ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ασκήσεις με παρουσία των «Σαρλ ντε Γκωλ» και «Χάρι Σ. Τρούμαν»

Διεθνές ενδιαφέρον για τις ασκήσεις «Ηνίοχος 22» και «Ωρίων 22», που θα διαρκέσουν έως και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου

Γιώργος Σ. Μπουρδάρας

Δύο μεγάλες πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις, η «Ηνίοχος 22» και η «Ωρίων 22», που θα διαρκέσουν έως και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου άρχισαν τη Δευτέρα στον ελλαδικό χώρο, προσελκύοντας το διεθνές ενδιαφέρον τόσο για το περιεχόμενό τους –καθώς, όπως σημειώνεται, περιλαμβάνει «εκτέλεση ρεαλιστικών και ιδιαίτερα απαιτητικών σεναρίων»– όσο και για το πλήθος και το επίπεδο των συμμετοχών.

Η συμμετοχή σε αυτές των αεροπλανοφόρων της Γαλλίας «Σαρλ Ντε Γκωλ» και των ΗΠΑ «Χάρι Σ. Τρούμαν» με τα πλοία συνοδείας τους καταδεικνύει το εύρος και τη σημασία των ασκήσεων. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας υπογραμμίζει ειδικά για την «Ηνίοχος 22», ότι συνιστά «μία από τις σημαντικότερες ασκήσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ενώ γενικότερα για τη διάδραση των ασκήσεων (θα πραγματοποιηθεί και τρίτη με την ονομασία «ΛΑΙΛΑΨ 1/22») τονίζει πως μέσω αυτής καταδεικνύεται «το υψηλό επίπεδο συνεργειών που παρέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ρόλου της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Στις ασκήσεις –η «Ηνίοχος 22» διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών– εμπλέκονται συνολικά 1.900 στελέχη και επιπλέον συμμετέχουν τα αεροπλανοφόρα, 130 αεροσκάφη και ελικόπτερα όλων των τύπων από 20 συνολικά χώρες, καθώς και 10 μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού. Πέραν της Γαλλίας και των ΗΠΑ, μετέχουν το Ισραήλ, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία και η Κυπριακή Δημοκρατία, η Αυστρία και ο Καναδάς και με παρατηρητές η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, το Κουβέιτ, η Κροατία, το Μαρόκο και η Σαουδική Αραβία.

Η δεύτερη άσκηση με την επωνυμία «Ωρίων 22» (προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 8 Απριλίου), όπως ανακοινώθηκε σχετικά, «αποσκοπεί στην εξέταση έργων ειδικών επιχειρήσεων». Το ΓΕΕΘΑ σημειώνει ότι κατά τη διάρκειά της «θα πραγματοποιηθούν αποστολές αυξημένης δυσκολίας, καθώς και συνεκπαιδεύσεις σε σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα, όπως η διείσδυση σε εχθρική περιοχή με άλμα ελεύθερης πτώσης, η καθοδήγηση πυρών αεροπορίας και πυροβολικού, η τακτική ελεύθερων σκοπευτών, οι μη συναινετικές νηοψίες και η εκκαθάριση εχθρικής ακτής».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Άμυνα  |  Γαλλία  |  ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση