Kathimerini.gr
Σπυριδούλα Σπανέα
Την ώρα που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και οι διεθνείς ομοσπονδίες προσπαθούν να πείσουν ότι η πολιτική δεν εμπλέκεται στον αθλητισμό, το εφετινό Ρολάν Γκαρός δείχνει ότι ο αθλητισμός δεν μπορεί να διαχωριστεί από την πολιτική πραγματικότητα. Η τενιστική διοργάνωση του Παρισιού απέδειξε ότι τα δεινά ενός πολέμου υπερισχύουν όταν έρχονται αντιμέτωπα με τις αξίες που πηγάζουν από τον αθλητισμό, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στην «Πόλη του Φωτός», το 2024.
Η διοργάνωση του Ρολάν Γκαρός, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στα παρισινά κορτ υπενθύμισε στην παγκόσμια κοινότητα ότι ο αθλητισμός όταν υπάρχουν πολεμικές συγκρούσεις μπορεί να αποτελέσει μία… πυριτιδαποθήκη που ακόμα και μία δήλωση ενός αθλητή αρκεί για να μεταδώσει τη φλόγα. Τενίστες από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία έχουν μεταφέρει τη βιαιότητα του πολέμου στα αποδυτήρια του γαλλικού γκραν σλαμ και όχι μόνο, ενώ ο Τζόκοβιτς, με τη δήλωσή του για το Κόσοβο, έδειξε ότι κανένας παράγοντας δεν μπορεί να απαγορεύσει σε έναν αθλητή με προσωπικότητα να εκφράσει την άποψή του. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, οι Γάλλοι διοργανωτές, μέσα από την ουδέτερη ανακοίνωσή τους, θύμισαν περισσότερο… Πόντιο Πιλάτο παρά ανθρώπους που επιθυμούν να θέσουν απαγορεύσεις και ειδικά σε έναν αθλητή στο επίπεδο του Τζόκοβιτς.
Το… πολεμικό κλίμα μεταφέρεται και στις εξέδρες και διχάζει τους θεατές, οι οποίοι τη μία στιγμή εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία αποδοκιμάζοντας Ρώσους ή Λευκορώσους αθλητές και, ελάχιστα λεπτά αργότερα, γιουχάρισαν την Ουκρανή αθλήτρια Μάρτα Κόστιουκ γιατί, όταν ολοκληρώθηκε το παιχνίδι με τη Σαμπαλένκα, αρνήθηκε να της δώσει το χέρι της. «Το κοινό θα έπρεπε να ντρέπεται», δήλωσε η Κόστιουκ.
Το πολεμικό κλίμα μετέφερε στη συνέντευξη Τύπου και η Ελίνα Σβιτολίνα. «Εκπροσωπώ τη χώρα μου. Έχω φωνή και αυτό που κάνει η ρωσική κυβέρνηση στη γη μας είναι τρομερό», υπογράμμισε. Η Ουκρανή νίκησε τη Ρωσίδα Ντάρια Κασάτκινα και προκρίθηκε στους προημιτελικούς. Η 28χρονη αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια στην αντίπαλό της. Την χαρακτήρισε «γενναία» επειδή τον περασμένο μήνα η Κασάτκινα εξέφρασε τη συμπάθειά της στους Ουκρανούς αθλητές που δεν επιθυμούν να ανταλλάξουν χειραψίες με τους Ρώσους.
Ένας έντονα πολιτικοποιημένος αγώνας
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει ο αγώνας της Σβιτολίνα στους προημιτελικούς. Εκεί, θα αντιμετωπίσει την Αρίνα Σαμπαλένκα, η οποία έχει αποφασίσει να μη δίνει συνεντεύξεις Τύπου στη διοργάνωση του Παρισιού για να αποφύγει τις ερωτήσεις για τον πόλεμο καθώς στην αρχή της διοργάνωσης ένας Ουκρανός δημοσιογράφος κατηγόρησε τη Λευκορωσίδα ότι με τη στάση της υποστηρίζει τον Λουκασένκο. Η Σαμπαλένκα, κατά καιρούς, έχει μιλήσει για το μίσος που υπάρχει στα αποδυτήρια και για τις τεταμένες σχέσεις αθλητών των οποίων οι χώρες τους εμπλέκονται στον πόλεμο.
Οι δύο τενίστριες θα βρεθούν αντιμέτωπες αύριο και το κοινό αναμένεται να υποστηρίξει τη Σβιτολίνα διότι είναι παντρεμένη με τον Γάλλο τενίστα Γκαέλ Μονφίς. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει ένα παιδί. Οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει εάν θα αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας. Η Ουκρανή πολλές φορές έχει βοηθήσει στη συγκέντρωση υλικής και οικονομικής βοήθειας προκειμένου να υποστηρίξει τους δοκιμαζόμενους συμπατριώτες της.
Τα τεκταινόμενα στο Ρολάν Γκαρός αποδεικνύουν ότι ο αθλητισμός είναι πολιτικοποιημένος και σε, σχεδόν, δεκατέσσερις μήνες οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων αναμένεται να έρθουν αντιμέτωποι με περισσότερα περιστατικά. Όσο οι ιθύνοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και των ομοσπονδιών «νίπτουν τα χείρας τους», στρουθοκαμηλίζουν και δεν αλλάξουν τρόπο προσέγγισης τόσο η πυριτιδαποθήκη θα… διογκώνεται. Μία δήλωση μπορεί να την πυροδοτήσει και, τότε, ο παγκόσμιος αθλητισμός κινδυνεύει να ξαναζήσει γεγονότα ανάλογα με αυτά που έχουν «κλειδωθεί» στο χρονοντούλαπο της ολυμπιακής ιστορίας.