ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Τα ορόσημα της εκλογής Προέδρου

Εισηγήσεις να ανακοινώσει τη επιλογή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας πριν από τις 15 Ιανουαρίου, προκειμένου να μη συντηρείται η «προεδρολογία», δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Kathimerini.gr

Αύριο ολοκληρώνεται στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, που αποτελεί βασικό πολιτικό ορόσημο της κάθε χρονιάς. Οπως έλεγε κυβερνητική πηγή, «ο προϋπολογισμός φεύγει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έρχεται», καθώς το επόμενο μεγάλο –και μάλιστα ακόμη μεγαλύτερο– πολιτικό ορόσημο είναι η επιλογή του προσώπου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, που θα σφραγίσει σε μεγάλο βαθμό το νέο πολιτικό τοπίο.

Το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάζει σήμερα η «Κ» δείχνει πως τα χρονικά περιθώρια για να ανακοινωθεί το όνομα του νέου Προέδρου είναι πλέον πολύ περιορισμένα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να το κάνει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα δέχεται εισηγήσεις να το πράξει πολύ νωρίτερα, ακόμη και στις αρχές του χρόνου, καθώς διαφορετικά θα ακούγονται διαρκώς ονόματα τα οποία «καίγονται» και απομειώνουν τη δυναμική της θέσης. Χθες πάντως ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική», που διοργανώνει το «Βήμα», είπε ότι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του «με το νέο έτος», προσδιορίζοντάς τες στο τέλος Ιανουαρίου. Και πράγματι αυτό είναι το απώτατο όριο, καθώς η πίεση πλέον του χρόνου προκύπτει με απλά μαθηματικά.

Η θητεία της κ. Σακελλαροπούλου λήγει στις 13 Μαρτίου 2025 και η διαδικασία είναι πολύ συγκεκριμένη. Για την εκλογή Προέδρου, από τη στιγμή που έχει αποσυνδεθεί από τη διάλυση της Βουλής, μετά την αναθεώρηση του 2019, μπορεί να χρειαστούν έως και πέντε ψηφοφορίες.

Η πρώτη και η δεύτερη ψηφοφορία προβλέπουν πλειοψηφία 200 βουλευτών, η τρίτη 180, η τέταρτη απαιτεί 151 ψήφους και η πέμπτη αν χρειαστεί σχετική πλειοψηφία. Η μία ψηφοφορία από την άλλη απέχουν πέντε ημέρες. Αρα, αν υποθέσουμε ότι η Ν.Δ. θα εκλέξει Πρόεδρο μόνη της, δηλαδή στην τέταρτη ψηφοφορία που είναι ένα σενάριο υπαρκτό, θα χρειαστούν 20 ημέρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έως τις 15 Φεβρουαρίου το αργότερο πρέπει να ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες.

Το προφίλ

Αυτή τη στιγμή όποιο κυβερνητικό στέλεχος και να ερωτηθεί, δηλώνει πως δεν υπάρχει κάποιο όνομα που μπορεί να ειπωθεί, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και δεν σχολιάζει το παραμικρό γύρω από το θέμα.

Οπως φαίνεται, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων κατά την παραμονή του στα Χανιά θα σκεφθεί με ηρεμία όλα τα δεδομένα, που θα τον οδηγήσουν στην απόφαση. Αυτή τη στιγμή πάντως όνομα δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, αλλά υπάρχουν πάντως τα χαρακτηριστικά τα οποία φέρεται να αναζητά ο πρωθυπουργός για τον επόμενο Πρόεδρο.

Αρμόδια πηγή σημειώνει πως ιδανικά ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε «ένα κεντρώο πρόσωπο, που θα ψηφιστεί όμως και από τους 155 (156 μαζί με τον Λευτέρη Αυγενάκη) βουλευτές του κόμματος και ταυτόχρονα θα φέρει σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη».

Τα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι πολλά: από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο ή ακόμη και την Αννα Διαμαντοπούλου και τη Μαρία Δαμανάκη.

Σε αυτή όμως την περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να δικαιολογήσει, αφού πάει σε κεντροαριστερό Πρόεδρο, γιατί δεν επιλέγει εκ νέου την κ. Σακελλαροπούλου, που δεν θα είναι μια εύκολη αιτιολόγηση. Εξ ου και πολλοί λένε πως το όνομα της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας εξακολουθεί να είναι πάνω στο τραπέζι.

Πάντως αξίζει να επισημανθεί πως το θέμα της πρότασης Προέδρου της Δημοκρατίας από την αντίπαλη παράταξη μπορεί να καθιερώθηκε ως μια «σταθερά» επί μακρόν, αλλά έχει τη ρίζα του σε μια πολιτική σκοπιμότητα που πλέον δεν ισχύει.

Συγκεκριμένα καθιερώθηκε για την αποφυγή των πρόωρων εκλογών, καθώς χρειαζόταν αυξημένη πλειοψηφία, κάτι που πλέον δεν ισχύει.

Συνεπώς εάν ο κ. Μητσοτάκης βρει «τοίχο» από τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, δεν αποκλείεται να πάει σε μια μετριοπαθή επιλογή κεντροδεξιού, με πρώτο φαβορί τον Κώστα Τασούλα, ο οποίος ήδη έχει ψηφιστεί από την ευρεία πλειοψηφία της Βουλής ως πρόεδρός της, αλλά και με τον Παναγιώτη Πικραμμένο να είναι ανάμεσα στα ονόματα που έχουν ακουστεί. Οι θιασώτες πάντως της επιλογής Τασούλα λένε πως δεν είναι εύκολο για την αντιπολίτευση να αρνηθεί την ψήφο στον κ. Τασούλα, όταν ήδη τον έχει ψηφίσει για το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

«Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για την πρόθεσή μου —μετά από μια πενταετία— να ολοκληρώσω στο τέλος του έτους το έργο μου στην ...
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ
X