Γιάννης Σουλιώτης
Ανάφλεξη φιάλης οξυγόνου που προκλήθηκε από αναμένο τσιγάρο φαίνεται να είναι, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η αιτία της τραγωδίας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στον θάλαμο όπου νοσηλεύονταν οι τρεις ασθενείς με κορωνοϊό υπήρχε και ένα τοξικοεξαρτημένο άτομο.
Κατά τις ίδιες πηγές το ατύχημα προκλήθηκε όταν ο συγκεκριμένος ασθενής άναψε τσιγάρο σε χώρο πλησίον της τουαλέτας του θαλάμου όπου υπήρχε φιάλη οξυγόνου, η οποία και εξερράγη με αποτέλεσμα ο ασθενής να απανθρακωθεί.
Το ενδεχόμενο η πυρκαγιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου να προέκυψε από την απόπειρα ασθενούς να αυτοπυρποληθεί, σενάριο που φέρεται επίσης να είχε εξεταστεί, απομακρύνεται.
Η πυρκαγιά ξέσπασε σε θάλαμο χώρο όπου νοσηλεύονταν τρεις ασθενείς. Ένας εξ αυτών είναι ο άνθρωπος που περισυνέλεγη νεκρός, ενώ οι δύο άλλοι μεταφέρθηκαν βαριά τραυματισμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλονίκη μετέβησαν εκτάκτως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα καθώς και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε 30 λεπτά για να θέσει υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε στις 9:00 το πρωί, στον θάλαμο 206, του δεύτερου ορόφου της πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, η οποία λειτουργεί ως μονάδα COVID-19, δίχως να επεκταθεί σε άλλους θαλάμους.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο αρχιπύραρχος διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Δαδούδης, εντοπίστηκε δυστυχώς νεκρός, από τους πυροσβέστες, ο ένας από τους τρεις ασθενείς που νοσηλεύονταν στον συγκεκριμένο θάλαμο, ενώ οι άλλοι δύο ασθενείς εγκαυματίες, διακομίσθηκαν και νοσηλεύονται στη ΜΕΘ και ο ένας μάλιστα είναι διασωληνωμένος.
«Η πυρκαγιά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα εντός του θαλάμου, αυτό σημαίνει πως η καύσιμη ύλη ήταν αρκετή και δημιούργησε ένταση στη φωτιά. Κύριο μέλημά μας ήταν να περιορίσουμε τη φωτιά και παράλληλα όταν διαπιστώσαμε ότι πρέπει να προβούμε και σε διασώσεις, στήσαμε επιχείρηση μεταφοράς και διάσωσης των ασθενών, με κρεβάτια και καρότσια με τη βοήθεια του προσωπικού της κλινικής του νοσοκομείου», ανέφερε ο κ Δαδούδης.
Τριάντα πέντε διασώσεις και μεταφορές από τους πυροσβέστες
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 35 διασώσεις και μεταφορές από τους πυροσβέστες όπως σημείωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής του νόμου Θεσσαλονίκης. Οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν τη φωτιά, ήταν οι φύλακες του νοσοκομείου που επιχείρησαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά με πυροσβεστήρες δίχως όμως να τα καταφέρουν διότι υπήρχαν πυκνοί καπνοί και δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τους θαλάμους.