Kathimerini.gr
Σε διάβημα προς την UNESCO για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης προχώρησε χθες η Αθήνα. Η κίνηση της Αθήνας γίνεται πέντε ημέρες μετά τη σχετική ανακοίνωση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και λίγο πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα. Από την Αθήνα και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη εκφράστηκε ευθύς εξαρχής δυσαρέσκεια για την επιλογή της Αγκυρας να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας απόφασης που ελήφθη από την τουρκική κυβέρνηση προ τετραετίας. Η επιλογή επίδοσης του διαβήματος στον συγκεκριμένο χρονισμό αποτελεί κατ’ αρχάς κίνηση η οποία υπογραμμίζει πέραν πάσης αμφιβολίας την ενόχληση της Αθήνας για το ζήτημα. Επιπλέον, αποτελεί και μια κίνηση με σαφή στόχευση να απαντήσει στις επικρίσεις περί υποτιθέμενης επιλογής της κυβέρνησης να κρατήσει χαμηλά τους τόνους προκειμένου να μη χαλάσει το κλίμα της συνάντησης την επόμενη Δευτέρα. Σε γενικές γραμμές, πάντως, είναι σαφές ότι και σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα κινείται με βάση τους κανόνες που ακολουθούνται από την πρώτη στιγμή της ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης, δηλαδή υποστηρίζει στην πράξη την προσπάθεια προσέγγισης, δίχως την ίδια στιγμή να αφήνει αναπάντητες προβληματικές πρωτοβουλίες.
Το διάβημα επιδόθηκε χθες, πρώτη ημέρα λειτουργίας της UNESCO μετά τις αργίες των τελευταίων ημερών στη Γαλλία (Ημέρα της Ευρώπης και σχετικοί εορτασμοί στο Παρίσι). Μετά τις σχετικές οδηγίες από την Αθήνα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον διεθνή οργανισμό που εδρεύει στο Παρίσι, Γιώργος Κουμουτσάκος, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της UNESCO, Ερνέστο Οτόνε, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού του οργανισμού, καθώς επίσης και με στελέχη του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο κ. Κουμουτσάκος έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τέμενος και της παραβίασης του χαρακτήρα ενός μνημείου της UNESCO που είναι απαράμιλλης πολιτιστικής αξίας και αποτελεί πολύτιμο τμήμα της κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
Επιπλέον, ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε την ανησυχία της Αθήνας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η απόφαση για τη φθορά και την αλλοίωση του ίδιου του μνημείου και της άυλης, όπως σημείωσε, πολιτιστικής κληρονομιάς, της οποίας είναι φορέας επί αιώνες. Κατά τις ίδιες πηγές, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO υπογράμμισε και ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους διεθνείς κανόνες προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Ο κ. Οτόνε δεσμεύθηκε ότι η UNESCO θα εξετάσει σε βάθος το ζήτημα, πάντα σε συμφωνία και με τις διαδικασίες που διαθέτει ο διεθνής οργανισμός.