωσία προϊόντα διττής χρήσης κρυμμένα μέσα στις αποσκευές τους. Το φορτίο αποθηκεύτηκε προσωρινά σε σπίτι στο Πλόβντιβ, επανασυσκευάστηκε και έγινε προσπάθεια εξαγωγής του μέσω του αεροδρομίου της Σόφιας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο της Βουλγαρίας που επικαλούνται δηλώσεις αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, η αξία των προϊόντων ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ και αποδέκτες τους ήταν στελέχη της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Τσετσένοι μαχητές και μέλη της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας.
Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, ανάμεσά τους και υπήκοοι Ρωσίας και Λευκορωσίας, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή, με τον συνήγορό τους Κιρίλ Νικόλοβ να δηλώνει ότι «δεν σχολιάζουμε εάν υπήρξε παράβαση του νόμου, αλλά εάν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι το έκαναν». Ο κ. Νικόλοβ, πάντως, με τον οποίο επικοινώνησε η «Κ», αρνήθηκε να σχολιάσει το παραμικρό, επικαλούμενος σχετική επιθυμία των εντολέων του.
Ο Ρώσος ολιγάρχης
Αξίζει να σημειωθεί ότι δημοσίευμα της ομάδας ερευνητικής δημοσιογραφίας της Βουλγαρίας, «Bivol», αναφέρει ότι η απόπειρα της παράνομης εξαγωγής έγινε με όχημα την εταιρεία εμπορίας άνθρακα στην οποία μετέχουν οι Ρωμανός Β. και Τάκης Τρ., καθώς επίσης και ότι ο δεύτερος συμμετέχει σε εταιρικά σχήματα στη Ρωσία που τελούν υπό τον έλεγχο Ρώσου ολιγάρχη, τον οποίο και κατονομάζει. Οι ελληνικές υπηρεσίες που ερευνούν την υπόθεση αρνήθηκαν να απαντήσουν σε διευκρινιστικές ερωτήσεις της «Κ».