ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Κράτος εν κράτει»: Το δημοσίευμα του Observer για τη Μύκονο

Στην επίθεση στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό και στην κατάσταση που επικρατεί με την άναρχη δόμηση στη Μύκονο αναφέρεται δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας

Θέμα στον Observer έγινε η κατάσταση στη Μύκονο, έπειτα από τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που πρώτα αποκάλυψε η «Κ».

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στον ξυλοδαρμό του κ. Μανώλη Ψαρρού, όπως επίσης και στις διάφορες παρατυπίες αναφορικά με την πολεοδομία (και όχι μόνο) που επικρατούν στο «νησί των ανέμων».

Μάλιστα, ο Observer επικαλείται Ελληνες αξιωματούχους που έκαναν λόγο για «κράτος εν κράτει», ενώ αναφέρεται στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και στις αντιδράσεις των αρχαιολόγων

Η επίθεση στον Μανώλη Ψαρρό και η ανομία στη Μύκονο

Στο πρώτο κομμάτι του ρεπορτάζ της Έλενα Σμιθ, περιγράφεται η παραλίγο δολοφονική επίθεση στον Μανώλη Ψαρρό, το βράδυ της 7ης Μαρτίου.

«Είχε γενική απεργία την επόμενη ημέρα και έπρεπε να τελειώσω με τους φακέλους μου για τη Μύκονο. Θυμάμαι να πλησιάζω το αυτοκίνητο, αλλά μετά από αυτό όλα είναι θολά.Το μόνο που ξέρω είναι ότι με χτύπησαν στο κεφάλι από πίσω με τέτοια δύναμη που έχασα τις αισθήσεις μου», περιέγραψε ο αρχαιολόγος», περιέγραψε ο 52χρονος αρχαιολόγος.

Το αποτέλεσμα της επίθεσης είναι γνωστό: σπασμένα πλευρά, σπασμένη μύτη, μειωμένη όραση από τα χτυπήματα στα μάτια. Οι γιατροί κατάλαβαν από τις κλωτσιές και τις γροθιές που δέχθηκε ο κ. Ψαρρός ότι επρόκειτο για επαγγελματικό χτύπημα, ότι ο άνθρωπος ήταν τυχερός που ζούσε.

Μύκονος: «Θέλουν να ξεμπερδέψουν με την προστασία των αρχαιοτήτων» – Η δήλωση του αρχαιολόγου που δέχθηκε επίθεση
Στη συνέχεια, ο Observer αναφέρεται στις έρευνες της Αστυνομίας που έχουν επικεντρωθεί στο «νησί των ανέμων», ενώ γίνεται λόγο για την οικοδομική φρενίτιδα στο νησί και τον «πόλεμο» μεταξύ εργολάβων και αρχαιολογικής υπηρεσίας.

«Τα πάντα σχετικά με αυτή την επίθεση είναι ενδεικτικά του πόσο εκτός ελέγχου έχει γίνει η κατάσταση στη Μύκονο», δηλώνει η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. «Είναι σαφές, καθώς δεν υπάρχουν άλλα κίνητρα, ότι πρόκειται για μαφιόζικο χτύπημα που εκτελέστηκε από ανθρώπους που ακολουθούσαν τον Μανώλη από τη δουλειά του. Αφορά τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα και είχε στόχο να σπείρει τον φόβο στις καρδιές των αρχαιολόγων».

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνεί, γράφει ο Guardian. Από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μέχρι τους αστυνομικούς και τους τοπικούς αξιωματούχους, υπήρξε συμφωνία ότι η ανομία που διέπει την παράνομη οικοδομική δραστηριότητα σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας συνδέεται με το έγκλημα για το οποίο οι δράστες ακόμα αναζητούνται.

«Κράτος εν κράτει» η Μύκονος

Το γνωστό βρετανικό μέσο σημειώνει ότι για χρόνια η Μύκονος υπήρξε διεθνώς πρωτοπόρος ως «παιδική χαρά» για τους πλούσιους – τα μπαρ, τα εστιατόρια και οι παραλίες της, χώροι που όλο και περισσότερο αποφέρουν γιγαντιαία κέρδη.

Ωστόσο, η βίαιη επίθεση στον Μανώλη Ψαρρό αποκάλυψε επίσης μια σκοτεινή πλευρά: ενός νησιού που έχει καταληφθεί από συμφέροντα, μία «ζώνη λυκόφωτος» μακριά από την εμβέλεια της κεντρικής κυβέρνησης και το μακρύ χέρι του νόμου.

Την Τετάρτη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλούσε σύσκεψη ανώτερων υπουργών για να συζητήσουν την υπόθεση, αξιωματούχοι περιέγραφαν ανοιχτά τη Μύκονο ως «κράτος εν κράτει», υπογραμμίζει ο Observer.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στα μέτρα που επέβαλλε η κυβέρνηση για να επανέλθει η τάξη στη Μύκονο, με πρώτη την «απόβαση» 100 αστυνομικών, ερευνητών οικονομικού εγκλήματος, επιθεωρητών επιθεωρητές περιβάλλοντος και οικοδομών.

«Επίσης, θα ενταθεί η πάταξη της παράνομης δόμησης σε αγροτικές περιοχές, τόσο στη Μύκονο όσο και σε γειτονικά νησιά του αρχιπελάγους του Αιγαίου», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Τα πρόστιμα δεν είναι τίποτα»

Στο τέλος του δημοσιεύματος, η Σμιθ επιχειρεί να περιγράψει την κατάσταση με τον τουρισμό στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη στάση των αρχαιολόγων και τις επενδύσεις στη Μύκονο.

«Για πολλούς η ομάδα των αφοσιωμένων ανθρώπων που πραγματοποιούν ανασκαφές και των ερευνητών είναι το τελευταίο προπύργιο ενάντια στις λεηλασίες που συνδέονται όλο και περισσότερο με τον τουρισμό», αναφέρεται για τους αρχαιολόγους.

Και έπειτα, τονίζεται: «Ομως, με τον κλάδο να αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ – και μακράν τη μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας – υπάρχει η ανάγκη για μια λεπτή ισορροπία, η οποία από τη μία να εξασφαλίζει την αναγνώριση της ανάγκης για επισκέπτες και από την άλλη να διατηρεί τη φυσική ομορφιά που επίσης τους προσελκύει στη χώρα».

Ο Observer επισημαίνει ότι με την Ελλάδα να προετοιμάζεται για άλλη μια σεζόν με ρεκόρ για τον τουρισμό, οι ανησυχίες των αρχαιολόγων πέφτουν στον «βούρκο» της ελληνικής γραφειοκρατίας και εν τέλει έχουν μικρή σημασία για τους επενδυτές.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους παραβάτες για την οικοδόμηση βιλών, ξενοδοχείων και beach bars κοντά ή πάνω σε αρχαία μνημεία, «δεν είναι τίποτα» σε σύγκριση με τα κέρδη που θα προκύψουν, λένε οι ντόπιοι, οι οποίοι επίσης παραπονιούνται για την άναρχη ανάπτυξη στο νησί.

«Αυτή τη στιγμή είναι η Μύκονος, αλλά αργότερα θα είναι κάποιο άλλο νησί. Έχει έρθει η ώρα για δράση και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταλούν μπουλντόζες. Είναι η μόνη γλώσσα που θα καταλάβει κανείς. Πρέπει να δοθεί ένα παράδειγμα και πρέπει να δοθεί τώρα», καταλήγει η Δέσποινα Κουτσούμπα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X