ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Βαρύ κλίμα, εντάσεις μεταξύ παικτών» - H πολιτική επισκιάζει το Ρολάν Γκαρός

Η διοργάνωση άνοιξε με τους θεατές να αποδοκιμάζουν τη Μάρτα Κόστιουκ από την Ουκρανία, η οποία, στο τέλος του αγώνα με την Αρίνα Σαμπαλένκα από τη Λευκορωσία, αρνήθηκε να της δώσει το χέρι

Ο μύθος του Ρολάν Γκαρός ως όασης «no politica» (σ.σ.: φαινόμενο όπου δεν μετρά το πολιτικό, ταξικό, οικονομικό υπόβαθρο, αλλά μόνο το άθλημα) κόντρα σε όσα ιστορικά εκτυλίσσονται στον κόσμο, ένας πλανήτης κομψότητας, υψηλών εισοδημάτων, ακριβών γούστων και πολιτικής αποστείρωσης, φαίνεται πως κλονίζεται.

Η περίβλεπτη αθλητική διοργάνωση αποδεικνύεται πως δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο των γεωπολιτικών τεκταινόμενων. 

Η πολιτική, μοιραία βρήκε «παραθυράκι» μέσα από απερίφραστα λόγια και συναισθήματα παικτών και παρεισέφρησε σε έναν θεσμό παραδοσιακά πολιτικά «απαθή». 

Οι Ουκρανοί τενίστες, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στη χώρα τους, που ήδη μετρά 15 μήνες, απηύθυναν έκκληση για εντατικοποίηση του δημόσιου διαλόγου για το θέμα, ενώ ο Νόβακ Τζόκοβιτς έκανε «βουτιά» στα νερά της γεωπολιτικής αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο Κόσοβο. 

«Το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας. Σταματήστε τη βία», έγραψε στον φακό της κάμερας.

Η διοργάνωση άνοιξε με τους θεατές να αποδοκιμάζουν τη Μάρτα Κόστιουκ από την Ουκρανία, η οποία, στο τέλος του αγώνα με την Αρίνα Σαμπαλένκα από τη Λευκορωσία, αρνήθηκε να της δώσει το χέρι, όπως συνηθίζεται. 

H ίδια δήλωνε «περήφανη για το ουκρανικό σύστημα αεράμυνας». Κατόπιν, η συμπατριώτισσά της, Ελίνα Σβιτόλινα, έκανε λόγο για «επιστροφή της πολιτικής στον αθλητισμό», μιλώντας ήρεμα, αλλά ηχηρά για την κατάσταση. 

«Βιώνω έναν συνδυασμό διαφορετικών συναισθημάτων, αλλά όλα άσχημα. Είναι θυμός, είναι θλίψη, ένα βάρος, γενικώς, που έχω σε καθημερινή βάση, όπως και όλοι οι Ουκρανοί. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτό. Και το ζούμε κάθε μέρα εδώ και σχεδόν 1,5 χρόνο τώρα», ανέφερε. 

Οπως είπε, η οικογένεια και οι φίλοι της στην Ουκρανία «συνήθισαν στους συναγερμούς, που συνεχίζονται. Μόλις ακούσουν κάτι, τρέχουν στα καταφύγια. Είναι άγρυπνοι για νύχτες. Είναι φρικτό, αλλά μου λένε πως πλέον είναι μέρος της ζωής τους, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ θλιβερό».

Η Σβιτόλινα έκανε λόγο για «κενά λόγια», ζητώντας βοήθεια για την Ουκρανία – Φωτ.: ΑΡ

«Χρειαζόμαστε βοήθεια όσο ποτέ άλλοτε. Οι γυναίκες χάνουν τους άνδρες τους. Τα παιδιά, ξέρετε, χάνουν τους γονείς τους. Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και να βοηθήσουμε με διαφορετικούς τρόπους. Μπορούμε να δωρίσουμε δυο δολάρια, κάτι που σώζει ζωές. Ή να δωρίσουμε λίγο από τον χρόνο μας. Εχουμε χάσει το νόημα όλων μόνο με λόγια, λόγια, λόγια. Ομως, εδώ, τα κενά λόγια δε βοηθούν», διεμήνυσε. 

Σε συνέντευξή της στη γαλλική Le Monde, η Πολωνή, Ιγκα Σβιάτεκ, που βρίσκεται πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη, επιβεβαίωσε πως «πράγματι υπάρχουν εντάσεις μεταξύ παικτών. Κάποιες φορές η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια είναι βαριά. Στις αρχές της σύγκρουσης στην Ουκρανία, υπήρχε έλλειμμα ηγεσίας εκ μέρους των αρχών του τένις. Δεν μας εξήγησαν πώς θα έπρεπε να διαχειριστούμε την περίπλοκη αυτή κατάσταση και πώς να συμπεριφερθούμε. Αυτοί που βρίσκονται σε χειρότερη θέση είναι οι παίκτες από την Ουκρανία, και θα ήταν καλύτερο αν προσέχαμε περισσότερο το πώς νιώθουν και τι περνούν». 

«Συναντώ αυτούς τους παίκτες κάθε μέρα της εβδομάδας στα αποδυτήρια. Και δεν έχουν το κουράγιο να έρθουν και να μου μιλήσουν, ενώ έχουν περάσει ήδη 15 μήνες. Δεν είμαι σίγουρη αν θα το κάνουν ή όχι», παραδέχεται η Κόστιουκ. 

Πηγή: Washington Post

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση