Γιάννης Σουλιώτης
Εντονο παρασκήνιο συνοδεύει τους χειρισμούς της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. για την κάλυψη της θέσης του επικεφαλής της υποΔιεύθυνσης Ασφάλειας Μυκόνου, ιδιαίτερα μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν με αφορμή τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού στις αρχές Μαρτίου.
Επειτα από παλινωδίες εβδομάδων οριστικοποιήθηκε χθες στο κρίσιμο πόστο του επικεφαλής της Ασφάλειας Μυκόνου να τοποθετηθεί ο αστυνομικός υποδιευθυντής Νίκος Μπογατίνης.
Η ηγεσία της Αστυνομίας επέλεξε τον Νίκο Μπογατίνη και ακύρωσε τη δρομολογημένη απόσπαση αξιωματικού, το τμήμα του οποίου ελέγχεται.
Υπηρετούσε επί σειράν ετών στο Α.Τ. Τούμπας – Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είχε εκφράσει ενδιαφέρον να αποσπαστεί στο νησί. Οι συνάδελφοί του τον περιγράφουν ως αδιάφθορο αξιωματικό, ενώ εκτιμάται ότι προσωπική άποψη γι’ αυτόν έχει ο προερχόμενος από τη Βόρεια Ελλάδα νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Λάζαρος Μαυρόπουλος.
Προηγουμένως, πάντως, στη συγκεκριμένη θέση είχε γίνει προσπάθεια να αποσπαστεί ένας άλλος αξιωματικός, που φέρει τον βαθμό του αστυνόμου Β΄ και έχει διατελέσει για πάνω από δέκα χρόνια διοικητής σε αστυνομικό τμήμα των Κυκλάδων (σ.σ. εκτός Μυκόνου).
Η διαταγή για την απόσπασή του εκδόθηκε την 21η Μαρτίου, είχε την ένδειξη «επείγον» και έφερε την υπογραφή του επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων. Η απόσπαση επρόκειτο να ξεκινήσει την 23η Μαρτίου, ωστόσο η μετακίνηση ουδέποτε υλοποιήθηκε, με ορισμένες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ανακλήθηκε εξαιτίας αντιδράσεων που προκλήθηκαν από παράγοντες της Μυκόνου.
Παράπονα και υπόνοιες
Η θητεία του συγκεκριμένου αξιωματικού ως διοικητή αστυνομικού τμήματος των Κυκλάδων μόνο ανέφελη δεν ήταν. Καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι παράγοντες της αυτοδιοίκησης του νησιού στο οποίο υπηρετούσε αλλά και βουλευτές της περιφέρειας Κυκλάδων είχαν ζητήσει από τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τη μετακίνησή του, εκφράζοντας σοβαρά παράπονα για τα πεπραγμένα του.
Τις υπόνοιες εις βάρος του ήρθε να ενισχύσει εσωτερική έρευνα που διεξάγεται από τις αρχές του έτους στο Α.Τ. όπου υπηρετούσε. Ξεκίνησε ύστερα από αναφορά που συνέταξε στα τέλη Φεβρουαρίου ένας νεαρός αστυφύλακας, ο οποίος διαπίστωσε ότι από το 2013 μέχρι πρόσφατα είχαν εκδοθεί εκατοντάδες άδειες κυνηγετικών όπλων δίχως τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Από το περιεχόμενο της αναφοράς προκύπτει ότι προβλήματα και ελλείψεις διαπιστώθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ σε 224 φακέλους. Από ορισμένους λείπουν, π.χ., οι ιατρικές γνωματεύσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι οι φάκελοι δεν είχαν κανένα απαραίτητο δικαιολογητικό. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που οι ψυχίατροι γνωμάτευσαν ότι «η κατάσταση του αιτούντος δεν τον καθιστά ικανό προς οπλοχρησία κυνηγετικού όπλου» και παρά ταύτα το Α.Τ. προχώρησε στην έκδοση άδειας.
Παρότι για τα πεπραγμένα της συγκεκριμένης αστυνομικής υπηρεσίας διεξάγεται εσωτερικός, πειθαρχικός έλεγχος, ο αξιωματικός που διετέλεσε για πάνω από δέκα χρόνια επικεφαλής της επελέγη στις 23 Μαρτίου να αποσπαστεί στη Μύκονο και να τοποθετηθεί προσωρινά στη θέση του διοικητή της Ασφάλειας. Πάντως, η μετακίνησή του τελικά στο νησί των Ανέμων δεν υλοποιήθηκε, με τις πληροφορίες να αποδίδουν αυτή την εξέλιξη όχι σε απόφαση της διοίκησης, αλλά σε αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο άκουσμα της είδησης περί μετακίνησης του αξιωματικού στο νησί.