ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκλογές: «Σήμα» για άμεσες αλλαγές από Τσίπρα

Διαχείριση της ήττας και νέο αφήγημα

Αντώνης Αντζολέτος

21.10 ακριβώς ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στην Κουμουνδούρου και αμέσως ανέβηκε στο γραφείο του. Εκεί βρέθηκαν η Πόπη Τσαπανίδου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Ράνια Σβίγκου, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και αργότερα και η Εφη Αχτσιόγλου. Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ όλο το βράδυ χθες ήταν εξαιρετικά βαρύ και αυτό που απασχολούσε τον πρόεδρο και τους συνεργάτες του ήταν η επόμενη ημέρα: η διαχείριση της ήττας, αλλά και το νέο αφήγημα που πρέπει να μπει για τις επόμενες κάλπες.

Θέμα παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα δεν υπήρξε ούτε τέθηκε. Αυτό ξεκαθάριζαν οι στενοί συνεργάτες του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη δήλωσή του ανέφερε: «Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον κ. Μητσοτάκη και τον συνεχάρην για τη νίκη του. Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες. Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα. Ο εκλογικός κύκλος δεν έχει ακόμη τελειώσει, δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, συνεπώς δεν έχουμε το περιθώριο του χρόνου».

Σε ποια λάθη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αποδίδουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την κατάρρευση του κόμματος.

«Αλλαγές άμεσα»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπλήρωσε πως «πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους την επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στήριξαν με την ψήφο τους και κυρίως τα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που δώσαμε τη δύσκολη εκλογική μάχη».

Τις επόμενες ώρες θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία, προκειμένου να κάνει μια αποτίμηση της κατάστασης. «Αναστοχασμός για την επόμενη ημέρα» ήταν η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους δημοσιογράφους βγαίνοντας από την Κουμουνδούρου. Ποιο είναι το ζητούμενο ή ποιες αλλαγές εννοούσε ο Αλέξης Τσίπρας; Η στρατηγική που θα ακολουθηθεί για τις επόμενες κάλπες είναι το μείζον, καθώς το κόμμα πρέπει και πάλι να απευθυνθεί τους ψηφοφόρους του. Απλώς τα δεδομένα άλλαξαν μετά το χθεσινό βράδυ για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλαξε και το πολιτικό σκηνικό. Το ζητούμενο για τις 25 Ιουνίου είναι να αποδείξει πως είναι ο αδιαμφισβήτητος βασικός πόλος της Κεντροαριστεράς περιορίζοντας τις διαρροές.

«Θέμα αξιοπιστίας»

«Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας», τόνιζε στέλεχος της αριστερής πτέρυγας στην «Κ», εστιάζοντας στο ότι ο κόσμος φαίνεται να μην πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Πάντως, τα στελέχη της «Ομπρέλας» που βρέθηκαν στην Κουμουνδούρου εμφανίστηκαν ενωτικά απέναντι στον πρόεδρο. Αυτό που δεν θέλουν είναι να πετάξουν «λευκή πετσέτα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη δεύτερη κάλπη.

Για τη διαχείριση της διερευνητικής εντολής οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ώρες, αν και στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν έβρισκαν κάποιον λόγο χθες το βράδυ να ανοίξουν αυτή τη συζήτηση, με δεδομένο πως η ήττα ήταν πολύ μεγάλη για να μπορεί να υπάρξει κάποια βάση συζήτησης με ένα άλλο κόμμα.

«Αυτογκόλ» στην τελική ευθεία προς τις κάλπες

Η κατάρρευση δεν ήρθε τυχαία στην Κουμουνδούρου, το χειρότερο, όμως, είναι πως ποτέ κανείς δεν την κατάλαβε. Οι προσδοκίες που υπήρχαν για τη χθεσινή ημέρα ήταν μεγάλες και στη χειρότερη περίπτωση μιλούσαν για μια ήττα περιορισμένη και απολύτως διαχειρίσιμη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η εσωστρέφεια γύρισε στην Κουμουνδούρου και τα δύσκολα είναι μπροστά για το κόμμα. Ετσι ακριβώς όπως δεν συνειδητοποίησαν πως το κλίμα δεν ήταν υπέρ τους, με τον ίδιο τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ τραβούσε εδώ και λίγους μήνες στα «τυφλά» χωρίς συγκεκριμένο αφήγημα και χωρίς κανείς από την ηγετική ομάδα να χτυπάει ένα «καμπανάκι».

Η κυβερνησιμότητα είχε χαθεί εξαιτίας της αδιαμφισβήτητης δημοσκοπικής πρωτιάς της Νέας Δημοκρατίας, της απλής αναλογικής και της άρνησης του ΠΑΣΟΚ να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση για συνεργασία. Από τη στιγμή, μάλιστα, που η κυβέρνηση των ηττημένων δεν έφυγε σχεδόν ποτέ από το τραπέζι, το κοινό που τον εμπιστεύτηκε ακόμη και το 2019 φαίνεται πως απομακρύνθηκε.

«Γιατί να φλερτάρουμε με τον Βαρουφάκη μέχρι την τελευταία στιγμή;» τόνιζε στέλεχος των προεδρικών στην «Κ». Θυμίζοντας πως όταν ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 ξεκίνησε να μιλάει για τη «Δήμητρα» και το νόμισμα, στην κουβέντα μπήκε η κυβέρνηση ανοχής. Το μήνυμα θόλωσε και η Νέα Δημοκρατία εκμεταλλεύτηκε απολύτως τον «μπαμπούλα» του 2015. Η ήττα διευρύνθηκε εξαιτίας των παλινωδιών των τελευταίων ημερών. Ηταν η κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» που ήρθε να δείξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσπαθεί να κυβερνήσει, αλλά να κόψει τον δρόμο της «γαλάζιας» παράταξης προς την εξουσία.

Δύο χαριστικές βολές

Δύο ακόμη χαριστικές βολές έγειραν την πλάστιγγα. Κατ’ αρχάς το «φάλτσο» του Γιώργου Κατρούγκαλου, που δεν πρόλαβε να μαζευτεί. «Αν είχε ειπωθεί κάποιες εβδομάδες πιο πριν, θα υπήρχε χρόνος να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη μεσαία τάξη», εκτιμούσε κορυφαίο στέλεχος. Αν και τα στελέχη αρνούνται να το παραδεχτούν, φαίνεται πως προβληματισμός υπήρξε για το «κλείσιμο του ματιού», στη Χρυσή Αυγή.

Στη λογική πως η Αριστερά δεν χρειαζόταν αυτό το άνοιγμα, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που το εκμεταλλεύτηκε και έκανε μια ξεκάθαρη δήλωση αποποίησης των ψήφων της. Δεν πρέπει να ξεχαστεί το «μπρος-πίσω» με τον Παύλο Πολάκη. Αν και προτεραιότητα έπρεπε να ήταν η προκήρυξη των εκλογών, στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στον Μάρτιο «διέγραφαν και ξεδιάγραφαν» τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, τρομάζοντας το μετριοπαθές κοινό που ήθελαν να προσεγγίσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση