ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μητσοτάκης: Στα 3,3 δισ. η αποκατάσταση ζημιών σε Έβρο και Θεσσαλία

Το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την αποκατάσταση των πληγέντων και των ζημιών στον Έβρο και τη Θεσσαλία, παρουσίασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός

ΚΥΠΕ

Το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την αποκατάσταση των πληγέντων και των ζημιών στον Έβρο και τη Θεσσαλία, παρουσίασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη σημερινή σχετική συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πριν από την ανάπτυξη του κυβερνητικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των καταστροφών, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, χαιρετίζοντας τη συμφωνία που επετεύχθη για απελευθέρωση μιας ομάδας ισραηλινών ομήρων σε συνδυασμό με προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

«Πιστεύω ότι είναι δύο σημαντικά, κρίσιμα βήματα. Ήταν κάτι το οποίο εξ αρχής επεδίωκε η ελληνική διπλωματία με όλες τις πρωτοβουλίες της», ανέφερε, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει «να πρωτοστατεί με διπλωματικές πρωτοβουλίες ως αξιόπιστος συνομιλητής με όλα τα μέρη».

Στα ζητήματα των φυσικών καταστροφών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το συνολικό κόστος αποκατάστασης των ζημιών στον Έβρο και τη Θεσσαλία «θα ξεπεράσει τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ». Όπως είπε, στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος να καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά θα χρειαστεί να συνδράμει και ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα βρίσκεται δίπλα στους πληγέντες, δεσμευόμενος παράλληλα για τολμηρές μεταρρυθμίσεις σε τρεις κατευθύνσεις. Πρώτον, προς την αμεσότερη κινητοποίηση για τη διάσωση ζωών σε μεγάλες θεομηνίες, τη μεγαλύτερη εξασφάλιση πόρων για την αποκατάσταση απωλειών και τέλος, στην κατεύθυνση κατάρτισης ενός συνολικού σχεδίου για την κλιματική κρίση.

Σε αυτό το τελευταίο επίπεδο, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με εξειδικευμένους επιστήμονες και οργανισμούς που μπορούν να παράσχουν συγκεκριμένη τεχνογνωσία στο πεδίο.

Μιλώντας για το σχέδιο που κατέθεσαν οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση θα συστήσει φορέα διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία, με την προοπτική συγκρότησης αντίστοιχων οργανισμών και στις υπόλοιπες υδρολογικές λεκάνες της χώρας.

Παράλληλα, εξήγγειλε ότι με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό, διπλασιάζονται τα κονδύλια της κρατικής αρωγής από τα 300 στα 600 εκατομμύρια ευρώ στο αποθεματικό για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

«Θέλω όμως να είμαι απολύτως σαφής: οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι, ούτε πολλαπλασιάζονται αυτόματα», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι από το 2024 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ, υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλίζουν για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, τις εγκαταστάσεις τους, τον εξοπλισμό τους, τα αποθεματικά τους.

«Παροτρύνουμε τους πολίτες να κάνουν το ίδιο, δίνοντας ως πρόσθετο κίνητρο μία έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξης του 10% για τα σπίτια τα οποία θα είναι ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές», επισήμανε.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στα δύσκολα βήματα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στις πληγείσες περιοχές και στις μετεγκαταστάσεις οικισμών, αλλά και στην ανάγκη επάνδρωσης των δομών εντοπισμού και πρόληψης των φυσικών καταστροφών με σύγχρονα τεχνικά μέσα, καθώς και στην ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας.

 «Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ήδη χτυπούν την πόρτα μας, η προσαρμογή σε αυτές τις επιπτώσεις και στα νέα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα και θα έπρεπε να είναι απόλυτη προτεραιότητα για όλους μας», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X