Kathimerini.gr
Αναφορές στην πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την Αττική και στη μέριμνα για τους πληγέντες, αλλά και μήνυμα ενότητας ως πρωταρχική προϋπόθεση για να πάει ο τόπος μπροστά, μακριά από την πόλωση και την τοξικότητα, περιλάμβαναν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χθες από τα Χανιά, όπου βρέθηκε για τον Δεκαπενταύγουστο. Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, με την ευκαιρία της γιορτής, να ευχαριστήσει για άλλη μια φορά τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού αλλά και τους εθελοντές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης με τη φωτιά. Παράλληλα, έσπευσε να διαβεβαιώσει «τους ευτυχώς λίγους συμπολίτες μας που επλήγησαν από την πυρκαγιά ότι η πολιτεία θα φροντίσει να κινηθεί τάχιστα ώστε να τους αποζημιώσει». Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε απευθύνοντας ένα μήνυμα ενότητας προς όλους. «Ο Δεκαπενταύγουστος, όπως κάθε μεγάλη γιορτή, θα πρέπει να είναι μια στιγμή περισυλλογής και αυτογνωσίας, αναγνώρισης ότι ο τόπος προχωράει μπροστά μόνο μέσα από την ενότητα και αντιπαλεύοντας την πόλωση και την τοξικότητα, η οποία δεν έκανε καλό στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια. Ελπίζω οι στιγμές αυτές περισυλλογής να μας κάνουν όλους να σκεφτούμε πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και πώς ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες δυσκολίες στο μέλλον», υπογράμμισε. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε, λόγω της γιορτής, στις Ενοπλες Δυνάμεις, υπογραμμίζοντας ότι «φροντίζουμε διαρκώς να ενισχύονται, πράγμα απαραίτητο στους ταραγμένους καιρούς στους οποίους ζούμε».
Οι αναφορές του πρωθυπουργού στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποζημίωση των πληγέντων περιγράφουν τη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης τις προσεχείς ημέρες. Η άμεση καταγραφή των καταστροφών και η παροχή όλων των προβλεπόμενων αποζημιώσεων ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα που συζητήθηκαν και στην ευρεία σύσκεψη που ακολούθησε την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αττική. Μάλιστα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, δόθηκαν οδηγίες σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να ξεπεραστούν τάχιστα τα πιθανά γραφειοκρατικά εμπόδια για ζητήματα που μπορεί να σχετίζονται με τα ακίνητα που καταστράφηκαν. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο τελικός αριθμός των οικιών και επιχειρήσεων που κάηκαν, που περιορίζεται σε μερικές δεκάδες, διευκολύνει την ταχεία διασταύρωση των δηλώσεων και την καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, από την κυβέρνηση δρομολογούνται οι διαδικασίες, με τη συνδρομή των ειδικών, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι υποδομές που επλήγησαν. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για αποτύπωση των πιθανών προβλημάτων που μπορεί να προκληθούν από μελλοντικές βροχοπτώσεις εξαιτίας της πυρκαγιάς, ώστε να αξιολογηθεί εάν και πού χρειάζονται αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, προκειμένου και αυτά να προχωρήσουν τάχιστα, μια και βρισκόμαστε μια ανάσα από το φθινόπωρο.
Αναφερόμενος στις Ενοπλες Δυνάμεις ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «φροντίζουμε διαρκώς να ενισχύονται».
Καθώς η εικόνα της καταστροφής που προκλήθηκε από την πυρκαγιά ξεκαθαρίζει, από την κυβέρνηση παραπέμπουν στην ανάλυση δορυφορικών εικόνων πολύ υψηλής ευκρίνειας που έγινε από το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών και από την οποία προκύπτει ότι από τη συνολική έκταση που κάηκε, ποσοστό μόλις 10% περίπου συνιστούσε υψηλό δάσος με δενδρώδη βλάστηση, ενώ οι υπόλοιπες εκτάσεις αποτελούνταν από χαμηλή, θαμνώδη δασική βλάστηση και βραχώδη – πετρώδη εδάφη με φρυγανώδη και χορτολιβαδική βλάστηση.
Οι Ενοπλες Δυνάμεις
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Αττική όσο και με τη διαρκή παρουσία τους σε επίπεδο πρόληψης. Οπως επισημαίνεται, συνδράμουν στη δασοπροστασία στο λεκανοπέδιο με πεζές και εποχούμενες περιπόλους πυρασφάλειας σε ορεινούς όγκους, εφοδιασμένες με τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως θερμικές κάμερες και διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης.