«Δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει έστω και κατ’ ελάχιστον την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε ερώτηση αναφορικά με δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει ότι η Ελλάδα και η Ισπανία βρίσκονται υπό έντονη πίεση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ προκειμένου να στείλουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.
«Μέχρι στιγμής έχουμε δείξει έμπρακτα τη βοήθειά μας στην Ουκρανία και στον ουκρανικό λαό. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση –το ξεκαθαρίζω– που θα διακινδυνεύσει έστω και κατ’ ελάχιστον την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας. Εχουμε πολλές φορές προβεί σε πολλές διαψεύσεις, σας απαντώ και σήμερα κατηγορηματικά», ήταν χαρακτηριστικά η απάντηση του Παύλου Μαρινάκη στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Αυτόν τον μήνα η ουκρανική πλευρά απηύθηνε επείγουσα έκκληση στους Δυτικούς της συμμάχους για επτά επιπλέον συστήματα αεράμυνας, όπως τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot ή τους σοβιετικού τύπου S-300, καθώς η Ρωσία ενισχύει μια εκστρατεία εναέριων και πυραυλικών επιθέσεων εναντίον ουκρανικών πόλεων και ενεργειακών υποδομών.
Τι έγραψαν οι Financial Times
Σύμφωνα με τους FT, οι υπόλοιποι ηγέτες της Ε.Ε. άδραξαν την ευκαιρία που τους δόθηκε στη Σύνοδο της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες ώστε να παροτρύνουν σε προσωπικό επίπεδο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πέδρο Σάντσεθ να δωρίσουν κάποια από τα συστήματα αεράμυνας των χωρών τους στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των συζητήσεων.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. είπαν στον Μητσοτάκη και τον Σάντσεθ ότι οι χώρες τους δεν έχουν τόση ανάγκη από αυτά τα συστήματα όσο η Ουκρανία, καθώς, όπως είπαν, η Ελλάδα και η Ισπανία δεν αντιμετωπίζουν κάποια άμεση απειλή.
Η πίεση για την αποστολή συστημάτων αεράμυνας αναμένεται να ενταθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ε.Ε. σήμερα, Δευτέρα. Το Κίεβο φαίνεται να έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παλιά συστήματα S-300 της Ελλάδας, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν.
«Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν άμεση ανάγκη των συστημάτων αεράμυνάς τους, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινής», δήλωσε ένας διπλωμάτης της Ε.Ε. που συμμετέχει στις προετοιμασίες για τη συνάντηση. «Ζητείται από την κάθε χώρα να αποφασίσει τι μπορεί να δώσει αλλού».
Τα υπουργεία Αμυνας σε Αθήνα και Μαδρίτη δεν προέβησαν σε κάποιο σχόλιο στη βρετανική εφημερίδα.
Οπως είχε γράψει πάντως πρόσφατα η «Κ», ως προς τα αντιαεροπορικά συστήματα, η Αθήνα έχει επανειλημμένως θέσει ως όρο παραχώρησής τους την αντικατάσταση από κάποιο δυτικό λειτουργικό αντιαεροπορικό σύστημα, το οποίο θα μπορέσει να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί στην αεράμυνα των νησιών του Αιγαίου.
Σημειώνεται ότι, μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι τον περασμένο μήνα, ο Σάντσεθ δήλωσε ότι η Ισπανία «θα αποστείλει νέα αποθέματα το 2024, ώστε να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα».