Σκληρή κριτική εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις οικονομικές της εξαγγελίες περιείχε η συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Star, μετακινώντας το κέντρο βάρους της αντιπαράθεσης στο οικονομικό πεδίο. Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη ότι «η χώρα χρεοκόπησε με τις πολιτικές που υποστηρίζει». Ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν είναι λύση να μοιράζουμε χρήματα που δεν διαθέτουμε, ακολουθώντας μια συνταγή του παρελθόντος με νέο περιτύλιγμα», καταλήγοντας πως «η δημαγωγία της αντιπολίτευσης δεν έχει αλλάξει». Επισήμανε δε, πως «δεν θα ξαναγυρίσουμε στο 2015».
Πόροι για το στεγαστικό
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα του δημογραφικού και του στεγαστικού προβλήματος, επισημαίνοντας πως «είναι σοβαρό πρόβλημα όλης της Ευρώπης» και τα μέτρα δεν πρέπει να είναι μόνο τα σταθερά οικονομικά, αλλά και άλλης φύσεως, όπως επιδοματικά, φέρνοντας παράδειγμα το επίδομα για τη γέννα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, αλλά και λειτουργικά, όπως η επέκταση του σχολικού ωραρίου ώστε να εργάζονται οι γονείς. Επισήμανε μάλιστα ότι η κυβέρνηση αναζητεί χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να επεκτείνει το πρόγραμμα «Σπίτι μου», θα υπάρχουν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω», ενώ εξετάζονται και νέοι περιορισμοί στο Airbnb. Οσον αφορά το μεγάλο πρόβλημα της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως όταν ο ίδιος ανέλαβε ο μισθός ήταν στα 650 ευρώ και στο τέλος της τετραετίας θα έχει φτάσει στα 950 ευρώ. «Παρέλαβα ανεργία 17% και τώρα τείνει να πέσει κάτω από το 10%, έχουμε δημιουργήσει περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας. Οσο μειώνεται η ανεργία τόσο αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζομένου», πρόσθεσε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, παραδέχθηκε πως η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα και παρότι «έχουμε αυξήσει μισθούς και συντάξεις, αυτό πολλές φορές δεν αρκεί για να καλύψει τις αυξήσεις».
Ο κίνδυνος της αποχής
Ξεκινώντας η συνέντευξη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον κίνδυνο της αποχής, που τις τελευταίες μέρες δείχνει να είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. «Είναι ένα ζήτημα. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι οι ευρωεκλογές θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία και αφορούν και την πατρίδα μας», ανέφερε. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί αλαζονείας του 41%, λέγοντας πως «είναι μια προσέγγιση προσβλητική για τους πολίτες. Δεν υφαρπάξαμε το ποσοστό. Μας το έδωσαν», επισημαίνοντας πως και σε αυτές τις εκλογές συγκρούονται δύο τελείως διαφορετικές φιλοσοφίες. «Εμείς δεν κοροϊδέψαμε τους πολίτες. Από την άλλη βλέπουμε την αντιπολίτευση να λέει ότι θα βρει τα λεφτά, μου θυμίζει το “λεφτά υπάρχουν” που δεν υπήρχαν», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας. Υπογραμμίζοντας την επιστολή στη Φον ντερ Λάιεν, σημείωσε πως «θα ασκήσουμε μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων στην Ευρώπη». Πρόσθεσε όμως ότι «η θέση μας την τελευταία πενταετία έχει ενισχυθεί σημαντικά και έχουμε πάρει πρωτοβουλίες, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το ψηφιακό πιστοποιητικό, το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Το ίδιο πιστεύω θα γίνει και με τις πολυεθνικές».
Τέλος, για το πρόστιμο 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για το θέμα της διαρροής των emails, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η απόφαση είναι σεβαστή και καταδεικνύει πως δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο. «Παλεύουμε με τις παθογένειες και το βαθύ κράτος», ανέφερε, τονίζοντας πάντως ότι το θέμα δεν αφορούσε την κ. Κεραμέως. «Αυτό που πρέπει να διορθώσουμε είναι η ανομία. Αν το κράτος κρίνει ότι πρέπει να στραφεί κατά προσώπου, έχει τη δυνατότητα να το κάνει μέσω υπουργείου».