ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μηνύματα καταδίκης της επετείου της εισβολής από Υπουργούς της Ελλάδας

ΚΥΠΕ

"50 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Δεν ξεχνάμε.Τιμάμε κι ευγνωμονούμε τους πεσόντες, τους αγνοούμενους και όσους υπερασπιστηκαν την ελευθερία της Μεγαλονήσου. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη συνέχιση της παράνομης κατοχής κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις η Κύπρος κείται πλησίον. Αγωνιζόμαστε σε απόλυτη σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".

Αυτά επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας, στην ανάρτηση του στον προσωπικο λογαριασμό του στο " Χ ", με αφορμη τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επισυνάπτοντας φωτογραφία από το μνημείο Πεσόντων στην Κυπρο -που βρίσκεται στο Πάρκο Ελληνικού Στρατού στο Γουδή- όπου σε ξεχωριστή πλάκα αναγράφονται οι στοίχοι του Γ. Σεφέρη: «Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί, ο ουρανός είναι λίγος, θάλασσα δεν υπάρχει, ό,τι σκοτώνουν τη μέρα τ΄ αδειάζουν με κάρα πίσω από τη ράχη… Θα γίνει η Ανάσταση μιάν αυγή. Πώς λάμπουν την 'Ανοιξη τα δέντρα θα ροδαμίσει του όρθρου η μαρμαρυγή. Θα ξαναγίνει το πέλαγος και πάλι κύμα θα τινάξει την Αφροδίτη. Είμαστε ο σπόρος που πεθαίνει».

«50 χρόνια «Δεν ξεχνώ» την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο "X" ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο συμπλήρωσης 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας αναφέρει: «50 χρόνια «Δεν ξεχνώ» την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού. 50 χρόνια καταπάτηση του διεθνούς δικαίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και μελανή κηλίδα στη διεθνή κοινότητα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα γιατί ο ελληνισμός έχει ιστορικό βάθος και μεγάλη ψυχή. Γιατί για εμάς τους Έλληνες ισχύει ότι ο γενναίος πεθαίνει μια φορά, ενώ ο δειλός κάθε μέρα. #ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ»

Εξάλλου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης έκανε την εξής ανάρτηση στο διαδίκτυο για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: «Ήμουν 9 ετών παιδί στην Κρήτη. Ξύπνησα με τη μητέρα μου φοβερά αναστατωμένη. «Πόλεμος! Οι Τούρκοι μπήκαν στην Κύπρο!». Ένταση, σύγχυση και ανησυχία στα τριγύρω σπίτια. Τι θα συμβεί; Τι θα κάνει η Ελλάδα; Και τι σημαίνει αυτό για μας; Ο πατέρας μου, που ήταν στο παρελθόν αξιωματικός του Στρατού και είχε πολεμήσει στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του ‘40 - ‘41 έλειπε εκείνες τις στιγμές από το σπίτι. Μέχρι να επιστρέψει σε λίγη σχετικά ώρα, το διάστημα αυτό μου φάνηκε τεράστιο: έλειπε το στήριγμά μας.

Γύρισε και μας είπε: «Μα φοβάστε; Οι Έλληνες θα νικήσουμε στον πόλεμο!». Ανακουφίστηκα. Έδειξε τόσο σίγουρος, που άρχισα να το πιστεύω. Παρακολουθώντας τις επόμενες ώρες και μέρες τι συνέβαινε φάνηκε πως, δυστυχώς, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ακριβώς 50 χρόνια πριν, προχώρησε και οι πληγές είναι ακόμα στο σώμα της Μεγαλονήσου και του Ελληνισμού. Δεν ξεχνώ και εγώ, όπως όλοι οι Έλληνες! Έχουμε υποχρέωση με ενότητα, σοβαρότητα και εθνική ευθύνη να βρούμε μια δίκαια και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό. Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο, χώρα-μέλος της ΕΕ εδώ και 20 χρόνια, είναι μια ιστορική παραφωνία. Μια μεγάλη αδικία. Και ένα μεγάλο «γιατί» και «ως πότε» που το κουβαλάω και εγώ μαζί με σας, εδώ και 50 χρόνια. Αυτή λοιπόν «η γη της πικραμένης Παναγιάς» πρέπει να βρει το δρόμο της. Τα χρόνια που περνούν χωρίς λύση το επιβάλλουν στη συνείδησή μας ακόμα περισσότερο!»

Οι πληγές παραμένουν ανοικτές τονίζει σε μήνυμά του για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Συμπληρώνεται σήμερα μισός αιώνας από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Η τουρκική εισβολή που χαρακτηρίστηκε από εν ψυχρώ δολοφονίες αμάχων, οδήγησε στην κατάληψη και την παράνομη κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Σήμερα, 50 χρόνια μετά, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Υποκλινόμαστε όλοι στη μνήμη των τέκνων του Ελληνισμού, που με γενναιότητα, ηρωισμό και αυτοθυσία αγωνίστηκαν για το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας. Αποτίουμε φόρο τιμής στους Ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της Κύπρου, τιμούμε τους νεκρούς, τους τραυματίες, τους αγνοούμενους και τους μαχητές. Διατρανώνουμε την πάνδημη βούληση για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν ξεχνάμε!», σημειώνει στο μήνυμά του ο κ.Παναγιωτόπουλος

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X