Του Ονασαγόρα
Ο Πούτιν και εμείς
Η αιματηρή εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία έχει αναπόφευκτα επιπτώσεις και στην Κύπρο. Χθες τις ανέλυσαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών ο Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κωνσταντίνος Πετρίδης. Ο Πετρίδης υπολόγισε ότι αν δεν καλυφθεί από άλλες αγορές η απώλεια στον τουρισμό από τη Ρωσία και την Ουκρανία η επίπτωση στο ΑΕΠ της χώρας θα είναι της τάξης του 1-1,5%.
Ο Κασουλίδης επεσήμανε ότι για έναν ανεξήγητο λόγο η Τουρκία παραμένει στο απυρόβλητο λόγω της στάσης της και εξακολουθεί να το παίζει ανενόχλητη σε δύο ταμπλό. Χωρίς κανένας να την ρωτά γιατί, ως υποψήφια χώρα της ΕΕ και ως μέλος του ΝΑΤΟ, δεν συμμετέχει στις κυρώσεις και δεν κλείνει τους αιθέρες της στα ρωσικά αεροσκάφη. Αποκάλυψε μάλιστα ότι θα έστελνε χθες επιστολή στον Μπορέλ με την οποία θα ζητά εξηγήσεις για το ρόλο της Τουρκίας. Η Τουρκία θα αποθρασυνθεί εντελώς αν δεν έχει συνέπειες η απόφασή της, σημείωσε. Όπως πληροφορούμαι από πηγή μου που γνωρίζει, στο ΥΠΕΞ δόθηκε οδηγία για στενή παρακολούθηση των τουρκικών ενεργειών αφού οι συνθήκες που διαμορφώνονται ενδέχεται να ανοίξουν την όρεξη της Τουρκίας να προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα.
Δεν ιδρώνει τ’ αυτί του
Εκείνο ωστόσο που προκάλεσε τις περισσότερες συζητήσεις την εβδομάδα που πέρασε ήταν οι δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΙΓΜΑ και τον Χρύσανθο Τσουρούλη. Ο Στάνισλαβ Οσάτσι δήλωσε, μεταξύ άλλων, και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων: «Πώς θα έχει η Κύπρος Ρώσους τουρίστες; Δεν θα έρθουν. Στην Τουρκία θα πάνε. Το θέλετε; Θα ξοδέψουν τα χρήματά τους εκεί. Καλοκαίρι έρχεται. Εσείς κλείσατε τον εναέριο χώρο της Κύπρου. Πυροβολήσατε τα πόδια σας».
Από το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεών του ενοχλήθηκαν πολλοί και υπήρξαν όπως ακούω έντονες αντιδράσεις και σε κόμματα αλλά και στον Λόφο. Αρκετοί συνδύασαν τις δηλώσεις Οσάτσι με αυτές του θεωρούμενου ως στενού μας φίλου, Λαβρόφ που αποκάλεσε το ψευδοκράτος ως «ΤΔΒΚ» χωρίς εισαγωγικά ή «ούτω καλούμενη». Για το τελευταίο μάλιστα έγιναν και διαβήματα στον Οσάτσι από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών.
Χωρίς όμως να ιδρώσει καθόλου το αυτί του.
Για τις απειλές ότι οι Ρώσοι τουρίστες θα πάνε στην Τουρκία ο Κασουλίδης θα του τα πει στην «κατάλληλη στιγμή».
Αν υπήρχε μόνο η «Χαραυγή»…
Η πιο εκπληκτική αντίδραση για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία μας ήρθε από τους αριστερούς. Μπορεί το ΑΚΕΛ να αναγκάστηκε να καταδικάσει την εισβολή, πολλά στελέχη του όμως και ιδιωτικά αλλά και δημόσια και κάποιοι και στα κοινωνικά δίκτυα, δεν σταματούν στιγμή να αντιπαραβάλλουν τη δράση του Πούτιν με επιθέσεις που έκαναν οι δυτικοί σε άλλες περιοχές. Κάποιοι μάλιστα στήνουν ολόκληρους καυγάδες στο facebook και στο Twitter υπερασπιζόμενοι εμμέσως πλην σαφώς τον Πούτιν, λες και βρίσκονται στην πάλαι ποτέ εποχή της ΕΣΣΔ.
Αν κάποιος αγόραζε τις τελευταίες δύο εβδομάδες μόνο την «Χαραυγή» δεν θα αντιλαμβανόταν ποιος εισέβαλε, πώς και γιατί. Θα καταλάβαινε ότι έγινε ένας μεγάλος πόλεμος στην Ουκρανία, με μεγάλες καταστροφές και πολλούς πρόσφυγες και μεγάλες επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία. Καμιά αναφορά στην πέτρα του σκανδάλου, αυτού δηλαδή που πάτησε το κουμπί για τον εφιάλτη, που άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου. Καμιά ουσιαστική επίκριση στον Πούτιν, καμιά ουσιαστική καταδίκη.
Γενικόλογες αναφορές λες και τους βαραίνουν τύψεις και βαρίδια πολλά για να τον κατονομάσουν. Όπως αυτούς που φοβούνται να μιλήσουν για τον καρκίνο ή για τον διάβολο και αναφέρονται γι αυτά περιγραφικά, ως την «επάρατο» ή τον «έξω από εδώ»...
Η ανησυχία του υποψήφιου
Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία επηρεάζει και τον προεκλογικό για τις προεδρικές του 2023 στην Κύπρο. Όχι μόνο για την πολιτική αστάθεια και την οικονομική κρίση που προκαλεί, γεγονότα που ευνοούν ανέλπιστα κάποιες υποψηφιότητες και «ρίχνουν» άλλες που αδυνατούν να χειριστούν κρίσεις. Υπάρχει και μια άλλη, ιδιαίτερη επίπτωση στην προκειμένη περίπτωση και αφορά την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Πηγή μου που γνωρίζει, μου έλεγε ότι ο τέως ΥΠΕΞ που ετοιμάζεται να εξαγγείλει σύντομα την υποψηφιότητά του, αγωνιά για τις επιπτώσεις που θα έχει στην εικόνα του η ρωσική εισβολή. Οι πολύ καλές και στενές του σχέσεις του με τη Ρωσία είναι καλά γνωστές όπως και οι κακές του σχέσεις με αρκετούς Ευρωπαίους. Συνέχιση της κρίσης ενδεχομένως να έχει δραστικές επιπτώσεις στην υποψηφιότητα. Αυτή η ανησυχία, σύμφωνα με την πηγή μου, ήταν και ο κύριος λόγος που ο Χριστοδουλίδης έσπευσε να καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία. Δεν είναι όμως σίγουρο ότι αυτό θα σώσει την κατάσταση.
Η επίσημη στον Λόφο, η ανεπίσημη στον Αβέρωφ
Την οικία Αβέρωφ επισκέφθηκε ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, που είχε στο Προεδρικό επίσημη συνάντηση με τον μεγάλο Νίκο, πέρασε και για μια ανεπίσημη με τον προσωπικό του φίλο Αβέρωφ Νεοφύτου. Και βεβαίως στάλθηκαν και οι φωτογραφίες με τις χειραψίες και τα χαμόγελα. Εκείνο ωστόσο που μας καίει είναι το θα πει και θα συμφωνήσει ο Χέρτσογκ με τον Ερντογάν. Έγκυρα ενημερώθηκα ότι ο Ισραηλινός μεταφέρει ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα στον Ταγίπ από τον μεγάλο Νίκο. Δεν είναι το πρώτο που του στέλνει και μάλλον θα έχει την ίδια τύχη με τα προηγούμενα…
ΚΟΥΙΖ: Ποιος δήμαρχος πολύ εύκολα άλλαξε ρότα σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης; Είναι ο ίδιος δήμαρχος που πριν από δύο χρόνια κινούσε γη και ουρανό να παραμείνει ο δήμος του αυτόνομος. Είχε μάλιστα διεκδικήσει την… αυτονομία του ακόμα και από τον ΟΗΕ αλλά τώρα ήρεμα και εύκολα… παραδόθηκε.