Του Ονασαγόρα
Το διάβασα και δεν πίστευα στα μάτια μου. Το Βατικανό αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι πως οι προοδευτικές θέσεις του Πάπα έχουν αποξενώσει αρκετούς συντηρητικούς καθολικούς που δεν στέλνουν πια δωρεές όπως στο παρελθόν. Φήμες ότι έχουν προσκαλέσει τους μοναχούς του Αβακούμ να ιδρύσουν εκεί επιχειρήσεις για να τονώσουν την οικονομία του Βατικανού ελέγχονται ως αβάσιμες.
Για συγκάλυψη παρανομιών κάτω από το πρόσχημα της ανάπτυξης κατηγορεί ο δήμαρχος Πάφου τον αντίστοιχο δήμαρχο Πόλης Χρυσοχούς σε υπόθεση ανάπτυξης που ξεκίνησε χωρίς καμία άδεια και κατέληξε με επιπρόσθετο όροφο. Ο τελευταίος φέρεται να απάντησε «Και τι θέλετε να κάνουμε κύριοι μέχρι να μας φτιάξουν το δρόμο; Να κηρύξουμε και εμείς πτώχευση όπως το Βατικανό;»
Ο Δήμαρχος της Πόλης Χρυσοχούς συγκάλυψε την παρανομία. Φαίδωνας Φαίδωνος
Είναι σίγουρο πάντως πως θα υπάρξουν και άλλα επεισόδια σε αυτόν τον εμφύλιο πόλεμο της επαρχίας Πάφου. Και να μην ξεχνάμε πως ο απόστολος Παύλος έφαγε ξύλο στην Πάφο, αλλά δεν ξέρουμε τι θα πάθαινε αν πήγαινε και στην πόλη Χρυσοχούς.
Στο Βατικανό πάντως, έχουν φτιάξει αφιερωμένη στον άλλο μεγάλο απόστολο, τον Πέτρο, τη μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου. Δε κολλά κάπου αυτό, αλλά να μην ξεχνάτε πως ενίοτε η στήλη μετατρέπεται σε εγκυκλοπαιδική. Πάντως αν επισκεφτείτε το Βατικανό, τώρα που περνά δύσκολα, πηγαίνετε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, προσευχηθείτε για το υποθαλάσσιο καλώδιό μας και αφήστε τον οβολό σας. Ότι προαιρείστε, όπως στο Φτερικούδι.
Μιλώντας για το περιβόητο καλώδιο, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης βιωσιμότητας του GSI εκφράζει έντονες ανησυχίες για σημαντικές παραμέτρους της συμφωνίας και όπως όλα δείχνουν στην επόμενη φάση συζήτησης των νέων δεδομένων οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύπλοκες. Λογικό όμως αφού δεν γίνεται βιαστικά κι αψήφιστα να παρθούν αποφάσεις όταν αναφερόμαστε σε επένδυση δισεκατομμυρίων. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη και αγαπητέ ΑΔΜΗΕ. Θέλουμε το υποθαλάσσιο, αλλά να μη χρειαστούμε και υπογλώσσια.
Σε μια νέα εξέλιξη επί του θέματος γαλλική εταιρεία κολοσσός φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για είσοδο στη μετοχική κοινοπραξία του πρότζεκτ, σε μια κίνηση που αν ολοκληρωθεί μπορεί να αλλάξει δραματικά τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Ευχή και ελπίδα μας στο θέμα του υποθαλάσσιου να μην τα κάνουμε τελικά θάλασσα. Θάλασσα με αλμυρό νερό, θαλασσάκι μου.
Σύμφωνα με έκθεση που διεξήχθη από το Ευρωβαρόμετρο οι κύπριοι είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στον τόπο μας σε ποσοστό 67%, κάτι που μας κατατάσσει στη δεύτερη θέση δυσαρέσκειας. Στην πρώτη θέση των δυσαρεστημένων, ναι, σωστά το μαντέψατε, με 71% βρίσκεται η γενέτειρα της Δημοκρατίας. Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ.
Είναι τελικά τόσα πολλά αυτά που μας ενώνουν με την Ελλάδα, εκτός από την υποθαλάσσια ένωσή μας με το καλώδιο. Μόλις όμως μπει σε λειτουργία ο ψηφιακός βοηθός και αρχίσουν να μας απαντούν τα τηλέφωνα στο δημόσιο, είμαι βέβαιος πως η πίστη μας στους θεσμούς και τη Δημοκρατία θα επανέλθει. Σε περιμένουμε αγαπημένε ψηφιακέ βοηθέ. «Έλα να μας τελειώσεις, μόνο εσύ μπορείς» που τραγούδαγε κάποτε και ο Ρέμος.