ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βάζουν «χέρι» στην ΚΟΠ

Για πρώτη φορά η Πολιτεία πιέζει αφόρητα την Ομοσπονδία για θέματα βίας

Του Πανίκου Κωνσταντίνου

Για πρώτη φορά η Πολιτεία βάζει «χέρι» στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου πιέζοντάς την να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στα θέματα αντιμετώπισης της βίας. Με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν μεταξύ Αστυνομίας και οπαδών της ΑΕΛ, έξω από το γήπεδο Άλφαμεγα την περασμένη Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, άρχισε ένα μπαράζ δηλώσεων των αξιωματούχων του Κράτους, του αρμόδιου υπουργού και της Αστυνομίας, εναντίον της ΚΟΠ, σπρώχνοντάς την στη γωνία. Στη μέση είναι η διοίκηση της ΑΕΛ που αισθάνεται άβολα με αυτή την πίεση και την απόφαση για μη έναρξη του αγώνα.

Η Αστυνομία φωτογράφισε ευθύς εξαρχής τους οπαδούς της ΑΕΛ ως υπαίτιους για την μη έναρξη του αγώνα, με την ομάδα της Λεμεσού να αντιδρά θεωρώντας πως υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από τις αποφάσεις και τον τρόπο που ενήργησε η Αστυνομία. Όλο αυτό το σκηνικό άρχισε να ξετυλίγεται εδώ και μερικές ημέρες, αλλά η κόντρα μεταξύ υπουργείου Δικαιοσύνης και ΚΟΠ έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Ιανουάριο, πάλι σε παιχνίδι Απόλλων-ΑΕΛ για τον θεσμό του κυπέλλου, που επίσης δεν άρχισε ποτέ.

Ψηλό το κόστος

Στις 25 Ιουλίου 2024 σε μια περίοδο ποδοσφαιρικής ύφεσης, λόγω Καλοκαιριού και ενώ το θέμα της μη μετακίνησης οπαδών είχε μπει για τα καλά στις συζητήσεις υπουργείου Δικαιοσύνης και ΚΟΠ, ο υπουργός προχώρησε σε μια δήλωση όπου άφησε να νοηθεί ότι ένας σοβαρός λόγος που επιμένει η κυβέρνηση σε αυτή τη θέση είναι και το βαρύ οικονομικό κόστος. Οι αγώνες υψηλού κινδύνου χρειάζονται περίπου 30.000 ευρώ επιπλέον για υπερωρίες. «Θεωρούμε πολυτέλεια» είπε, «αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά ο τόπος με τις συνθήκες που επικρατούν εντός αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, να κινητοποιούνται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τα Σαββατοκυρίακα, πολλές φορές από Παρασκευή μέχρι Δευτέρα, προκειμένου να προφυλάξουν τον κόσμο από αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα του χουλιγκανισμού. Αυτό γίνεται την ώρα που η Αστυνομία έχει να ασχοληθεί με πάρα πολύ σοβαρότατα ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας του τόπου».

Η τοποθέτησή του, δεν ακούστηκε εύηχα στα αυτιά των ανθρώπων του ποδοσφαίρου, καθώς θεωρούν πως για όλα όσα γίνονται από μέρους της Αστυνομίας υπάρχει σκοπιμότητα, να οδηγήσουν τα πράγματα στο τέλμα, προκαλώντας με τις ενέργειές τους πίεση στις ομάδες και στους οπαδούς έτσι ώστε να αφήνουν «τρύπες» στους σχεδιασμούς τους για να προκαλούνται επεισόδια, επειδή είναι «ακριβή η αστυνόμευση».

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή τους την περασμένη Πέμπτη (19/9) οι οργανωμένοι οπαδοί του Απόλλωνα κάνουν λόγο πως δεν υπήρχε σχέδιο αστυνόμευσης του αγώνα και μιλάνε για σκοτεινούς σκοπούς. Αυτού του είδους ισχυρισμοί όταν τέθηκαν παλαιότερα δημόσια, η Αστυνομία και το Υπουργείο τους απέρριψαν κατηγορηματικά και μάλιστα προκάλεσαν και την αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία από την πλευρά της θεωρεί πως η ΚΟΠ και τα σωματεία της δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί στα θέματα βίας. Δεν είναι λίγοι που υποστηρίζουν χωρίς να το φωνάζουν, απλώς το σιγοψιθυρίζουν, πως η «επίθεση» στην ΚΟΠ έχει και πολιτικές προεκτάσεις.

Οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΛ σε ανακοίνωσή τους την περασμένη Τετάρτη (18/9) αναφέρθηκαν σε υπόγειο πόλεμο φωτογραφίζοντας τους δύο υποψηφίους για την προεδρία στις τελευταίες εκλογές, Νίκο Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ Νεοφύτου. Χαρακτηριστικά, απευθυνόμενοι προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, σημειώνουν: «Ακόμη, δεν θεωρούμε ορθό για έναν άνθρωπο καταξιωμένο στον κλάδο του, σαν εσάς, να καταδέχεται να έχει ρόλο μαριονέτας σε έναν υπόγειο πόλεμο που μαίνεται εδώ και καιρό μεταξύ κυβέρνησης και ΚΟΠ, ως απόηχος των προεδρικών εκλογών. Δεν είναι μυστικό ότι η όλη κόντρα που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες είναι λόγω της εγκάρδιας σχέσης (κουμπάροι) που έχει ο πρόεδρος της ΚΟΠ με τον πρώην υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας».

Το νομοσχέδιο

Τη θέση υπουργείου Δικαιοσύνης και Αστυνομίας ήρθε να ενισχύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα κληθείς να σχολιάσει τους χειρισμούς της Αστυνομίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η ηγεσία και ο πρόεδρος της ΚΟΠ να μην κρύβονται πίσω από το αυτοδιοίκητο της ΚΟΠ. Έχουν ευθύνες και τους προειδοποίησα για όλα αυτά, αλλά συνεχίζουν να κρύβονται. Η ηγεσία της ΚΟΠ και επαναλαμβάνω, ο πρόεδρός της, να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Το σχίσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι πλέον ξεκάθαρο. Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά, όμως, την ηγεσία της ΚΟΠ και τον πρόεδρό της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Δικαιοσύνης. Στα αναθεωρημένα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή η κυβέρνηση δεν βρήκε συμπαραστάτες, καθώς κόμματα και αρκετοί βουλευτές έχουν τις επιφυλάξεις τους. Σύμφωνα με τα όσα ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά δεν πέρασαν ακόμη από τη Βουλή, μεταξύ άλλων είναι οι σύνδεσμοι φιλάθλων να τεθούν υπό τη σκέπη των σωματείων. Οι σύνδεσμοι θα ελέγχονται από τα σωματεία, τα οποία και θα είναι υπόλογα για οποιεσδήποτε έκνομες ενέργειες των μελών τους. Άλλη πρόνοια είναι να προστεθεί στο νόμο η διενέργεια άλκοτεστ και νάρκοτεστ έξω από τα γήπεδα. Και επίσης να επιτρέπεται στην Πολιτεία να ματαιώνει αγώνες ή να ορίζει αγώνες με οπαδούς μόνο της γηπεδούχου ομάδας κάτω από εξαιρετικές περιπτώσεις και βάσει των πληροφοριών που θα αποκομίσει και μετά από σχετική έκθεση του Αρχηγού προς τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης.

Ναρκωτικά στους συνδέσμους φιλάθλων

Είναι όμως ενδεικτικό από το όλο σκηνικό ότι για πρώτη φορά η ηγεσία της ΚΟΠ και τα σωματεία βάλλονται από παντού. Η δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει φαίνεται και από την «επίθεση» που δέχθηκαν και από τον πρόεδρο του αστυνομικού κλάδου «Ισότητα», Νίκο Λοϊζίδη, ο οποίος σε τηλεοπτική παρέμβασή του είχε πει πως «η μεγαλύτερη αγορά ναρκωτικών στην Κύπρο αυτήν τη στιγμή είναι οι σύνδεσμοι. Κάποιοι που δουλεύουν σαν επιτηρητές ή δουλεύουν σε στάδια, είναι πυρήνες σε Συνδέσμους Φιλάθλων».

Η κυβέρνηση σε μια προσπάθειά της να «σπάσει» το αυτοδιοίκητο της ΚΟΠ έχει άλλον έναν άσο στο μανίκι. Είναι τα λεφτά του στοιχήματος. Αν και πάλι η πρόθεσή της να αυξήσει τη χορηγία του ποσοστού των καθαρών αποδοχών από το στοίχημα που θα καταβάλλεται από τον ΚΟΑ στα σωματεία, από 1,5% στο 3%, με σκοπό να πηγαίνουν στις οφειλές προς το Κράτος είναι μάννα εξ ουρανού, εντούτοις σκοντάφτει στη Βουλή. Τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτή την πρόθεση εκφράζοντας φόβους για αθέμιτο ανταγωνισμό, για επιχορήγηση των ομάδων κατά παράβαση των κανόνων της Ε.Ε., για αύξηση του παράνομου στοιχήματος κ.λπ. Το πολιτικό σκηνικό στην παρούσα φάση μοιάζει θολό. Το στοίχημα για την καταπολέμηση της βίας δεν έχει κερδηθεί και στην παρούσα φάση όσο δεν συνεργάζονται όλες οι πλευρές, ή όσο δεν υπάρχει πρόθεση να συνεργαστούν, θα διαιωνίζεται. Οι λίγοι θα δημιουργούν πρόβλημα και οι πολλοί θα την πληρώνουν. Η καθολική μη μετακίνηση φιλοξενούμενων οπαδών επηρεάζει ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι δεν έχουν εμπλακεί ποτέ σε επεισόδια ή κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να εξαλείψουν τέτοιου είδους φαινόμενα. Επίσης, οι μικρές ομάδες που ψάχνουν οικονομική ανάσα από την παρουσία φιλάθλων θα ζοριστούν τα μάλα.

Πού θα καταλήξει αυτή η μάχη κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ή τουλάχιστον με την υφιστάμενη γνώση είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πού οδηγείται. Το βέβαιο είναι πως δεν έχει ακόμη τελειώσει. Σε όλο αυτό το σκηνικό που εκτυλίσσεται δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο μπορεί να συνδέονται επίσης και οι δύο υποθέσεις στην Αστυνομία που αφορούν τον πρόεδρο της ΚΟΠ περί διαιτησίας και για το ασυμβίβαστο, όπου αναμένεται μέχρι τον Νοέμβριο να ξεκαθαρίσουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Πανίκου Κωνσταντίνου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση