ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γλυπτά Παρθενώνα: «Αλλαγή στο ύφος της βρετανικής κυβέρνησης»

Αισιόδοξος σε ό,τι αφορά το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, εμφανίστηκε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, Γιώργος Κουμουτσάκος

ΑΜΠΕ

Αισιόδοξος σε ό,τι αφορά το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, εμφανίστηκε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, Γιώργος Κουμουτσάκος. Κατά τη συνεδρίαση της μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής της Διασποράς και κατά την ενημέρωση με θέμα «Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και δημιουργία στο διεθνές περιβάλλον», ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε: «Από πλευράς UNESCO, εκτιμώ ότι είμαστε σε πολύ θετικότερη δυναμική από ό,τι ήμασταν πριν λίγο καιρό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει μία κρίσιμη μάζα εξελίξεων που δικαιολογεί την αισιοδοξία. Πρώτον, υπάρχει το νομικό πλαίσιο. Δεύτερον, έχουν υιοθετηθεί αποφάσεις πολύ θετικές για τη χώρα, με εμβληματική τη σημαντική απόφαση του 2021. Ταυτόχρονα, έχουν αρχίσει συνολικά, ακόμα και μεγάλα κράτη που είναι κράτη υποστήριξης των μεγάλων μουσείων του κόσμου, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, να επιστρέφουν πολιτιστικά αγαθά σε διάφορες χώρες, και το έχει κάνει και η Γαλλία. Επομένως, υπάρχει μία δυναμική επιστροφής, λελογισμένη μεν, αλλά καταγράφεται, και αυτό κάνει τη διαφορά από τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

«Ενα άλλο επιπλέον αισιόδοξο στοιχείο» υπήρξε, επίσης, «η δημόσια παραδοχή, από τουρκικής πλευράς, ότι το περιβόητο φιρμάνι στο οποίο αναφέρεται η βρετανική πλευρά, δεν έχει βρεθεί και δεν έχει εντοπιστεί από την Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος και συμπλήρωσε πως «αυτό επιβεβαίωσε ό,τι λέμε εμείς χρόνια ως ελληνική θέση». «Υπάρχουν πολλά κράτη που αρχίζουν να ακολουθούν τη λογική της υποστήριξης της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης».

«Επιστροφή» ή «επανένωση»

Παράλληλα, έμφαση έδωσε ο κ. Κουμουτσάκος στον όρο «επανένωση Γλυπτών», επισημαίνοντας ότι είναι «πολύ πιο δυνατός όρος από την “επιστροφή”». «Ο όρος “επιστροφή” δημιουργεί διάφορα αμυντικά ανακλαστικά και κυρίως τρέφει το επιχείρημα ότι θα αδειάσουν όλα τα μουσεία, δίνοντας πίσω αντικείμενα τέχνης που έχουν βρεθεί. Η δική μας περίπτωση είναι πολύ πιο ισχυρή. Μιλάμε για μία καταστροφή, ουσιαστικά τεμαχισμού ενός αγαθού τεράστιας πολιτιστικής αξίας και ζητάμε την επανένωση», υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε δε ως ενισχυτικό και αισιόδοξο μήνυμα, το ότι «υπάρχει μεταβολή στην κοινή γνώμη της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία ήταν αρνητική, επιφυλακτική, και τώρα είναι σε μεγάλο ποσοστό θετική». «Υπάρχει λοιπόν και μία πολιτική πίεση. Υπάρχει μια αλλαγή στο ύφος της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας. Αν αυτό οδηγηθεί και σε πράξη, δεν είμαι σε θέση να κρίνω. Ολα όμως αυτά τα στοιχεία αν αθροιστούν, συν το γεγονός της ύπαρξης του μουσείου της Ακρόπολης και όλης της δουλειάς που γίνεται από την κυβέρνηση, τα κόμματα, την κοινή γνώμη, τους απόδημους, έχει δημιουργηθεί μία θετική κρίσιμη μάζα που μπορεί να μας κάνει περισσότερο αισιόδοξους από ό,τι ήμασταν πριν», επισήμανε ο Ελληνας μόνιμος αντιπρόσωπος στην UNESCO.

Απαντώντας για τη στρατηγική που ακολουθεί η μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία για το εθνικό αυτό θέμα, ανέφερε: «Εμείς, ως μόνιμη αντιπροσωπεία, οποτεδήποτε, έστω και με μία έμμεση αφορμή, θέτουμε το ζήτημα, όχι στο επίπεδο της γραφικότητας, αλλά όταν έχουμε προετοιμαστεί καλά, έχουμε κάνει τις σωστές συμμαχίες για να το υποστηρίζουμε σωστά και να είστε βέβαιοι ότι το κάνουμε. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο, ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της UNESCO, οι θέσεις που εκφράστηκαν ήταν 17-0 υπέρ της Ελλάδας. Δεν υπήρξε ούτε μία αντιπροσωπεία να υποστηρίξει τη βρετανική αντιπροσωπεία. Αυτό δεν γίνεται ούτε αυτόματα ούτε μόνο του».

Τα Μινωικά Ανάκτορα

Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος, ερωτώμενος για τις ενέργειες τις ελληνικής αντιπροσωπείας για την ένταξη των Μινωικών Ανακτόρων στον κατάλογο της UNESCO, απάντησε ότι γίνεται σκληρή δουλειά για την προετοιμασία κατάθεσης του φακέλου.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα αγωνιστούμε μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν την απόφαση του Ιουλίου, ώστε τα Μινωικά Ανάκτορα της Κνωσού, της Φαιστού, της Ζάκρου, των Μαλίων της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας, να κερδίσουν επάξια την παγκόσμια αναγνώριση της μοναδικής τους πολιτιστικής αξίας. Τίποτα δεν θα είναι απλό ή εύκολο, το μόνο βέβαιο είναι η αφοσίωση όλων μας στην επίτευξη αυτού του ευγενούς στόχου, της προστασίας και προβολής ενός τόσου ξεχωριστού πολιτιστικού αγαθού της κληρονομιάς μας», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X