ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο πόλεμος της κοκαΐνης στη Λούτσα

Οι διαδρομές των τουρκικών συμμοριών που κατέληξαν στην πρωτοφανή μαζική δολοφονία

Kathimerini.gr

Γιάννης Σουλιώτης 

Πόλεμος συμμοριών που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση κοκαΐνης στην Ευρώπη κρύβεται πίσω από τη δολοφονία των έξι νεαρών Τούρκων, το βράδυ της Δευτέρας στη Λούτσα. Τα θύματα του πρωτοφανούς στα αστυνομικά χρονικά εγκλήματος αναγνωρίστηκαν ως μέλη των «Ντάλτον», μιας σκληρής ομάδας κακοποιών με επικεφαλής τον Τούρκο Μπαρίς Μπογιούν. Ο τελευταίος έχει βρει καταφύγιο στην Ιταλία έπειτα από μια σειρά συμβολαίων θανάτου που ο ίδιος και η ομάδα του φέρονται να έχουν εκτελέσει στην Τουρκία και όχι μόνο.

Το ίδιο ακριβώς δρομολόγιο σκόπευαν να ακολουθήσουν και οι έξι νεαροί Τούρκοι της ομάδας του. Μπήκαν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και το βράδυ της δολοφονίας επρόκειτο να ταξιδέψουν αεροπορικώς στην Ιταλία. Καθ’ οδόν προς το αεροδρόμιο έπεσαν σε ενέδρα στην οποία τους παρέσυρε ομοεθνής τους. Πρόκειται για τον 32χρονο Σουλεϊμάν Ντ., ο οποίος αφού πρώτα κέρδισε την εμπιστοσύνη τους, τους οδήγησε ενώπιον των εκτελεστών τους.

Ο 32χρονος αποτελεί πρόσωπο «κλειδί» στην υπόθεση. Μετά το έγκλημα προσπάθησε να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό τη Μυτιλήνη. Συνελήφθη ωστόσο καθώς κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι στην κατοχή του είχε τέσσερις σφαίρες και δύο πλαστές ταυτότητες. Βρίσκεται στην Ελλάδα ήδη από το 2018 έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο. Στο αίτημα που είχε καταθέσει είχε υποστηρίξει ότι εργαζόταν για τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας από τις οποίες εκδιώχθηκε καθώς υπήρξε υποστηρικτής του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Στην έρευνα για τα γεγονότα της Λούτσας πήραν μέρος, εκτός από το τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών, η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική. Με αρμόδιους αξιωματούχους πάντως να σημειώνουν ότι η υπόθεση δεν συνδέεται με τη δράση μυστικών υπηρεσιών.

Ενα από τα πρόσφατα συμβόλαια θανάτου στα οποία η ομάδα του Μπαρίς Μπογιούν φέρεται να είχε ανάμειξη εκτελέστηκε στις αρχές Αυγούστου στην περιοχή Σατονέ της νοτιοανατολικής Γαλλίας, κοντά στη Λυών. Δύο άνδρες είχαν βρεθεί δολοφονημένοι μέσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου είχαν καταλύσει. Ο ένας απ’ αυτούς, που είχε δεχθεί 12 σφαίρες στο στήθος και το κεφάλι, αναγνωρίστηκε ως ο Χαλίλ Α., υπήκοος Τουρκίας, επικεφαλής της συμμορίας ναρκεμπόρων «Ανουκούρ» (Anucur) που ήλεγχε τη διακίνηση κοκαΐνης στα δυτικά προάστια της Κωνσταντινούπολης. Είχαν προσπαθήσει και τον Ιανουάριο του 2023 να τον δολοφονήσουν στην Πόλη. Από τις σφαίρες του καλάζνικοφ των δραστών είχε τραυματιστεί θανάσιμα ο συνεργός του, όχι όμως και ο ίδιος. Ο φόνος του Χαλίλ στο Σατονέ όπως και η εκτέλεση ορισμένων ακόμα συμβολαίων θανάτου στην Κωνσταντινούπολη (ανάμεσα στα οποία και αυτό εις βάρος του Σέρβου αρχιμαφιόζου Γιόβαν Βούκοτιτς) αποδόθηκαν από το οργανωμένο έγκλημα και την τουρκική αστυνομία στη δράση των «Ντάλτον» και της ομάδας «Gundogmus» με την οποία είχαν συμπράξει.

Προκειμένου να ξεφύγει από τις κάννες των ανταγωνιστών του, ο 39χρονος Μπαρίς Μπογιούν διέφυγε στην Ιταλία. Πέρυσι τον Αύγουστο εντοπίστηκε και συνελήφθη στο Ρίμινι καθώς εις βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Interpol Τουρκίας. Ενώπιον του δικαστηρίου ωστόσο δήλωσε πολιτικά διωκόμενος λόγω της κουρδικής καταγωγής του και πέτυχε τη μη έκδοσή του στην Τουρκία. Αφέθηκε μάλιστα ελεύθερος με όρους. Τον Ιούλιο πέντε από τα μέλη της ομάδας του ταξίδεψαν παράνομα από την Τουρκία στη Ρόδο, ενώ νωρίτερα ένα ακόμα από τα πρωτοπαλίκαρά του μπήκε στην Ελλάδα μέσω του Εβρου. Στόχος και των έξι ήταν να καταλήξουν στην Ιταλία.

Για να τα καταφέρουν ζήτησαν τη βοήθεια ενός «συνδέσμου» που είχαν στην Ελλάδα. Ο λόγος για τον 32χρονο Τούρκο Σουλεϊμάν Ντ., που ζει στη χώρα από το 2018. Αυτός θα αναλάμβανε να τους βρει σπίτια-κρησφύγετα και να τους εξασφαλίσει πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Ο 32χρονος μίσθωσε μέσω της εφαρμογής Airbnb ένα διαμέρισμα στο Π. Φάληρο για το διάστημα από τις αρχές Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια μεσολάβησε για τη μετεγκατάσταση των 6 σε μονοκατοικία στην περιοχή της Λούτσας. Επιπλέον, χάρη σε διασυνδέσεις του με δίκτυα διακίνησης μεταναστών εξασφάλισε για λογαριασμό τους πλαστές γαλλικές ταυτότητες.

Το απόγευμα της Δευτέρας η ομάδα των «Ντάλτον» επρόκειτο να εγκαταλείψει το κρησφύγετο της Λούτσας και να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό την Ιταλία. Ο 32χρονος Σουλεϊμάν Ντ. που είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, φέρεται σύμφωνα με μαρτυρίες ότι προθυμοποιήθηκε να τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο πείθοντάς τους να στριμωχτούν και οι έξι σε ένα Ford με γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας, που είχαν δανειστεί από υπήκοο Ρουμανίας. Πήραν τις αποσκευές και τα πλαστά διαβατήριά τους και επιβιβάστηκαν στο Ι.Χ. Φτάνοντας στη συμβολή των οδών Ακροπόλεως και Αρίωνος άνοιξε την πόρτα του οδηγού και πήδηξε έξω από το αυτοκίνητο. Στο σημείο περίμεναν τουλάχιστον τέσσερις ένοπλοι που άνοιξαν πυρ ρίχνοντας εναντίον τους πάνω από 60 σφαίρες με πιστόλια Glock διαμετρήματος 9 mm.

Το αυτοκίνητο βρέθηκε με αναμμένη τη μηχανή και τη θέση του οδηγού κενή. Τα θύματα είχαν δεχθεί σφαίρες στο στήθος και το κεφάλι, ενώ σε ορισμένα απ’ αυτά οι δράστες είχαν ρίξει χαριστική βολή.

Ο Σουλεϊμάν Ντ. που υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ήταν ο «δούρειος ίππος» της αντίπαλης ομάδας επιβιβάστηκε σε ταξί και πήγε στο αεροδρόμιο με σκοπό να ταξιδέψει στη Μυτιλήνη. Η δολοφονία έγινε στις 6.20 μ.μ. της Δευτέρας και εκείνος έκλεισε το αεροπορικό του εισιτήριο μέσω Τουρκίας μία ώρα και δέκα λεπτά αργότερα. Αν και όλα έμοιαζαν να εκτυλίσσονται βάσει σχεδίου στον έλεγχο x-ray αστυνομικοί τον σταμάτησαν καθώς στις αποσκευές του βρέθηκαν 4 σφαίρες.

Συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε δίκη με το αυτόφωρο να του επιβάλλει ποινή φυλάκισης 11 μηνών με τριετή αναστολή για την κατοχή των βολίδων και δύο πλαστών ταυτοτήτων Πορτογαλίας. Μεταφέρθηκε στα γραφεία της Ασφάλειας Αττικής για ανάκριση, ενώ λόγω της σύλληψής του έγινε ανάκληση του ασύλου του και έκτοτε κρατείται για απέλαση. Αποτυπώματά του έχουν βρεθεί στο Ford και στο σπίτι της Λούτσας, ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο εάν οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών θα καταφέρουν να τον συνδέσουν με το έγκλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση