Του Ονασαγόρα
Έχει ουσία έχει η συνάντηση Αναστασιάδη - Σίσι;
Έτοιμοι να στείλουν ξεκάθαρα και συγκεκριμένα μηνύματα και προς την Τουρκία και προς άλλους είναι οι Αναστασιάδης και Σίσι. Τα μηνύματα θα σταλούν αύριο στη συνάντηση που θα έχουν στο Κάιρο, όπου ο πανίσχυρος Σίσι θα υποδεχθεί τον Αναστασιάδη με το μισό του υπουργικό συμβούλιο για να ανασκοπήσουν όλο το φάσμα των Κυπρο-Αιγυπτιακών σχέσεων. Τον Αναστασιάδη θα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Παιδείας, Εμπορίου, Γεωργίας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πηγή μου που γνωρίζει αναφέρει ότι η οι δύο ηγέτες με τους υπουργούς τους θα χτίσουν αύριο μια νέα στρατηγική συνεργασία με πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις προς όλους σχεδόν τους τομείς. Και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και στον τομέα της Άμυνας, του εμπορίου και του πολιτισμού. Το ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι οι συνέργειες που γίνονται και με άλλα κράτη της περιοχής που σε άλλες περιόδους ούτε ως σενάριο μπορούσαν να καταγραφούν. «Μιλάμε για ενίσχυση της συνεργασίας όχι μόνο μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου η οποία έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο και θα ενδυναμωθεί με ξεκάθαρες κινήσεις των δύο κυβερνήσεων, αλλά και και με τη συμμετοχή τρίτων κρατών για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας, Κάτι που η Κύπρος το έχει απόλυτη ανάγκη και για το οποίο η κυβέρνηση και ειδικά το ΥΠΕΞ δουλεύουν πολύ τα τελευταία χρόνια» μου ανέφερε η πηγή, σημειώνοντας: «φαίνεται πως τώρα ήρθε η ώρα του θερισμού. Όχι μόνο με την Αίγυπτο αλλά και με το Ισραήλ και αρκετά άλλα κράτη της περιοχής μας».
Στην ερώτησή μου, μήπως η διακυβερνητική μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου είναι περισσότερο εικόνα παρά ουσία, η απάντηση ήταν: «Παρά το ότι και η εικόνα είναι σημαντική στη συγκεκριμένη συνάντηση υπάρχει πολλή ουσία. Και αυτό θα επιβεβαιωθεί και από τις συμφωνίες και τα πρωτόκολλα που θα υπογραφούν. Ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας.»
Ο θαυματοποιός και η λίστα των 162
Με συνταγή από τα παλιά ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΕΔΕΚ ο Μαρίνος Σιζόπουλος.
Λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες του αντιπάλου του στις εσωκομματικές εκλογές Γιώργου Βαρνάβα για οικονομικές ατασθαλίες και την ενεργοποίηση ακόμα και του Γενικού Ελεγκτή για διερεύνηση των δαπανών του κόμματος, ο Σιζό εξήγγειλε χθες την υποψηφιότητά του με τονίζοντας το οικονομικό… θαύμα που επιτεύχθηκε στην ΕΔΕΚ επί δικής του προεδρίας. Όπως είπε, παρά την οικονομική κρίση και τη μείωση της κρατικής χορηγίας, το χρέος του κόμματος από 1,2 εκατ. Ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014, τον Γεννάρη του 2020 ξοφλήθηκε και «σήμερα το κόμμα δεν χρωστά σε κανέναν».
Τόνισε ότι η υποψηφιότητά του είναι μόνο για άλλη μια θητεία και φρόντισε να υποδείξει ότι «δεν είναι η ώρα των πειραματισμών αλλά η ώρα της ενότητας και της συμπόρευσης, και αυτό δεν επιτυγχάνεται με ατεκμηρίωτες κατηγορίες για τη δημιουργία εντυπώσεων που τελικά υποβαθμίζουν την πολιτική αξιοπιστία του κόμματος». Φωτογράφισε έτσι ξανά τον Βαρνάβα ως διασπαστή και ως μία μη αξιόπιστη επιλογή. Και έριξε και μια δυνατή δόση παλαιοκομματισμού με μια λίστα 162 μελών του κόμματος που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του.
Μεταξύ των ονομάτων βρίσκονται και αρκετοί του σκληρού πυρήνα της ΕΔΕΚ αλλά απουσιάζουν και άλλα, ηχηρά ονόματα κομματικών στελεχών.
Από το αντίπαλο στρατόπεδο πάντως σχολιάστηκε ότι η συγκεκριμένη λίστα είναι μια ατόφια πράξη διαχωρισμού και πλήγμα κατά της ενότητας του κόμματος. Κάποιος επίσης διερωτήθηκε: Γιατί δεν βρήκε άλλα οκτώ άτομα ώστε να στρογγυλέψει ο αριθμός στους 170; ή λίγες δεκάδες ακόμα ώστε να τους κάνει 200;
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.