ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μύκονος: Απορρίφθηκε η ένσταση για το αυθαίρετο στον Πάνορμο

Ενα βήμα πιο κοντά οι κατεδαφίσεις

Γιώργος Λιάλιος 

Απορρίφθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) οι ενστάσεις που υπέβαλαν οι εκπρόσωποι των Principote και Nammos. Στην πρώτη περίπτωση, το συμβούλιο αποφάσισε ότι θα οριστικοποιηθεί η έκθεση αυτοψίας για το μεγαλύτερο μέρος των παρανομιών, ενώ κάποιες που φέρονται να είναι «τακτοποιημένες» θα ελεγχθούν. Στη δεύτερη περίπτωση, το ΚΕΣΥΠΟΘΑ έκρινε ότι η επιχείρηση δεν έχει δικαίωμα προσφυγής σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας. Νωρίτερα, το Τριμελές Εφετείο Αθηνών ανέστειλε για τη Δευτέρα την έκδοση απόφασης για την αίτηση προσωρινής διαταγής του Nammos, που θα ισοδυναμεί με «πάγωμα» της διαδικασίας.

Οι δύο υποθέσεις συζητήθηκαν χθες σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, στην οποία το συμβούλιο κλήθηκε να εξετάσει όλη την επιχειρηματολογία των δύο επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομική ομάδα που εκπροσωπεί το Principote απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες στο συμβούλιο και νέες «τακτοποιήσεις» πολεοδομικών παρανομιών, οι οποίες δεν είχαν γνωστοποιηθεί στους επιθεωρητές κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν. Ωστόσο μετά την εξέταση των «τακτοποιήσεων» διαπιστώθηκε ότι αυτές δεν συμφωνούσαν με τις αεροφωτογραφίες και έτσι απορρίφθηκαν. Το ΚΕΣΥΠΟΘΑ ωστόσο εξαίρεσε τις «τακτοποιήσεις» που έχουν γίνει σε τρία κτίρια, τις οποίες θα πρέπει να εξετάσει είτε η Υπηρεσία Δόμησης Σύρου (όπου υπάγεται η Μύκονος) είτε οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Για τις υπόλοιπες (πλην των τριών «τακτοποιήσεων») πολεοδομικές παρανομίες, η έκθεση αυτοψίας των επιθεωρητών Περιβάλλοντος θα καταστεί οριστική. Σε αυτό θα αντιστοιχεί το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου των 22 εκατ. ευρώ, που υπολόγισαν οι επιθεωρητές.

Στη συνέχεια, με δεδομένο ότι το Principote έχει δηλώσει στην πολεοδομία Σύρου ότι πρόκειται να κατεδαφίσει αυτοβούλως μέρος των αυθαιρεσιών, θα πρέπει να οριστεί από την πολεοδομία ιδιώτης ελεγκτής δόμησης (δεν αποκλείεται βέβαια τελικά αυτό να ανατεθεί στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος) που να ελέγξει τι έχει τελικά κατεδαφιστεί.

Οταν και αυτή η αυτοψία ολοκληρωθεί, τότε οριστικοποιείται το πρόστιμο (που θα μειωθεί ανάλογα με τις κατεδαφίσεις) και κατακυρώνεται. Παράλληλα, οι εγκαταστάσεις χαρακτηρίζονται κατεδαφιστέες. Η διαδικασία αυτή, αν η ΥΔΟΜ Σύρου ή οι επιθεωρητές ελέγξουν γρήγορα τις «τακτοποιήσεις», μπορεί να μην κρατήσει πολλές ημέρες.

Είναι όμως άγνωστο αν, τόσο στην περίπτωση του Principote, όσο και στην περίπτωση του Nammos, οι αιτήσεις υπαγωγής συνοδεύονται από τοπογραφικό (για να έχουν οι επιθεωρητές κάτι να ελέγξουν). Κι αυτό γιατί οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα έδιναν διαδοχικές παρατάσεις στους μηχανικούς που αναλαμβάνουν τις νομιμοποιήσεις για την κατάθεση των συνοδευτικών εγγράφων. Ως αποτέλεσμα, οι Αρχές μπορεί τελικά να έχουν στα χέρια τους μόνο μια δήλωση τετραγωνικών και ένα σκαρίφημα.

Πώς θα τελειώσει η υπόθεση του Principote; Κατ’ αρχήν, η επιχείρηση μπορεί να προσβάλει και να ανακόψει δικαστικά κάθε στάδιο της διαδικασίας. Οπως έχουν δείξει και άλλες περιπτώσεις κατεδαφίσεων στο παρελθόν, είναι συχνό φαινόμενο να κατατίθενται αιτήσεις προσωρινής διαταγής, για να «παγώσει» η διαδικασία ακόμα και την ημέρα που είναι προγραμματισμένη η κατεδάφιση.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και με το πρόστιμο, οπότε η συνέχεια να είναι μακρά. Το κρίσιμο ωστόσο είναι το αν θα ανακληθεί η άδεια λειτουργίας από τον Δήμο Μυκόνου. Από τη νομοθεσία, ο δήμος θα πρέπει να το πράξει μόλις του κοινοποιηθεί η οριστική έκθεση αυτοψίας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο (και φυσικά αστυνόμευση) μπορεί να διασφαλιστεί ότι η επιχείρηση δεν θα… ξαναχτίσει όσα κατεδάφισε, όπως αποδεδειγμένα έπραξε στο παρελθόν (βλ. «Κ» 3.4.23).

Το Nammos

Η περίπτωση του Nammos είχε διαφορετική τύχη. Κατ’ αρχήν, το πρωί εκδικάστηκε στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής που υπέβαλαν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης. Με αίτημα των δικηγόρων, η εκδίκαση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα. Στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ η αίτηση του Nammos δεν εξετάστηκε, γιατί δεν προβλέπεται προσφυγή στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας. Υπενθυμίζεται ότι οι επιθεωρητές στην αυτοψία τους κατέγραψαν εργασίες χωρίς άδεια σε εξέλιξη, με την πλευρά της επιχείρησης να υποστηρίζει ότι το κτίριο στο οποίο εργάζονταν είναι «τακτοποιημένο» και οι εργασίες δεν ήταν δομικού χαρακτήρα.

Ολα δείχνουν ότι αν η κυβέρνηση επιθυμεί να κατεδαφίσει αυθαίρετα στη Μύκονο μέσα στην επόμενη εβδομάδα, δεν έχει άλλη λύση από το να αναζητήσει παλαιότερα πρωτόκολλα κατεδάφισης (που έχουν τελεσιδικήσει εδώ και χρόνια, αλλά δεν είχαν εκτελεστεί λόγω της διετούς αναστολής που δόθηκε στις κατεδαφίσεις σε αιγιαλούς και η οποία έληξε στο τέλος Μαρτίου).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση