ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δίκη Πισπιρίγκου: Η αγωνιώδης προσπάθεια για την ανάνηψη της Τζωρτζίνας

Ο μάρτυρας μετέφερε στο δικαστήριο μια εικόνα απόλυτης αγωνίας για το παιδί, λέγοντας πως συνέχιζαν απελπισμένοι την προσπάθεια επί 45 λεπτά

ΑΜΠΕ

Λεπτό προς λεπτό περιέγραψε στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου την αγωνιώδη και απελπισμένη για αρκετή ώρα προσπάθεια ανάνηψης της Τζωρτζίνας όταν υπέστη ανακοπή ο αναισθησιολόγος του «Καραμανδάνειου» Νοσοκομείου, Ιωάννης Χασαπόπουλος.

Ο γιατρός, με μια περιγραφή που καθήλωσε τους πάντες και προκάλεσε κλάματα στην κατηγορούμενη μητέρα, έδωσε πλήρη εικόνα για όσα έγιναν μέσα στον θάλαμο όπου μεταφέρθηκε το παιδί χωρίς σφυγμό, αλλά και για τις σκέψεις, την αγωνία και το πείσμα που έδειξε για να σώσει το κοριτσάκι.

«Ορμησα στον θάλαμο… το παιδί δεν είχε σφυγμό, δεν είχε αναπνοή… Εγινε μια έκρηξη στο κεφάλι μου… Λίγες ημέρες πριν είχε έρθει η Ιριδα στα εξωτερικά ιατρεία… Το παιδί ήταν νεκρό όταν ήρθε στο νοσοκομείο… Σκέφτηκα ότι η Τζωρτζίνα πρέπει να ζήσει… Ελεγα “μη φύγεις, μη φύγεις! Δεν θα πεθάνεις. Οχι κι εσύ”».

Ο μάρτυρας μετέφερε στο δικαστήριο μια εικόνα απόλυτης αγωνίας για το παιδί, λέγοντας πως συνέχιζαν απελπισμένοι την προσπάθεια επί 45 λεπτά, όταν το παιδί έδωσε ένα σήμα. «Είδαμε μια ένδειξη στο μόνιτορ!» είπε χαρακτηριστικά.

«Ημουν ο αναισθησιολόγος του “Καραμανδάνειου”. Την ημέρα εκείνη είχα εφημερία, ήμουν εκεί μέχρι το μεσημέρι και μετά στο σπίτι σε ετοιμότητα. Εκεί δέχθηκα κλήση από το νοσοκομείο να έρθω γρήγορα για επείγον περιστατικό. Μέσα σε πέντε λεπτά ήμουν στο νοσοκομείο. Ορμησα στον θάλαμο: το παιδί δεν είχε σφυγμό, δεν είχε αναπνοή. Οι συνάδελφοι είχαν ξεκινήσει ΚΑΡΠΑ, θωρακικές συμπιέσεις και τεχνητή αναπνοή.

Από όταν πήγα ανέλαβα επικεφαλής, κάναμε αμέσως διασωλήνωση και ζήτησα απινιδωτή. Συνεχίσαμε ΚΑΡΠΑ, δίνοντας δόσεις αδρεναλίνης και κάνοντας απινιδώσεις. Δεν μπορώ να περιγράψω την ένταση της στιγμής. Το άγχος, το στρες. Μόνο αν ζήσεις κάτι τέτοιο μπορείς να καταλάβεις πόσο πολύ δύσκολο είναι για έναν γιατρό να αντιμετωπίσει τέτοιο περιστατικό, και μάλιστα σε παιδί.

Ρωτούσα τους γιατρούς γιατί νοσηλεύεται το παιδί. Μου είπαν για αναφερόμενους σπασμούς και ότι η οικογένεια έχει χάσει αλλά 2 παιδιά. Εκείνη τη στιγμή έγινε μια έκρηξη στον εγκέφαλο μου. Πριν από λίγες ημέρες είχε έρθει στο νοσοκομείο η Ιριδα, στα εξωτερικά ιατρεία. Είχε κατέβει μια συνάδελφος καταταραγμένη, το μωρό ήταν ήδη νεκρό όταν ήρθε στο νοσοκομείο.

Εγινε αυτή η έκρηξη στο κεφάλι μου και σκέφτηκα ότι αυτό το παιδί πρέπει να ζήσει. Εκανα τεράστια προσπάθεια. Συμπιέσεις, αδρεναλίνες, αμπούλες, επαναλαμβανόμενα. Ελεγα “μη φύγεις, μη φύγεις, δεν θα πεθάνεις, όχι κι εσύ”.

Είχαν περάσει τρία τέταρτα και ήμασταν απελπισμένοι ότι δεν γίνεται τίποτα. Ημασταν έτοιμοι να την αφήσουμε. Ξαφνικά, είδαμε μια ένδειξη στο μόνιτορ. Λέμε συνεχίζουμε! Και, μετά από λίγο, το παιδί απέκτησε ξανά ρυθμό στην καρδιά. Αποκαταστάθηκαν οι σφίξεις και η αναπνοή. Ηταν συγκλονιστική στιγμή και αρχίσαμε να κλαίμε. Ακόμα κι εγώ, που είμαι τόσο έμπειρος, δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τη συγκίνηση όταν είδα το παιδί να γυρίζει στη ζωή».

Ο Ι. Χασαπόπουλος ρωτήθηκε από την πρόεδρο αν στο βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών υπήρχε κεταμίνη, και ο αναισθησιολόγος απάντησε θετικά:

«Είναι ένα αναισθησιολογικό φάρμακο. Χρησιμοποιείται και στα παιδιά και στους ενήλικες. Στα παιδιά, κυρίως, είναι ένα φάρμακο στην αναισθησιολογική φαρέτρα. Επιλέγει ο γιατρός ανάλογα με το περιστατικό».

Πρόεδρος: Τη χρησιμοποιήσατε;

Μάρτυρας: Οχι. Δεν υπήρχε λόγος γιατί το παιδί ήταν νεκρό. Κεταμίνη χρησιμοποιούμε για να καταστείλουμε κάποιον.

Σε ερώτηση της εισαγγελέως, ο αναισθησιολόγος τόνισε ότι «συνήθως πριν από μια ανακοπή υπάρχουν πρόδρομα σημεία. Ποτέ δεν έχω ακούσει κάποιο περιστατικό τόσο αιφνίδιο. Ενα παιδί που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, θα έχει τέτοια ορατά σημάδια. Το παιδί δεν ξέρουμε ακριβώς πώς αντέδρασε. Νομίζω ότι ήταν στον θάλαμο μόνο η μητέρα, μόνο αυτή μπορεί να το περιγράψει».

Ρωτήθηκε επίσης αν η περιγραφή της κατηγορουμένης ότι «η Τζωρτζίνα σηκώθηκε και έπεσε απότομα πίσω» μπορεί να ανήκει στα πρόδρομα σημεία, και απάντησε: «Δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό. Η περιγραφή δεν μου φαίνεται ιατρικά εξηγήσιμη. Δεν έχω δει τέτοιον θάνατο. Μου φαίνεται λίγο θεατρικό αυτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση