ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγώνες και για καταπολέμηση των διακρίσεων

Οι τρεις αθλητές της Κυπριακής Παραολυμπιακής Ομάδας από το Παρίσι στέλνουν μήνυμα πως η αναπηρία δεν αποτελεί εμπόδιο

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Μπορεί τα φώτα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι να έχουν χαμηλώσει την έντασή τους, όμως στη γαλλική πρωτεύουσα η παγκόσμια αθλητική γιορτή δεν έχει τελειώσει. Τη σκυτάλη αναμένεται να πάρουν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου. Στους Αγώνες λαμβάνουν μέρος εκπροσωπώντας την Κύπρο τρεις αθλητές μας, η Καρολίνα Πελενδρίτου, η Μαρία Μάρκου και ο Βίκτωρας Πενταράς, στην κολύμβηση, στην άρση βαρών σε πάγκο και στο άλμα εις μήκος αντίστοιχα. Κάποιοι από τους αθλητές μας ήδη βρίσκονται στο Παρίσι για τις προετοιμασίες τους, και λίγο πριν αναχωρήσει για τη γαλλική πρωτεύουσα και ο πρόεδρος της Κυπριακής Παραολυμπιακής Επιτροπής Ανδρέας Καμαρλίγγος μίλησε στην «Κ». Σημαιοφόρος στην τελετή έναρξης, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Αυγούστου, θα είναι η Καρολίνα Πελενδρίτου, η οποία θα αγωνιστεί σε Παραολυμπιάδα για έκτη φορά. Ο κ. Καμαρλίγγος λέει πως οι αθλητές μας στοχεύουν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, να κατακτήσουν μετάλλια, και να αναδείξουν τη δυναμική τους σε διεθνές επίπεδο, σημειώνοντας: «Πέρα από τις αγωνιστικές επιτυχίες, η συμμετοχή τους αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης για τα άτομα με αναπηρία και στην καταπολέμηση των διακρίσεων». Όσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές με αναπηρία στην Κύπρο αναφέρει πως μερικά από τα κύρια προβλήματα είναι η έλλειψη επαρκών αθλητικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού για άτομα με αναπηρία, η περιορισμένη χρηματοδότηση στον τομέα της ανάπτυξης βάσης και η έλλειψη εξειδικευμένης υποστήριξης.

–Οι αθλητές είναι ήδη στο Παρίσι, ποιες εικόνες και συναισθήματα σάς μεταφέρουν από εκεί;

–Οι αθλητές μας βρίσκονται στο Παρίσι για προετοιμασία και προσαρμογή στις κλιματολογικές συνθήκες του Παρισιού. Οι αθλητές, φτάνοντας στο Παρίσι μάς μεταφέρουν ενθουσιασμό, προσμονή και υπερηφάνεια που εκπροσωπούν την Κύπρο σε μια τόσο σημαντική παγκόσμια διοργάνωση. Η παραμονή τους στην Πόλη του Φωτός, που φιλοξενεί ένα από τα πιο σημαντικά αθλητικά γεγονότα παγκοσμίως, τους γεμίζει με ενέργεια και κίνητρο. Τα συναισθήματά τους ποικίλουν, από τη συγκίνηση για την επίτευξη των προσωπικών τους στόχων έως και την έντονη αίσθηση ευθύνης για να τιμήσουν τη χώρα τους.

–Ποιες είναι οι αξιώσεις της παραολυμπιακής μας ομάδας στο Παρίσι;

–Η παραολυμπιακή ομάδα της Κύπρου έχει υψηλές προσδοκίες στο Παρίσι, τόσο για διακρίσεις όσο και για την προώθηση του παραολυμπιακού ιδεώδους. Οι αθλητές μας στοχεύουν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, να κατακτήσουν μετάλλια, και να αναδείξουν τη δυναμική τους σε διεθνές επίπεδο. Πέρα από τις αγωνιστικές επιτυχίες, η συμμετοχή τους αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης για τα άτομα με αναπηρία και στην καταπολέμηση των διακρίσεων.

–Ποιο είναι το παράδειγμα που θέλουν να δώσουν οι αθλητές μας, με τη συμμετοχή τους στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και όχι μόνο;

–Οι Κύπριοι παραθλητές μας επιθυμούν να αποτελέσουν παράδειγμα επιμονής, αποφασιστικότητας και δύναμης. Με τη συμμετοχή τους, θέλουν να δείξουν ότι η αναπηρία δεν αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη υψηλών στόχων και στην εκπλήρωση των ονείρων. Θέλουν να εμπνεύσουν όλους, ανεξαρτήτως αναπηρίας, να προσπαθούν για το καλύτερο και να ανατρέπουν τα στερεότυπα.

–Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αθλητές με αναπηρία στην Κύπρο;

–Οι αθλητές με αναπηρία στην Κύπρο αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις. Αν και το κράτος μέσω του ΚΟΑ είναι ο κυριότερος χορηγός μας, υπάρχει έλλειψη επαρκών αθλητικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού για άτομα με αναπηρία, η περιορισμένη χρηματοδότηση στον τομέα της ανάπτυξης βάσης και η έλλειψη εξειδικευμένης υποστήριξης είναι μερικά από τα κύρια προβλήματα. Επιπλέον, οι κοινωνικές προκαταλήψεις και η περιορισμένη πρόσβαση σε ευκαιρίες αποτελούν σημαντικά εμπόδια που πρέπει να υπερβούν. Παρά τις δυσκολίες, συνεχίζουν να προπονούνται και να αγωνίζονται, δίνοντας το παράδειγμα της αντοχής και της αφοσίωσης. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ευελπιστούμε στην υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για τη δημιουργία ενός αθλητικού Παραολυμπιακού Σταδίου για τις ανάγκες όλων των παραολυμπιακών αθλημάτων της χώρας μας. Τελειώνοντας, να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσουμε αυτούς που βρίσκονται αυτά τα χρόνια δίπλα μας, όπως τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, τον ΟΠΑΠ Κύπρου, την ΤΟΥΟΤΑ Κύπρου, τη Χαραλαμπίδης Κρίστη και την εταιρεία JAKO που ντύνει την παραολυμπιακή μας ομάδα, καθώς και εσάς στην «Καθημερινή» που μας δώσατε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την παραολυμπιακή μας ομάδα στον κυπριακό λαό.

Παρίσι 2024

Η κυπριακή αποστολή στο Παρίσι αποτελείται από 14 άτομα και στο Παραολυμπιακό χωριό μοιράζεται το ίδιο κτίριο με την Ελλάδα, τηρώντας την παράδοση συστέγασης. Αρχηγός της αποστολής είναι ο Ανδρέας Θεοφυλάκτου και βοηθός αρχηγός ο Σάββας Λακερίδης. Την αποστολή αποτελούν οι: Καρολίνα Πελενδρίτου αθλήτρια (κολύμβηση), Στυλιανός Κακαβογιάννης, Ιωάννης Αλεξάκης προπονητές, Ευθύμιος Πολυδώρου (συνοδός), Μαρία Μάρκου αθλήτρια (άρση βαρών), Δημήτρης Ιωαννίδης προπονητής, Μαρία Χριστίνα Κάλλη (συνοδός), Βίκτωρας Πενταράς αθλητής (στίβος), Ηλίας Αγαπίου προπονητής, Ελένη Μπινιάρη φυσιοθεραπεύτρια, Μαρία Ψυχουντάκη αθλητική ψυχολόγος, Πάρης Ανδρέου φωτορεπόρτερ, Σάββας Λακερίδης βοηθός αρχηγός, Ανδρέας Θεοφυλάκτου αρχηγός αποστολής.

Καρολίνα Πελενδρίτου

Η Καρολίνα Πελενδρίτου είναι αθλήτρια της κολύμβησης και θα αγωνιστεί για έκτη φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, με ισάριθμα μετάλλια, επίδοση που πολύ λίγοι αθλητές κατέχουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο Παρίσι η Πελενδρίτου θα αγωνιστεί στην κολύμβηση στην κατηγορία S11 στα 50 μ. ελεύθερο και στην κατηγορία SB11 στα 100 μέτρα στο πρόσθιο. Η Καρολίνα θα αγωνιστεί στα 50 μέτρα στις 31 Αυγούστου το πρωί (το απόγευμα ο τελικός). Ο επόμενος αγώνας της θα είναι στις 5 Σεπτεμβρίου στα 100 μέτρα. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα πρόσθιο και ο εθνικός ύμνος της Κύπρου ακούστηκε για πρώτη φορά σε Παραολυμπιάδα. Στο Πεκίνο το 2008 κατέκτησε το χρυσό στα 100 μέτρα πρόσθιο και το χάλκινο στα 200 μέτρα. Στο Λονδίνο το 2012 κατέκτησε το αργυρό στα 100 μέτρα πρόσθιο. Στο Ρίο το 2016 έλαβε την 4η θέση, και στο Τόκιο 2021 (2020) κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 50 μέτρα και το χρυσό στα 100 μέτρα πρόσθιο, έχοντας πια στη συλλογή της έξι συνολικά μετάλλια (3 χρυσά, 1 αργυρό και 2 χάλκινα). Προπονητές της Καρολίνας είναι οι Στέλιος Κακαβογιάννης και Ιωάννης Αλεξάκης.

Η Καρολίνα Πελενδρίτου έχει στη συλλογή της έξι μετάλλια από τις συμμετοχές της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Μαρία Μάρκου

Η Μαρία Μάρκου είναι αθλήτρια στο άθλημα της Άρσης Βαρών σε πάγκο και συμμετέχει για 2η φορά σε Παραολυμπιάδα. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021 κατέκτησε την 7η θέση αγωνιζόμενη στην κατηγορία των 67 κιλών. Στο World Abilitysport Games / Nakhon Ratchasima 2023 World Cup κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο best lift με άρση 98 κιλών καθώς και το χάλκινο μετάλλιο στο total lift με 98 κιλά, λαμβάνοντας το εισιτήριο για το Παρίσι. Στο Παρίσι η Μάρκου θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην κατηγορία των 61 κιλών. Προπονητής της αθλήτριας είναι ο Δημήτρης Ιωαννίδης. Ο αγώνας της θα γίνει στις 6 Σεπτεμβρίου.

Η Μαρία Μάρκου συμμετέχει για 2η φορά σε Παραολυμπιάδα. Στο Παρίσι θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην κατηγορία των 61 κιλών.

Βίκτωρας Πενταράς

Ο Βίκτωρας Πενταράς είναι αθλητής του στίβου, ο οποίος εξασφάλισε τη συμμετοχή του από την παγκόσμια κατάταξη υψηλών επιδόσεων με εξαιρετικά άλματα στο μήκος στην κατηγορία Τ37. Ο αγώνας του θα διεξαχθεί στις 3 Σεπτεμβρίου στο αγώνισμα του άλμα εις μήκος T37. Ο Πενταράς με προσωπικό ρεκόρ στα 5,98 στην Ελβετία εξασφάλισε την πρόκρισή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Προπονητής του Βίκτωρα Πενταρά είναι ο Ηλίας Αγαπίου.

Ο αθλητής του στίβου Βίκτωρας Πενταράς συμμετέχει για πρώτη φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες στο άλμα εις μήκος στην κατηγορία Τ37.

Η Επιτροπή

Η Κυπριακή Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΚΕΠΕ) ιδρύθηκε την 7η Δεκεμβρίου του 1999 και καλύπτει αθλητές με αναπηρία οι οποίοι πάσχουν από τις πέντε κύριες αναπηρίες που αναγνωρίζονται διεθνώς, παραπληγία από κάκωση ή πάθηση της σπονδυλικής στήλης, παραπληγία από εγκεφαλική κάκωση, κινητική αναπηρία από ακρωτηριασμό ή άλλο λόγο, και τύφλωση. Η ΚΕΠΕ είναι το εθνικό μέλος της Κύπρου στη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή, η οποία είναι ο ανώτατος αθλητικός φορέας των αναπήρων διεθνώς, δηλαδή το αντίστοιχο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Παραολυμπιακής Επιτροπής Ανδρέας Καμαρλίγγος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση