Γιάννης Παπαδόπουλος
Είχαν το βλέμμα στραμμένο στη Θεσσαλονίκη. Τα στελέχη του κινήματος Νίκη που μαζεύτηκαν λίγο μετά το exit poll στα μικρά γραφεία του κόμματος στην οδό Σταδίου περίμεναν να βγει ένα ασφαλές ποσοστό ενσωμάτωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, προτού γίνει οποιαδήποτε δήλωση. Ηθελαν να είναι σίγουρο ότι μπαίνουν στο κοινοβούλιο.
Οταν πλέον δεν υπήρχε αμφιβολία, εμφανίστηκε ο επικεφαλής, ο δάσκαλος και κάτοχος πτυχίου Θεολογίας, Δημήτρης Νατσιός. Είχε φτάσει στην Αθήνα από το Κιλκίς, όπου ζει.
«Ο δάσκαλος μπροστά και εμείς από κοντά», φώναξαν συνυποψήφιοι και υποστηρικτές που τον περίμεναν. Κάθισε στην κεφαλή του τραπεζιού στη στενόμακρη αίθουσα και διάβασε μία σύντομη δήλωση για να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους του κόμματος. Αναφέρθηκε στις «αγέραστες αξίες του έθνους», επισήμανε ότι «είναι η πρώτη φορά που η πίστη του απλού λαού έρχεται στο πολιτικό προσκήνιο» και ότι «με φόβο Θεού θα πορευτούμε μαχόμενοι για τη νίκη του ελληνισμού».
«Δεν είμαστε σκοταδιστές»
Η Νίκη εξέλεξε 10 βουλευτές, συγκεντρώνοντας ποσοστό 3,7% και περισσότερες από 188.000 ψήφους. Οπως είχε φανεί και από τις εκλογές του Μαΐου, προπύργιά της ήταν η Πιερία, η Πέλλα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική και η Θεσσαλονίκη. Η αναφορά του κ. Νατσιού στην εκπροσώπηση της «πίστης» δεν ήταν τυχαία. Η υποστήριξη από ιερείς, οι αναφορές στη μοναστική κοινότητα και το θρησκευτικό στοιχείο ήταν έκδηλα σε κάθε βήμα της προεκλογικής τους εκστρατείας.
«Δεν είμαστε σκοταδιστές», είπε ο κ. Νατσιός μετά την ολοκλήρωση της δήλωσής του στις τηλεοπτικές κάμερες. Συμπλήρωσε ότι θα ασκήσουν αντιπολίτευση «με πραότητα» και αναφέρθηκε ξανά στη ρωμιοσύνη και στον Αγιο Κοσμά τον Αιτωλό, όπως έκανε συχνά στο παρελθόν σε τηλεοπτικές εκπομπές του στον εκκλησιαστικό τηλεοπτικό σταθμό 4Ε και σε άρθρα του σε τοπικές εφημερίδες του Κιλκίς. «Ρωμιοσύνη σημαίνει ελευθερία, είναι το σπουδαιότερο θεόσδοτο αγαθό», είπε.
Μετά τις δηλώσεις του κ. Νατσιού προσήλθαν και άλλοι υποστηρικτές της Νίκης στα γραφεία, ανάμεσά τους και τρία παιδιά με μπλούζες του κινήματος και την επιγραφή «διεκδικούμε την Ελλάδα που μας αξίζει» στην πλάτη. Στο κέντρο των γραφείων δίπλα σε έναν χάρτη της Ελλάδας υπήρχε ένα αντίγραφο της «Δόξας των Ψαρών», του έργου του Νικολάου Γύζη. Δίπλα στην είσοδο, κάτω από μια εικόνα του Αγίου Νεκτάριου, είχαν τοποθετηθεί σε στοίβες διάφορα έντυπα του κινήματος που περιέγραφαν τις βασικές τις θέσεις. Μεταξύ άλλων και ένα φυλλάδιο 32 σελίδων για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, στο οποίο γράφουν ότι: «τα παιδιά υποχρεώνονται σε διδασκαλίες σεξουαλισμού και πανσεξουαλισμού διότι έτσι επιβάλλει η “πολιτική ορθότης” της κυβερνητικής και αντιπολιτευτικής κομματοκρατίας». Θεωρούν, όπως γράφουν, ότι θέματα σαν και αυτό «υπαγορεύονται από διεθνή διευθυντήρια», σημειώνοντας ότι ως κίνημα στοχεύουν στη θέσπιση σχολών γονέων.