ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελληνοτουρκικά: Σαφή μηνύματα Αθήνας κατά των προκλήσεων της Άγκυρας

Αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα, στον απόηχο των συνεχών προκλήσεων των τελευταίων ημερών, στέλνει η Αθήνα

Kathimerini.gr

Αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία, στον απόηχο των συνεχών προκλήσεων των τελευταίων ημερών, στέλνει η πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η κλιμάκωση από την Άγκυρα, που έχει εκφραστεί τα τελευταία 24ωρα και από τον Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίστηκε και σήμερα, αυτή τη φορά δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έθεσε για ακόμη μια φορά ζήτημα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για παραβίαση του καθεστώτος των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα. Ανέφερε, δε, ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά, «θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους».

ΠτΔ: Δεν θα δεχθούμε ποτέ αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας

Η αντίδραση της Αθήνας στην επιθετική ρητορική της τουρκικής πλευράς εκφράστηκε σήμερα πολυμέτωπα. Από την Εσθονία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα συνεχίζει να πιστεύει στον διάλογο και δεν ακολουθεί την εριστική ρητορική της Τουρκίας. Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και δεν θα δεχθούμε ποτέ αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας».

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο Πρόεδροι έπειτα από τις διευρυμένες συνομιλίες τους στο Ταλίν και ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι «γενικά, η Τουρκία χαρακτηρίζεται από μία επιθετική και υπερβολική ρητορική στα θέματα που αφορούν στις σχέσεις της και με την Ελλάδα. Όταν πριν από μερικούς μήνες ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, είχαν συμφωνήσει να υπάρξει ηρεμία στο Αιγαίο. Παρ’ όλα αυτά έχουμε συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας με υπερπτήσεις, καθώς και άλλες παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους της Τουρκίας. Αυτή η συμπεριφορά δεν ταιριάζει σε χώρα σύμμαχο – γιατί είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ- πέρα από τη σχέση γειτονίας που έχουμε».

Ωστόσο, ανέφερε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να πιστεύει στον διάλογο και η ελληνική πλευρά δεν ακολουθεί την εριστική ρητορική της τουρκικής. Φυσικά είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, δεν θα δεχθούμε ποτέ αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας. Όσο για το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, το οποίο προφανώς είναι και αυτό επίτευγμα του κ. Πούτιν, η Ελλάδα πιστεύει ότι είναι σημαντικοί σύμμαχοι και ήδη η συνεργασία τους με το ΝΑΤΟ είναι εξαιρετική. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Η αντίδραση της Τουρκίας είναι ένα παζάρι, όπως το συνηθίζει. Προσπαθεί, δηλαδή, να επιτύχει ανταλλάγματα, κάνοντας χρήση του βέτο για τη διαδικασία ένταξης των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ».

Ενημέρωσε τον Σολτς ο Μητσοτάκης

Νωρίτερα, συνάντηση με σημαντικό συμβολισμό είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Όλαφ Σολτς, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Σολτς αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα (παραβιάσεις, υπερπτήσεις) και για την επιθετική ρητορική της Άγκυρας που υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, κατά πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, έδειξε στον Γερμανό καγκελάριο τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» με το σύνολο των τουρκικών παράνομων διεκδικήσεων και ζήτησε τη στήριξη του Βερολίνου έναντι της τουρκικής παραβατικότητας.

Συζήτησαν επίσης για την στήριξη στην Ουκρανία, και για την ενεργειακή κρίση.

Η συνάντηση των δύο ηγετών έρχεται στον απόηχο και της χθεσινής «χλιαρής» τοποθέτησης του Βερολίνου σχετικά με τα ελληνοτουρκικά. Όπως έγραφε σήμερα η «Κ», αν και οι περιφερειακοί εταίροι φαίνεται να κατανοούν τα προβλήματα που δημιουργεί η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, εταίροι στην Ε.Ε. όπως η Γερμανία επιλέγουν, για ακόμα μια φορά, στάση ίσων αποστάσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν σημείωσε ότι το Βερολίνο «παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις» και απηύθυνε έκκληση «να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο» μεταξύ των δύο πλευρών. Παρέπεμψε, επίσης, σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χεμπεστράιτ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή», ενώ είχε απευθύνει έκκληση «προς τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν». Η κ. Χόφμαν, παρά τις ερωτήσεις σχετικά με το σε ποιον από τους δύο ηγέτες απευθύνεται, επέμεινε να παραπέμπει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και δήλωσε ότι «οι λέξεις δεν χρειάζονται εξήγηση και εξακολουθούν να ισχύουν».

Οικονόμου: Απαράδεκτες και ανιστόρητες τις δηλώσεις Τσαβούσογλου

Την πιο άμεση απάντηση στις δηλώσεις Τσαβούσογλου έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Μιλώντας στον Real, χαρακτήρισε απαράδεκτες και ανιστόρητες τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ.

Όπως είπε, η Ελλάδα αντιμετωπίζει άμεσα αυτές τις «απαράδεκτες δηλώσεις» σε όλα τα επίπεδα, θέτοντάς τες στους συμμάχους και στις διμερείς σχέσεις.

«Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της. Όλα αυτά αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν, την νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιτυχιών του πρωθυπουργού στη διεθνή σκηνή» είπε ο κ. Οικονόμου στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί επιτυχώς «υβριδικές απειλές» – όπως αυτές στον Έβρο το 2020 ή στην κυβερνοασφάλεια – που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

«Κάθε χώρα που αντιλαμβάνεται το διεθνές περιβάλλον οφείλει να παίρνει τα μέτρα της να τις αντιμετωπίσει. Στο παρελθόν διαχειριστήκαμε επιτυχώς τέτοιες απειλές που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας όπως στο χώρο της κυβερνοασφάλειας» είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση