ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η σχέση (στ)οργής της Γαλλίας με τον Εμπαπέ

Οι «μπλε» έκλεισαν το Nations League χωρίς το μεγάλο αστέρι τους με την ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο πλευρών να παραμένει τεταμένη

Kathimerini.gr

Γράφει ο Κώστας Κουκουλάς

Ολα έδειχναν ιδανικά το περασμένο καλοκαίρι για τον Κιλιάν Εμπαπέ. Επιτέλους η μεταγραφή του στην Ρεάλ, όνειρο ζωής για τον ίδιο, είχε ολοκληρωθεί με συμβόλαιο-ρεκόρ για τον σύλλογο της Μαδρίτης, στο «Μπερναμπέου» βρέθηκαν σχεδόν 80.000 άνθρωποι για να τον υποδεχτούν και τον αποθεώσουν, ενώ όσον αφορούσε την εθνική ομάδα της Γαλλίας, η ενδεκάδα ξεκινούσε από το δικό του όνομα.

Ομως μόλις λίγους μετά η εικόνα αρχίζει να ξεθωριάζει… Ο Ντιντιέ Ντεσάν τον άφησε εκτός αποστολής για δεύτερο συνεχόμενο «παράθυρο» για το Nations League, η απόδοσή του στη Μαδρίτη προβληματίζει, ενώ το προφίλ του «λέρωσε», αν και ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης, η υπόθεση με την καταγγελία του βιασμού στη Σουηδία.

Στο προτελευταίο παιχνίδι με το Ισραήλ στο «Stade de France» η Γαλλία είχε 71% κατοχή, έκανε 24 σουτ, όμως δεν κατάφερε να σκοράρει και το ματς έμεινε στο 0-0. Την ίδια χρονική στιγμή που ο Εμπαπέ ήταν επίσης στο Παρίσι, όχι όμως για να δει τον αγώνα, αλλά για να γιορτάσει τα γενέθλια του παλιού συμπαίκτη του στην Παρί Σεν Ζερμέν και καλού φίλου του Ασράφ Χακίμι.

Ο Ντεσάν, μετά το τέλος της αναμέτρησης, ρωτήθηκε ξανά, όπως ήταν αναμενόμενο για την απουσία του χρυσού παιδιού του γαλλικού ποδοσφαίρου. Και για ακόμα μια φορά τον κάλυψε. Μίλησε για «δύσκολη περίοδο» για τον Εμπαπέ και δήλωσε ότι «υπάρχει ένα φυσικό και ένα ψυχολογικό στοιχείο» για τη μη κλήση του, η οποία πάντως αντίθετα δεν εμπόδισε τους «μπλε» να πάρουν την Κυριακή το βράδυ μεγάλη νίκη μέσα στο “Σαν Σίρο” επί της Ιταλίας με 3-1 και να κατακτήσουν την πρώτη θέση του ομίλου τους.

Παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους «ήρωες» της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 από τη Γαλλία, η σχέση του Εμπαπέ με την ομάδα – και με κάποια από τα βασικά στελέχη της – έχει γίνει όλο και πιο τεταμένη.

Ο Εμπαπέ έχασε το καθοριστικό πέναλτι στη φάση των «16» εναντίον της Ελβετίας στο Euro 2020. Ανέκαμψε για να οδηγήσει τη Γαλλία σε έναν ακόμη τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2022, όπου σημείωσε χατ-τρικ στην ήττα από την Αργεντινή στα πέναλτι, -μόλις το δεύτερο μετά τον Τζεφ Χαρστ της Αγγλίας το 1966 – και ορίστηκε αρχηγός την επόμενη χρονιά, αλλά από κει και πέρα έχει δεχθεί μόνο πυρά τους μήνες μετά την ήττα της Γαλλίας από την Ισπανία στον ημιτελικό του Euro 2024.

Τον Οκτώβριο, δεν κλήθηκε από τον Ντεσάν, καθώς δήλωσε τραυματίας. Όμως εβδομήντα δύο ώρες αφότου ο Γάλλος ομοσπονδιακός τεχνικός ανακοίνωσε τα ονόματα της αποστολής, ο Εμπαπέ αγωνίστηκε κανονικά με την Ρεάλ εναντίον της Βιγιαρεάλ στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι πριν από τη διακοπή, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τόσο οι οπαδοί στα social media, όσο και ο Τύπος να τον στήσουν στον τοίχο, καθώς είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι σε επικοινωνία που είχε με τον προπονητή του και την Γαλλική Ομοσπονδία, είχε τονίσει ότι από εδώ και στο εξής θα ενσωματώνεται στην ομάδα μόνο για τα σημαντικά παιχνίδια.

Ο Ντεσάν και η FFF τον κάλυψαν με τον πρόεδρο, Φιλίπ Ντιαλό, να λέει ότι η απουσία του περασμένου μήνα προέκυψε μετά από συζητήσεις μεταξύ του παίκτη, του μάνατζέρ του και του ιατρικού επιτελείου, χωρίς πάντως να μπορέσουν να αλλάξουν την αίσθηση της κοινής γνώμης.

Μάλιστα πριν συμβεί αυτό, ο Εμπαπέ είχε φτάσει το Σεπτέμβριο, στις δύο πρώτες αγωνιστικές για το Nations League στο σημείο ακόμα και να αποδοκιμαστεί. «Ερχομαι, παίζω, προσπαθώ να κάνω το καλύτερο δυνατό, προσπαθώ να βοηθήσω την ομάδα», είχε πει τότε. «Το τι σκέφτεται ο κόσμος είναι το λιγότερο που με απασχολεί. Προσπαθούμε πάντα να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Πάντα προσπαθούμε να δώσουμε την καλύτερη δυνατή εκδοχή της γαλλικής ομάδας από σεβασμό στον θαυμασμό που τρέφουμε για αυτή τη φανέλα και αυτό το λογότυπο. Ξέρετε, στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να τους ευχαριστήσεις όλους».

Όμως και η κατάσταση στη Μαδρίτη είναι ανάλογη. Ο Εμπαπέ δεν έχει βρει δίχτυα εδώ και τέσσερα ματς, μεταξύ των οποίων και οι βαριές εντός έδρας ήττες από την Μπαρτσελόνα για το πρωτάθλημα και την Μίλαν για το Champions League. Στην αρχή της σεζόν είχε μείνει επίσης τρία παιχνίδια χωρίς να σκοράρει, γεγονός που τον ώθησε να πει: «Τρία παιχνίδια για πολλούς ανθρώπους δεν είναι πολλά, αλλά για μένα είναι…». Ο Κάρλο Αντσελότι και το επιτελείο του έχουν δείξει δημόσια την πεποίθηση ότι ο παίκτης θα δείξει το πραγματικό του επίπεδο και υποστηρίζουν ότι η προσαρμογή λειτουργεί αμφίδρομα – και για τον ίδιο και για την ομάδα, καθώς αγωνίζεται στην κορυφή της επίθεσης και όχι στα αριστερά, αφού αυτή είναι η θέση του Βινίσιους Τζούνιορ. Από την άλλη πάντως ο ισπανικός Τύπος τον έχει επικρίνει ουκ ολίγες φορές, ότι δεν συμμετέχει στην ανασταλτική λειτουργία της «βασίλισσας», όπως συνέβαινε και στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Σε όλα αυτά προστέθηκε και η ιστορία της Σουηδίας. Ο Ντεσάν είχε αφήσει τον Εμπαπέ εκτός αποστολής για τους αγώνες με το Ισραήλ στις 10 Οκτωβρίου και το Βέλγιο στις 14 Οκτωβρίου λόγω προβλημάτων φυσικής κατάστασης, με τον παίκτη να ταξιδεύει στη Στοκχόλμη με φίλους και συγγενείς. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν δημοσιεύματα στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης που τον συνέδεαν με μια ιστορία βιασμού σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Στοκχόλμης στις 10 Οκτωβρίου. Ο Εμπαπέ έγραψε «FAKE NEWS!!!» σε μια ανάρτηση στο Χ, αναφερόμενος σε ένα από τα πολλά άρθρα που δημοσιεύτηκαν και ο δικηγόρος του δήλωσε ότι ο επιθετικός της Ρεάλ πιστεύει ότι « κανείς δεν έχει τίποτα να του προσάψει».

Την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Ντεσάν ανακοίνωσε την αποστολή της Γαλλίας για τα παιχνίδια με το Ισραήλ και την Ιταλία για τις δύο τελευταίες αγωνιστικές του Nations League, αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ο Εμπαπέ απουσίαζε, με δεδομένο ότι το τελευταίο ματς θα ήταν απέναντι στην «σκουάντρα ατζούρα». «Είχα αρκετές συζητήσεις μαζί του, το σκέφτηκα και πήρα αυτή την απόφαση», δήλωσε ο Ντεσάν στη συνέντευξη Τύπου. «Μπορώ να σας πω δύο πράγματα: Ο Κιλιάν ήθελε να έρθει και δεν είναι τα εξωαγωνιστικά θέματα που με έκαναν να πάρω αυτή την απόφαση, που ανήκει αποκλειστικά σε μένα και όχι στον παίκτη».

Μιλώντας στη «Le Parisien», ο πρόεδρος της FFF, Φιλίπ Ντιαλό δήλωσε ότι η απουσία του Εμπαπέ ήταν αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ του Ντεσάν και του παίκτη και κάτι που «προφανώς σεβάστηκε». «Ο Εμπαπέ είναι ένας από τους καλύτερους στον κόσμο, περνάει μια κάπως περίπλοκη στιγμή», είπε.

Την περασμένη Τρίτη, η γαλλική εφημερίδα «L’Equipe» σε δημοσίευμα της ανέφερε, επικαλούμενη πηγές κοντά στον παίκτη, ότι ο Εμπαπέ αντιμετώπιζε «ψυχολογικά προβλήματα» και ότι είχε ζητήσει βοήθεια από ειδικούς, το οποίο πάντως διαψεύστηκε από το στενό περιβάλλον του Γάλλου σούπερ σταρ. Επίσης φήμες έκαναν λόγο ότι αυτή τη φορά έμεινε εκτός επειδή πήγε πληρώνει το… μάρμαρο για την ιστορία της Σουηδίας. Αλλά όταν ρωτήθηκε μετά το παιχνίδι με το Ισραήλ, ο Ντεσάν είπε: «Δεν υπάρχει καμία κύρωση. Είναι γεγονός ότι βρίσκεται σε μια περίπλοκη κατάσταση. Τον υποστηρίζω. Περνάει μια περίοδο που δεν είναι η πιο ευτυχισμένη της καριέρας του. Ήθελε να έρθει, το επαναλαμβάνω. Αλλά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι καλύτερα γι’ αυτόν να μείνει εκτός. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει μια περίπλοκη περίοδο, υπάρχει η σωματική, η ψυχολογική πτυχή».

Χθες το βράδυ η Γαλλία αντιμετώπισε την Ιταλία στο τελευταίο ματς για το Nations League και πλέον η επόμενη συνάντηση των διεθνών είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Μάρτιο. Κάποια γαλλικά ρεπορτάζ να επιμένουν ότι ο Ντεσάν δεν θα τον καλέσει ούτε και τότε, αν και ο Φιλίπ Ντιαλό θέλησε να τα υποβαθμίσει, χωρίς πάντως να τα ακυρώσει τελείως. «Δεν έχω καμία αμφιβολία για την πλήρη συμμετοχή του, ούτε για τη συμπεριφορά του ως αρχηγού απέναντι στην ομάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της FFF. «Η μόνη ευχή που έχω είναι να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στη θέση του, στην ηγεσία της εθνικής ομάδας της Γαλλίας».

Ο Εμπαπέ παραμένει ξεκάθαρα το χρυσό αγόρι του γαλλικού ποδοσφαίρου, αυτός στον οποίο θα εναποθέσουν οι Γάλλοι τις περισσότερες ελπίδες τους μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026. Όμως η σχέση του με την εθνική ομάδα δύσκολα θα είναι ξανά η ίδια, επιβεβαιώνοντας με κάποιο τρόπο και τα λόγια που του είχε πει κάποια στιγμή ο στόπερ της Λίβερπουλ και συμπαίκτης του στους «μπλε» Ιμπραϊμά Κονατέ. «Θα ήθελα να είχα το ταλέντο σου, αλλά δεν θέλω τη ζωή σου…»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση

Κατατέθηκε σε FIFA και UEFA, για μια νέα διοργάνωση 96 ομάδων και τεσσάρων διαφορετικών κατηγοριών
24sports.com.cy
 |  ΓΕΝΙΚΑ